Degustare de vinuri vrac

Criza a lovit crunt in comertul cu vinuri imbuteliate, insa pare sa fie de bun augur pentru comertul cu vinuri varsate. Potrivit statisticilor, anul trecut piata vinurilor neimbuteliate a inregistrat o crestere de pana la 50%, datorita schimbarii obiceiurilor de consum.

Publicitate
Oprisor

Pentru a veni in ajutorul consumatorilor de vin vrac, am facut o analiza a celor mai reprezentative magazine de acest tip din Bucuresti, degustand vinurile cu cea mai mare priza la consumatori. In fiecare magazin in parte am solicitat vanzatorilor sa ne recomande cele mai vandute sortimente de vin rosu si alb.

Analiza nu a fost una foarte facila, deoarece in aceasta ecuatie intra factori precum inconstanta stocurilor, gradul mai mare de perisabilitate al vinurilor varsate, precum si oferta foarte mare a acestor magazine. Datorita rulajului mare, multe dintre vinurile vrac sunt din recolte noi, ceea poate constitui un avantaj, datorita prospetimii, dar si un dezavantaj, mai ales in cazul vinurilor rosii, care nu au timp sa se aseze. O alta concluzie pe care am tras-o in urma acestei analize este aceea ca majoritatea magazinelor de vin vrac duc lipsa de personal cat de cat specializat, care sa te lamureasca in privinta produselor pe care le comercializeaza.

Publicitate

bidoane_mg_8258Cu mici exceptii, vinurile nu au impresionat, majoritatea purtand unele note dezagreabile si dezechilibrante (atat provenite din procesul de vinificare, cat si cauzate de conditiile improprii de pastrare). Mai mult, unele dintre ele au parut a fi „traumatizate” de instalatiile de pompare. Pentru aceasta degustare am adaptat sistemul de notare folosit de obicei de editorii Vinul.Ro, vinurile fiind notate cu pahare („D” – vin pe care nu-l recomandam in nici un caz, iar „CCCCC„, pentru vinurile foarte bune). Cel mai bun vin din aceasta degustare a fost o Feteasca Regala de la Budureasca, vin curat, vioi si foarte popular, cu tonuri de caisa si lemn, notat cu 3,5 pahare.

Doar cateva dintre magazinele vizate de noi ofera discounturi la cumparare (pana la 10%), si asta numai pentru cantitati mai mari de 100 de litri. In privinta raportului calitatepret functioneaza aceleasi principiu ca si la vinurile imbuteliate: pentru vinurile mai pricopsite trebuie sa plate sti mai mult.

LEGENDA
D
– nu il recomandam in niciun caz
C– parerea noastra e sa nu-l bei
CC– de baut doar daca esti nevoit
CCC– vin de calitate peste medie
CCCC– vin de recomandat si altora
CCCCC– vin foarte bun

Soiurile din aceasta degustare sunt indicate doar orientativ, legea nu permite afisarea soiului la vinul vandut vrac.

patria-vinum-magazin-exterior-img_8329PATRIA VINUM
Sos. Pantelimon 254, bl. 55, sect. 2
Bd. Iuliu Maniu 65

Unul dintre magazinele „prietenoase”, care a venit cu noi concepte de comercializare a vinurilor vrac. Oferta de vinuri este foarte bogata, provenita de la mai multe podgorii, clientii putand sa aleaga intre „Vinul la Pompa” si „Vinul la Harta”. Recomandarea comerciantului nu a fost foarte inspirata, mai ales in cazul vinului alb.

Feteasca Neagra
demisec
Podgoria: Vanju Mare

Culoare frumoasa, rubiniu-stralucitor si arome de vin tanar, de lemn si visine amarui. Atacul vine cu senzatii dulci, dar si cu o astringenta taninoasa. Un vin barbatesc, cu aciditate ridicata, intens si expresiv la acest pret.
Pret: 8,5 lei/litru Punctaj: CCC

Cupaj alb
demisec
Podgoria: Panciu

Un nas inchis, cam sulfuros si inexpresiv, cu tonuri usor saponificate. Gustul este amarui, citric si vulgar, cu un final dezamagitor, astringent-amarui.
Pret: 8,5 lei/litru Punctaj: C

crama-musat-img_8134CRAMA LA MUSAT
Calea Mosilor 258, bl. 4bis, parter, sect. 2
Bd. Ion Mihalache 119, parter

Oferta impresionanta de vinuri vrac: 22 de sortimente, dintre care 11 vinuri monovarietale numai de la Budureasca. Este surpriza placuta a acestei degustari-analiza, Feteasca regala de aici fiind peste multe dintre vinurile comercializate la sticla. Nici vinul rosu nu a fost mai prejos, remarcandu-se ca un vin de cursa lunga.

