Dosar Vrancea: Dealurile Vrancei – aciditate ridicata, extract redus

Peste 40 de vinuri din Vrancea au facut obiectul degustarii organizate de editorii Vinul.Ro luna aceasta. Cu toate ca poate parea un numar foarte mic comparativ cu numarul producatorilor de vin din aceasta regiune, selectia realizata de Vinul.Ro poate reprezenta un punct de plecare in creionarea unei imagini cat mai elocvente a potentialului viticol al zonei si in stabilirea caracteristicilor comune ale vinurilor produse aici. Din pacate, aceasta degustare nu s-a inscris printre cele mai reusite degustari organizate de Vinul.Ro, media punctajelor obtinute de cele 42 de vinuri din aceasta regiune fiind de 70,2 de puncte. Regiunea Dealurile Vrancei este impartita in trei subregiuni, fiecare dintre ele cu specificul ei pedoclimatic.

Publicitate
IPPU

Singurul lucru comun al celor trei subregiuni este aciditatea ridicata a solurilor, lucru care isi pune amprenta implicit si asupra vinurilor. Din aceasta cauza Vrancea nu pare sa fie zona propice pentru vinurile rosii, multi dintre vinificatorii din zona vinificand cu rest de zahar pentru a echilibra surplusul de aciditate. Singurul loc mai favorabil pentru rosii pare a fi regiunea sudica, apropiata de granita cu judetul Buzau, care comparativ cu celelalte doua zone este caracterizata de o aciditate mai redusa si o coacere mai rapida a strugurilor. Zona centrala (Odobesti, Cotesti, Carligele) este in totalitate potrivita pentru soiurile albe, avand un sol calcaros si expozitie sudica si sud-estica. In aceeasi situatie este si partea nordica a regiunii (zona Panciu), vinurile de aici fiind caracterizate de aciditate foarte mare, mineralitate, extract redus si o acumulare aromatica interesanta. Intr-un top al producatorilor din Vrancea in functie de notele acordate de editorii Vinul.Ro vinurilor din aceasta regiune pe primul loc se afla Crama Girboiu, cu o medie de 79,2 de puncte, acesta fiind singurul producator din Vrancea ale carui vinuri au trecut pragul de 80 de puncte. Este urmat de catre Senator Wine cu 71,8 puncte, Vincon Vrancea, ale carui vinuri intrate in degustare au avut o medie de 71,4 puncte si Crama Natura, cu 71 de puncte. De fapt, de la Vincon Vrancea au fost degustate doar cateva etichete (printre care s-au numarat si doua vinarsuri), portofoliul acestui producator fiind foarte vast. Ceilalti producatori au obtinut urmatoarele medii: Odovitis Jaristea – 59,7 puncte, iar Viticon Panciu, 57 de puncte.

(Toate vinurile au fost oferite de catre producatori.)

Publicitate

SAUVIGNON BLANC BACANTA 2009
DOC Cotesti
14 % vol. alc., sec
Producator:
Crama Girboiu
Un vin cu o culoare galben-verzui, stralucitoare, si arome elegante si tipice, mai asezate, dar foarte bine reprezentate, de grapefruit, fructul pasiunii, flori de vita de vie. Este foarte bine structurat, cu o aciditate bine integrata si unele senzatii dulcege de banane in postgustul lung, condimentat.
84 de puncte

FETEASCA ALBA BACANTA 2009
IG Dealurile Vrancei
12,8 % vol. alc.,
Producator:
Crama Girboiu
O Feteasca alba foarte buna, eleganta, dar care sufera usor la capitolul tipicitate, aromele sale apropiindu-se de cele de lamai verzi, caise verzi, miez de paine si condimente. In gura este asezat, cu o evolutie liniara, si un postgust intens de mere, pomelo si frunza de tutun.
78 de puncte

SAUVIGNON BLANC LIVIA 2009
DOC-CMD Cotesti
14,5 % vol. alc., sec
Producator: Crama Girboiu

Intens, tipic, cu arome de soc, limete si flori de vita de vie, sub care se ascund niste note de drojdii. Restul de zahar, echilibrat de aciditate, il face sa para prietenos, popular, pe final vinul devenind usor cretos, cu note de grapefruit si pere coapte.
77 de puncte

