Degustare Andre Lurton – screwcap vs. pluta

Halewood International Premium Imports si Les Vignobles Andre Lurton organizeaza miercuri, 7 martie, la sediul Halewood Romania (str. Paris, nr. 7A, Bucuresti), degustarea “Dopul cu filet versus Dopul de pluta”. Potrivit comunicatului de presa dat de compania Halewood, degustarea va lua forma unei “demonstratii practice a avantajelor dopului cu filet, ce se bucura de o popularitate in continua crestere la nivel mondial”.

Invitatii speciali ai acestei degustari vor fi Florence Ducros si Vincent Cruege, reprezentanti ai Les Vignobles Andre Lurton, una dintre cele mai apreciate case producatoare de vin din Franta. Vor fi degustate vinurile Chateau La Louviere 2004, Chateau de Rochemorin (alb) 2006, Chateau Couhins-Lurton 2007, Chateau de Cruzeau 2008 si Chateau de Rochemorin (rosu) 2006, imbuteliate atat cu dop de pluta, cat si cu dop cu filet.

Participarea la acest eveniment se face numai pe baza de invitatie.

Dopul cu filet special pentru sticlele de vin a fost implementat pentru prima data in anul 1959, in Franta. Dezvoltat cu pasi marunti, la inceput utilizat in special in teste si degustari, acesta a fost inregistrat oficial in 1968. Dupa ce, in anii ’70, a fost oferit ca varianta pentru vinurile servite in avion, acesta ajunge standard in perioada anilor ’80. Ascensiunea acestui tip de dop a venit odata cu anii ’90, fiind din ce in ce mai utilizat in comert si supus testelor riguroase pentru a demonstra calitatile sale. In prezent, peste 20% din vinurile imbuteliate la nivel mondial au dop cu filet, folosit de tot mai multi producatori mari, din tari de renume in industria vinului, precum Australia si Noua Zeelanda, Chile, Africa de Sud, SUA, Argentina, dar si Franta, Italia si Spania.