Degustare de excepție Armagnac Castarede și food pairing la The Wine Bistro

Adriana Popescu / Irina Ungureanu
C’est merveilleux! Așa am recționat la degustarea  Casei de Armagnac Castarede, susținută zilele trecute de însăși proprietara ei, Florence Casterede, la The Wine Bistro by Vinexpert. De alftel, Vinexpert este importator exclusiv în România al Armagnac-urilor Castarede, cea mai veche casă de Armagnac (fondată în 1832, sub Napoleon III!), rămasă în proprietatea aceleiași familii timp de șase generații.
Am avut o degustare profesionistă, extrem de reușită, într-o atmosferă prietenoasă și caldă, în care Florence ne-a prezentat tradiția armagnacului și a moștenirii Castarede. Am descoperit pe rând cele șase sortimente, de la VSOP și XO, la vintage-uri  din anii ‘85, ‘75,’62 până la o ediție Millesime1924 (!), însoțite de  preparate culinare delicioase.
armagnac2Pentru cei mai puțin connaisseuri, Florence a făcut o introducere în știința, până la urmă, a degustării armagnacului (am mai scris și alte dăți despre asta, așa că nu vom intra foarte mult în amanunte) și a ținut să demonstreze faptul că armagnacul nu trebuie perceput doar ca digestiv.  Astfel, asocierile culinare, pentru care echipa din bucătăria The Wine Bistro s-a pregătit cum a știut mai bine, au întărit explicațiile proprietarei Casei Castarede.
Armagnac este mult mai mult decât o afacere; este o adevărată pasiune, o moştenire, un patrimoniu pe care ne străduim să-l protejăm şi să-l dezvoltăm în fiecare zi”, a subliniat Florence. O pasiune pe care ea adoră să le-o împărtășească oamenilor din întreaga lume, cu grija constantă de a face înțeles brandul și de a-l perpetua. “Sunt pentru a patra oara în România, la invitația Vinexpert și sunt fericită că Florin (Florin Bejan, proprietarul Vinexpert, n.a.) se implică în promovarea armagnacului nostru și putem facem evenimente minunate; încercăm să educăm consumatorii și peste tot pe unde merg și susțin degustări, consumatorii învață să îl aprecieze și rămân cu gustul lui”, a adăugat Florence.
“Ne-am propus ca, pentru acest minunat armagnac, să găsim combinații culinare inedite, care să iasă cumva din sera obișnuitului. Chef Tudor și-a pus amprenta sa personală asupra preparatelor, a explicat, de la început, Dragoș Ghinea, degustător profesionist Vinexpert. “De exemplu – a continuat el – percepția generală e că spirtoasele nu se asociază cu brânză. Am <<sfidat>> cumva această regulă chiar la primul paring VSOP / Camembert aromatizat cu rozmarin”. Și, într-adevăr, acesta s-a dovedit o asociere delicată, în care finețea Camembertului a completat frumos aromele fructat / florale ale armagnacului. Au fost și potriviri clasice, excepționale, precum XO cu  foie gras (unul dintre preparatele preferate ale locuitorilor din Gascogne), extrem de gustos aici la Wine Bistro (timp de 3 zile a meșteșugit la el Chef Tudor).
camambert armagnacrmangnac 3
Personal, dintre pairingurile prezentate, eu (dar și mai multe doamne) am remarcat delicatețea VSOP cu Camambert și paringul complexului și încântătorului Armagnac ‘85 cu trufe de ciocolată cu portocală și nucă, în timp ce domnii au fost mai degrabă încântați de asocierea Armagnac ‘75 cu espresso Jamaica Blue Mountain și evident,  toată lumea de cireașa de pe tort – Armagnac 1924, căruia chiar că nu îi  mai trebuia nimic lângă el (o mare surpriză pentru că acesta din urmă nici măcar nu era menționat pe afișul evenimentului).
În seara evenimentului, prețurile sortimentelor degustate au fost reduse cu 20%, astfel că o bună parte dintre cei prezenți a luat acasă o amintire (de exemplu, VSOP a costat 195 lei, în loc de 244 lei, ediția 1962 – 1071 lei, în loc de 1.339 lei etc.
 Meniu
767_0107392611. Armagnac Castarede VSOP. VSOP se  recomandă să fie învechit în butoaie de stejar minimum 4-5 ani, însă familia Castarede îl maturează 10 – 16 ani. De culoare galben – orange “ambree”, cu piciorușe frumoase, acele “tears of joy”, așa cum le-a numit Florence, parfum proaspăt, delicat fructat, gust fructat / floral. Asociat cu Mini Camembert au four (la cuptor), aromatizat cu rozmarin și pară fiartă.  
2. Armagnac Castarede XO. E învechit, în general, timp de 20 până la 25, chiar 30 de ani. Mai închis la culoare, un acaju”, cu piciorușe mai uleioase. Nas intens, intens, caramelizat, note lemnoase, spicy, perfect echilibrat. Pairing Foie Gras au torchon cu sos de ciocolată neagră cu Armagnac.
3. Armagnac CASTAREDE Vintage ’85
. Un armagnac complex, în care lemnul și aromele spicy se simt și mai pregnant. Asociere culinară: trufe de ciocolată cu nucă și coajă de portocală maturată în Armagnac și cuburi de ciocolată neagră de casă, cu ghimbir.
4. Armagnac CASTAREDE Vintage ’75 . Chihlimbariu si limpede, cu nas intens, note de lemn, și condimente bine balansate. Asociere culinară: Lava Cake cu ciocolată și fructe uscate hidratate în armagnac.
5. Armagnac CASTAREDE Vintage ’62. Chihlimbariu, cu nas complex, note de fructe confiate, cafea prăjită, vanilie, roșcove, un Armagnac de desert. Asociat cu Jamaica Blue Mountain, una dintre cele mai bune cafele de origine din lume, cultivată la mare altitudine. La fel ca în cazul asocierii cu espresso, combinația armagnac – cafea e una dintre cele mai apreciate, un paring minunat, având în vedere aromele lor complementare.
6. Armagnac CASTAREDE Millesime 1924 (!) – 40 % vol.alc. Un armagnac elegant, cu arome de vanilie, condimente și mentă.
 “Dacă nu speli paharul din care ai bunul din aceste vintage-uri, timp de două săptămâni tot le  vei simți aroma”, a explicat Florence.
Fiecare ediție vintage relevă specificitatea armagnacului, corespunzătoare anului de distilare, cu diferite caracteristici. Calitatea fiecărui vintage arată, de fapt,  know how-ul producătorului, al master cellar-ului. Data îmbutelierii este specdficată pe sticlă, iar odată trecut în sticlă, armagnacul nu mai poate fi învechit.