AMBROSIO 2008 *
11,5 % vol. alc., dulce
Producator:
Vincon Vrancea
Un vin care va fi lansat pe piata abia spre sfarsitul anului, lucru ce-i ofera timp sa mai creasca. Momentan, sta destul de bine, aromatic amintind de miere si flori de tei, cu o oarecare mineralitate. Gustativ pleaca dulce in atac, cu senzatii de cremsnit si curmale, pe final devenind usor vegetal, supracopt. Aciditatea mai are nevoie de timp sa se integreze.
77 de puncte

SARBA LIVIA 2009
DOC Cotesti
12,5 % vol. alc., demisec
Producator:
Crama Girboiu
Gust cu atac citric, cu note lejer amarui si din cand in cand cu unele zvacniri dulci. Aromatic trimite atat olfactiv, cat si gustativ catre dulceata de trandafiri si boabe struguri dulci, cu un pic de salvie. Postgustul este condimentat, intens si citric.
74 de puncte

SAUVIGNON BLANC SAGIO 2009
DOC Panciu
13 % vol. alc., sec
Producator:
Crama Natura
Restul de zahar din gust in plus vine sa compenseze aciditatea ridicata, iar timpul stat in sticla pare sa ii fi adus niste tonuri de bomboane si gutui, pe langa cele de grapefruit si cirese albe. Gustul curat, nu este foarte liniar din cauza aciditatii ridicate care se desfasoara in valuri, pe final devenind vegetal.
73 de puncte

SAUVIGNON BLANC VARIUS 2009
IG Viile Carasului
12,5 % vol. alc., sec
Producator:
Senator Wine
Nuante de mar copt, banane si cirese albe, dominate de notele de drojdii. In gust este destul de placut, cu arome de mar si caise verzi si aciditate destul de ridicata. Finalul citric, usor condimentat si mineral, nu este foarte bine structurat, zaharul depasind aciditatea.
72 de puncte

FETEASCA ALBA SAGIO 2009
IG Dealurile Vrancei
13 % vol. alc., sec
Producator:
Crama Natura
Pare sa fie atins de un inceput de oxidare, lucru ce recomanda sa fie consumat cat mai repede. Nasul aminteste de banane, mere coapte si iarba uscata. Gustativ sta mult mai bine decat olfactiv, pe final dezvaluind note de citrice, iarba uscata si miez de nuca.
71 de puncte

MUSCAT OTTONEL CASA PANCIU 2009
IG Dealurile Vrancei
12,5 % vol. alc.,
Producator:
Crama Natura
Floral, mai mult spre petale de trandafiri usor uscate, si cu senzatii de mar copt, de sub care se ivesc niste atingeri de drojdii. Nu are un echilibru deosebit zahar-aciditate, dar caracterul aromat si senzatiile dulci il fac sa fie destul de popular. Un vin curat, placut, dar fara prea mari pretentii.
70 de puncte

TAMAIOASA ROMANEASCA MONSER
IG Dealurile Husiului
11 % vol. alc., dulce
Producator:
Senator Wine
Arome inchise, destul de expresive, cu usoare tente de piele. In gust sta mai bine decat aromatic, din cauza aciditatii ridicate. Trimite catre fructele confiate si roscove. Este un vin subtire, cu o evolutie decenta.
69 de puncte

TAMAIOASA ROMANEASCA VITA ROMANEASCA 2006
IG Dealurile Munteniei
11 % vol. alc., dulce
Producator: Vincon Vrancea
Aciditatea ridicata si corpul subtire nu reusesc sa sustina aportul de zahar al acestui vin. Aromele de prizonierat de sticla amintesc de florile uscate, miere, menta strivita si usor hidrocarburi, iar postgustul dulce trimite catre dulceata de gutui si vanilie.
69 de puncte

ZGHIHARA DE HUSI MONSER
IG Dealurile Husiului
12,5 % vol. alc., sec
Producator: Senator Wine

Culoare aurie, de vin usor oxidat si arome imbatranite, de gutuie, cu senzatii usoare de zahar caramelizat. Gustativ porneste cu note dulci, completate de niste note amarui. Un vin scurt, pe care zaharul il face popular.
67 de puncte

