Decalogul unei relații bune cu somelierul tău

Un articol de Florin Voica, Președintele Asociației Somelierilor din România (ASR), publicat în ediția cu numărul 100 a revistei tipărite

Publicitate
Casa Timis

La sărbătoarea celor 100 de ediții Vinul.Ro, i-am cerut unuia dintre cei mai vechi somelieri români câteva gânduri despre vin și despre relația dintre acesta și oameni. A rezultat un scurt set de considerații poetice cu valoare filosofică, dar și un “îndrumar practic” pentru cei dornici să exploreze această lume de gânduri, gusturi și arome.

Vinul a fost, este și va rămâne, așa cum spuneau grecii antici, „cadoul divin al zeilor”. Platon, în Legile sale, descria vinul ca fiind „medicamentul dat pentru a asigura modestia sufletului și pentru a întări sănătatea și puterea corpului uman”. Horațiu spunea, la rândul său, că vinul „aduce la lumină secretele ascunse ale sufletului”. Lui Odiseu îi este atribuită cugetarea nu există ceva mai frumos decât sentimentul festiv care sălășuiește în inimile oamenilor atunci când mesele sunt încărcate de pâine și carne (și un somelier aduce vinul… asta, după mintea mea, este perfecțiunea – n.a.).

Publicitate
Casa Timis

florin-voica-maria-pasca-nicu-pupazaVinul – o ființă lichidă misterioasă care se naște, copilărește, se maturizează, se poate îmbolnăvi și muri – trebuie descoperit pentru a ști să-l distingem de tagma băuturilor plebee. El poate fi “sprinten”, “generos”, “suav”, “tandru”, “corpolent”, “puternic” etc. Și este o punte între “eu” și “ceilalți”. Experiențele plăcute dintr-un restaurant necesită cinci componente – ambianță plăcută, mâncare, băutură, serviciu și calitate. Serviciul le înglobează pe toate, un restaurant select ce are întotdeauna grijă să ai o stare de bună dispoziție, ocupându-se în aceeași măsură și de alegerea vinului. Iar o listă bună de vinuri este însoțită de un sommelier, așa că tratează-l ca pe ghidul tău personal.

Cele zece “porunci”

• Da, ai încredere în sommelierul tău, el nu este adversarul tău!
• Da, explică-i discret preferințele tale în materie de vin, dar deschide-ți inima și pentru noi experiențe, prin degustare de noi soiuri.
• Da, cere-i să-ți arate pivnița. Așa stabiliți o legătură o de prietenie, vinul fiind liantul de comunicare. În plus, sommelieri sunt lăudăroși – așa că fă-le pe plac.
• Da, discută despre magazinele de vinuri. Întotdeauna este bine să fii informat.
• Da, pune-i orice întrebare. Este important să descoperi răspunsuri la tot ce ceea ce ai auzit , ai prins din zbor sau ai crezut că știi despre vinuri.
• Nu fi intimidat de lista de vinuri sau de un restaurant luxos. Clientul este Regele, așa că poartă-te ca atare !
• Nu te teme să discuți despre prețuri (la un vin foarte scump) și vezi dacă poți să te târguiești un pic.
• Nu tolera sommelierii aroganți. Trimite-i la plimbare și cere o bere!
• Nu trebuie să cunoști vinurile, asta nu este meseria ta, dar fii atent la discuția cu sommelierul și încearcă să furi niște secrete.
Nu bea un vin care ți-a fost recomandat, dar care nu îți place. Până la urmă… „de gustibus non disputandum”

Un alt mare poet al omenirii, Charles Baudelaire, spunea că “dacă vinul ar dispărea din producția omenirii, s-ar produce în sănătatea și inteligența locuitorilor planetei noastre un gol, o absență mai înspăimântătoare decât toate excesele de care este făcut răspunzător”.