Publicitate
Casa Timis

Despre armagnac si Casa Castarede 
Armagnacul (A.O.P.) cea mai veche „apă vie” a Franței (de prin 1411) se produce numai în sud-vestul Franței, în inima regiunii Gascogne. Se obține obținut prin distilarea vinurilor albe din această regiune (Ugni Blanc, Baco, Colombard si Folle Blanche).
Castarède este cel mai vechi producator si negustor de armagnac, fiind și prima Casa de Comert înregistrată în regiune. Familia Castarede deține 20 de hectare de viță de vie în Bas Armagnac, proprietară a două pivniţe:
– una în Pont de Bordes – Lavardac, pe malul râului Baise; destinată maturării, un adevărat „muzeu ecologic”, ea rămânând neschimbată din secolul al XIX-lea. Specialiştii o consideră excepţională, datorită râului Baise, care îi conferă condiţii speciale.
– cea de-a doua, la Mauléon d’Armagnac, în Bas-Armagnac, unde se află şi castelul Maniban.
Domeniul e înconjurat de vii cu 3 soiuri de struguri: Folle Blanche, Colombard şi Saint-Émilion.
Casa Castarede are cea mai importantă colecție de ediții vechi (peste 40 autentificate), cea mai veche datând din 1888. Fiecare armagnac e maturat exclusiv în butoaie din stejar negru, cu proprietăţi unice. Toate edițiile se îmbuteliază după ce vine comanda și sunt etichetate cu anul în producerii. Armagnacul Castarede a fost ales în 2003 furnizor oficial al Summit-ului G8, de la Evian, eveniment cu ocazia căruia proprietarii casei au pregatit o colectie specială- câte o sticlă cu armagnac distilat în anul nașterii fiecaruia dintre șefii de state prezenți aici.
Despre asocierile culinare tradiționale cu armagnac
De regulă, armagnac-ul se bea după masă și este însoțit de diverse deserturi pe bază de fructe (mere, portocale, pere etc.) și ciocolată. Dulceața desertului îl face să pară mai puțin tare. Urmând exemplul bucătăriei din Gascogne, foie-gras-ul, cârnații, carnea, sosurile și pastele câștigă în arome, daca sunt flambate în armagnac. Apoi, savurarea lui lângă șemineu la un trabuc, conferă cadrul cel mai potrivit pentru întelegerea si aprecierea unui armagnac vechi dar și fără șemineu, tot vei avea o senzație „magnifique”.