TAMAIOASA ROMANEASCA GRAND VIA
IG Dealurile Vrancei
14,5 % vol. alc., demidulce
Producator: Viticon Panciu
Un vin de scoala veche, cu inceput de oxidare, ce i-a dat note de miere si coaja de lamaie, senzatii care nu se exprima foarte gratios. Restul de zahar este singurul lui punct forte.
59 de puncte

FETEASCA REGALA CRAMA DE SUB TEI
IG Dealurile Vrancei
11,5 % vol. alc., sec
Producator: Odovitis Jaristea
Arome oxidative, dulci, cu tente de muscata, panselute si atingeri de hartie de filtru, lucru ce poate fi simtit si in gustul dulce, de peltea de gutui. Un vin scurt, subtire, imbatranit si salciu.
59 de puncte

SARBA CRAMA DE SUB TEI
IG Dealurile Vrancei
12 % vol. alc., demisec
Producator: Odovitis Jaristea

Un vin imbatranit cu un nas de drojdii, leustean, iarba uscata si iutiri de sulf. Gustativ este intr-o stare destul de avansata de oxidare, cu senzatii de zahar caramelizat si hartie de filtru. Final acid, inchis si suprafermentat.
58 de puncte

TRAMINER GRAND VIA
IG Dealurile Vrancei
15 % vol. alc., sec
Producator: Viticon Panciu
Unul dintre cele mai „greu de baut” vinuri cu care ne-am intalnit. Alcoolul iese din corp atat de tare incat trimite catre alcoolul etilic, atat olfactiv, cat si gustativ.
50 de puncte

BABEASCA ROSE CASA PANCIU 2009
IG Dealurile Vrancei
demisec
Producator: Crama Natura
Culoare rose-trandafiriu mai inchisa si arome de visine negre si gem de cirese. Gustul dulce, nu este foarte vioi, pe final devenind usor amarui si metalic. Zaharul si aciditatea se exprima in mod diferit, nefiind de multe ori pe aceeasi lungime de unda.
69 de puncte

FETEASCA NEAGRA BACANTA 2009
IG Dealurile Vrancei
14,5 % vol. alc., sec
Producator: Crama Girboiu
Cu toate ca lemnul domina usor aromele de fruct copt, vinul are o prezenta aromatica foarte eleganta, sobra, dar in acelasi timp prietenoasa, datorita aromelor de prune, piele, cocos si cacao. Este foarte bine structurat, cu tanini usor astringenti si postgust gemos, cu senzatii de miez de nuca. Aciditatea ridicata ii promite o evolutie frumoasa.
83 de puncte

MERLOT BACANTA 2009
DOC Cotesti
14,2 % vol. alc., sec
Producator: Crama Girbiou
Exista un bun si elegant echilibru intre notele de fructe si lemn, care aseaza alaturi de fructele rosii coapte niste tonuri de vanilie, rom si capucino. Cu toate ca este un vin tanar (unele note lactate), vinul este bine structurat, cu aciditate ridicata si postgust de frunza uscata, trufe, piele si curmale.
81 de puncte

MERLOT LIVIA 2009
DOC-CMD Cotesti
14,5 % vol. alc., sec
Producator: Crama Girboiu
Culoare rosu-rubiniu, nu foarte intensa. Un Merlot tanar, tincturos, cu arome de visine coapte si prune verzi. Atacul este catifelat de niste senzatii de vanilie si cocos, iar pe final dezvaluie pe langa notele de fructe rosii coapte si niste note lactate. Are potential de crestere, taninurile avand nevoie de timp pentru a se integra.
77 de puncte

SENATOR PRIVATE COLLECTION 2007
IG Dealurile Vrancei
14 % vol. alc., sec
Producator: Senator Wine
Un cupaj de Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra si Merlot cu arome placute si interesante, de cutie de lemn, gemuri de prune si condiment. In atac nu este foarte convingator, dar dupa un timp dezvolta arome interesante de vanilie, ciocolata si visine. Aciditate ridicata, dar bine integrata.
76 de puncte

FETEASCA NEAGRA CASA VRANCEA 1949 2004
DOC-CMD Cotesti
12,5 % vol. alc., sec
Producator: Vincon Vrancea

Un vin tincturos, dens, cu tonuri evoluate, transformate de timp in nuante de condiment, iod, frunza uscata si cutie de lemn. Gustul, in schimb pare mai subtire din cauza aciditatii ridicate. Postgustul este dominat de note ierbos- gemoase si de taninii astringenti.
75 de puncte

FETEASCA NEAGRA AMBROSIO 2008 *
13,9 % vol. alc., sec
Producator: Vincon Vrancea
Tonuri aromatice mai evoluate, dar retinute, de cirese coapte si visine, cu tresariri minerale si de condiment. Gustul pare mai tanar, cu tanini astringenti, care se sprijina partial pe aciditatea ridicata, si isi pune amprenta pe tot parcursul gustativ, dar mai ales in postgustul de prune uscate si iarba cruda.
74 de puncte

MERLOT AMBROSIO 2008 *
DOC Cotesti
13,6 % vol. alc., sec
Producator: Vincon Vrancea
Nasul arata o combinatie de arome de mere, feriga, gemuri de fructe de padure si „ceva“ de cereale. Din punct de vedere structural este caracterizat de o aciditate ridicata si taninuri astringente, care stau pe un corp nu foarte dens. Pe postgust descopera niste note de cafea si condimente. Are nevoie de timp sa evolueze.
73 de puncte

CABERNET SAUVIGNON, FETEASCA NEAGRA SAGIO 2009
DOC Panciu
14 % vol. alc., demisec
Producator: Crama Natura
Notele dense, destul de sobre de ciocolata neagra din nas, sunt dominate de niste senzatii foarte intense de zahar vanilat si visine. Atat olfactiv, cat si gustativ, zaharul ii da un plus de atractivitate si popularitate. In ciuda unui usor inceput de refermentare, este destul prietenos, dar trebuie consumat cat mai repede.
72 de puncte

CABERNET SAUVIGNON VARIUS 2008
IG Viile Carasului
13 % vol. alc., sec
Producator: Senator Wine
Da dovada de o tipicitate buna, paleta sa aromatica amintind de caisele coapte, frunzele uscate si de menta. Aciditatea ridicata domina gustul de coacaze, vanilie si cocos. Structural pare tincturos, dar pe final devine destul de citric.
72 de puncte

CABERNET SAUVIGNON * AMBROSIO 2008
DOC Cotesti
14 % vol. alc., sec
Producator: Vincon Vrancea

Un vin inca tanar, cu tipicitate aromatica buna si note dense de coacaze, ardei gras, iod si cocos. Gustul are o aciditate ridicata si taninuri nu foarte astringente, postgustul fiind caracterizat de senzatii condiment si coacaze negre. Are potential de crestere.
72 de puncte

BABEASCA NEAGRA CASA PANCIU 2009
IG Dealurile Vrancei
13 % vol. alc., demisec
Producator: Crama Natura
Culoare si arome tipice acestui soi. Trimite aromatic catre mure coapte, cirese, pamant si frunza uscata. Zaharul ii da un plus de atractivitate din punct de vedere gustativ. Un vin simplu, direct, cu o textura catifelata si postgust de piele si capsune.
72 de puncte

FETEASCA NEAGRA MONsER 2008
IG Dealurile Husiului
12,5 % vol. alc., demisec
Producator: Senator Wine

Pare usor obosit, notele aromatice dense de marmelada capatand niste tonuri iodate de nuca. Structural nu exceleaza, dar ofera un oarece confort gustativ. Aciditatea ridicata il subtiaza, iar postgustul este simplu si destul de acid.
70 de puncte

CABERNET SAUVIGNON BECIUL DOMNESC 2006
DOC-CMD Odobesti
14,3 % vol. alc., sec
Producator: Vincon Vrancea
Este intr-un fel etalonul vinurilor rosii din zona: nu este extractiv, cu aciditate ridicata si structura nu foarte solida. Varsta isi spune si ea cuvantul, la primul contact vinul prezentand arome mai sobre, de prizonierat de sticla, dupa care aduce niste tonuri dulcege, care se instaleaza pe tot parcursul gustativ, fara sa fie echilibrate de aciditatea ridicata.
70 de puncte

MERLOT VARIUS 2007
IG Dealurile Vrancei
12,5 % vol. alc., sec
Producator: Senator Wine
Din pacate, acest vin se afla la un capat de linie, cu toate ca a fost un vin bun. Nas evoluat, cu note de gemuri dulci, curmale si cafea. Gustul nu se ridica la nivelul nasului, dezamagind din cauza aciditatii ridicate si a corpului subtire.
68 de puncte

MERLOT BECIUL DOMNESC 2006
DOC-CMD Cotesti
13 % vol. alc., sec
Producator: Vincon Vrancea
Niste iutiri de hidrocarburi contamineaza tonurile de tufanele, cirese, visine si frunze uscate din nas. Gustul demareaza dulce, dupa care devine destul de acid. Taninii amarui aduc in postgust niste samburi de mar. Nu are un echilibru bun intre zahar si aciditate.
67 de puncte

BABEASCA NEAGRA GRAND VIA
IG Dealurile Vrancei
14 % vol. alc., demidulce
Producator: Viticon Panciu
Un vin cu arome gemoase, reductive si gust cu aciditate ridicata, dulce si destul de subtire, taninii din postgust facandu-l sa para foarte amarui. Este supracopt si fara echilibru.
62 de puncte

BABEASCA NEAGRA CRAMA DE SUB TEI
DOC-CMD Odobesti
12 % vol. alc., demisec
Producator: Odovitis Jaristea
Starea de oxidare i-a adus note de rosii uscate, cu senzatii de cirese negre si pamant umed. Din punct de vedere gustativ sufera la mai toate capitolele, dezvoltand niste tonuri mai putin placute.
61 de puncte

FETEASCA NEAGRA CRAMA DE SUB TEI
IG Dealurile Vrancei
12 % vol. alc., sec
Producator: Odovitis Jaristea

Arome destul de neutrale, cu niste vagi tente de pruna si caise coapte. In gura este copt, acid si tern, cu un postgust granulat, ce aminteste de taratele de grau.
61 de puncte

JAD XO – SPECIAL RESERVE
28 de ani
40% vol. alc., 0,7 l
Producator: Vincon Vrancea
Complex si impunator, cu o culoare chihlimbarie cu urzeli aurii si intensitati linistitoare de cafea, caramel, curmale si condimente. Complex si impunator: nuante catifelate de caramel, miere, visine amarui, cuisoare si curmale, cu un postgust cald, energic si condimentat.
94 de puncte

MIORITA XO
12 ani
42% vol. alc.,
Producator: Vincon Vrancea
Culoare caramel mai inchisa si arome intense, mai catifelate, care acopera senzatiile alcoolice. Gustul foarte arzator, este echilibrat de senzatiile dulci, catifelate. Lasa impresii de musetel, vanilie, nuca si mere coapte si ciocolata.
91 de puncte

LEGENDA

Sub 50 de puncte – nu il recomandam in niciun caz
Intre 50 si 59,9 puncte – parerea noastra este sa nu-l bei, chiar daca platesti mai putin de 10 lei!
Intre 60 si 69,9 puncte – de baut doar daca esti nevoit. Nu da pe el mai mult de 17 lei! Intre 70 si 79,9 puncte – vin de calitate peste medie. Sfatul nostru este ca poti da pe el si 30 de lei
Intre 80 si 87,9 puncte – vin pe care poti sa-l recomanzi si altora, pana in 70 de lei
Intre 88 si 91,9 puncte – vin remarcabil. Alegerea perfecta, pana in 125 de lei!
Intre 92 si 96,9 puncte – vin exceptional, tu decizi cat te tine buzunarul
Intre 97 si 100 de puncte – vin pe care il intalnesti rareori in viata. Daca te intereseaza calitatea, chiar merita sa faci eforturi financiare!

* Vinurile Ambrozia au fost degustate inainte de lansarea pe piata. Ele se afla inca in faza de maturare la sticla; cu siguranta vor avea o buna evolutie