Feteasca regala 2008
demisec
Producator: Budureasca

Arome placute, nu foarte intense, de drojdii, caise si flori albe. Gustul este curat, vioi si foarte popular, cu tonuri de caisa si lemn. Finalul este astringent si usor amarui, dar vinul este peste multe dintre vinurile imbuteliate de pe piata.
Pret: 6,5 lei/litru Punctaj: CCC

Pinot Noir 2009
sec
Producator: Budureasca

Chiar daca subtonurile aromatice aduc ceva reductiv, vinul se deschide binisor. Gustul este destul de subtire, placut, de „cursa lunga”, cu note de prune afumate.
Pret: 10,5 lei/litru Punctaj: CCC

crama-tohani-img_7990CRAMA TOHANI
Sos. Iancului 53, bl. 102B, sect. 2
O crama „old-school”, care nu exceleaza nici prin oferta si nici prin calitatea produselor. Pe langa vinuri imbuteliate, aici poti gasi si opt sortimente de vinuri vrac de la Domeniile Tohani. Vinurile degustate de noi, cu toate ca sunt aproape de nebaut, mai par sa sufere si din cauza conditiilor de stocare.

Sauvignon Blanc 2008
Producator: Domeniile Tohani

Culoare de vin imbatranit, iar senzatiile dulci din nas aduc mai mult a Muscat Ottonel. Gustul este gretos, dulce si inexpresiv, cu tonuri vulgare, usor mucegaite. Chiar daca este din categoria vinurilor vrac, nu este de recomandat.
Pret: 7 lei/litru Punctaj: C

Feteasca neagra 2008
Producator: Domeniile Tohani

Sub aromele neplacute de „cal ud” se ascund niste tonuri de melasa si stafide. Vinul are un gust vulgar, oxidat, zaharul acoperind multe dintre defectele acestui vin.
Pret: 7 lei/litru Punctaj: CC

cramele-recas-img_8054CRAMELE RECAS – PREMIER VIN
Str. Popa Tatu 90-92, sect. 1
Str. Lanariei 93-95

Pentru fanii impatimiti ai vinurilor de Recas. Tot portofoliul de vinuri imbuteliate autohtone si de import de la Cramele Recas si mai multe sortimente de vinuri vrac. Vinurile degustate de noi intra in categoria vinurilor de baut daca esti nevoit, cu un plus pentru caracterul dat de prospetime, in cazul vinului alb.

Feteasca regala 2009
demisec
Producator: Cramele Recas

Senzatii dulci mai mult in partea aromatica decat in cea gustativa si arome destul de placute de flori albe, caise coapte si drojdii. Gustul este usor dezamagitor, cu o aciditate verde foarte ridicata si un final amarui – astringent.
Pret: 7 lei/litru Punctaj: CC

Cabernet Sauvignon, Merlot 2009
sec
Producator: Cramele Recas

Un vin cu arome inexpresive si un gust cu aciditate ridicata, care ii aduce ceva din fructele crude si carceii de vita de vie. Retronazal arunca niste piper, pe un final destul de acrisor.
Pret: 7 lei/litru Punctaj: CC

crama-doctor-pusca-img_8012CASA VINULUI – DR. PUSCA
Bd. Virtutii 9, sect. 6

Casa Vinului nu pare sa fie si casa vinului vrac. Vinurile recomandate de comerciant nu au trecut pragul de doua pahare (categoria „parerea noastra e sa nu-l bei”). Oferta de vrac este destul de bogata, dar mai bine incercati vinurile imbuteliate (oferta la fel de bogata). Vinurile sunt pastrate in recipiente de fibra de sticla si au protectie de CO2, insa poti gasi si vinuri la bag-in-box.

Feteasca regala
Producator: Crama Zoresti

Un vin cu arome neplacute, reductive, sub care se simt niste tonuri de fruct si drojdii. Gustul este fad, inexpresiv, scurt si subtire, fara nici un fel de aroma.
Pret: 8 lei/litru Punctaj: C

Feteasca Neagra
sec
Podgoria: Sahateni
Miros inexpresiv, brusturos, cu tonuri imbatranite de lemn. Gustul prafos aduce a niste tonuri de bomboane, cu un final astringent. Nu are vinozitate si nici fructuozitate.
Pret: 8 lei/litru Punctaj: C

crama-allegria-img_8001CRAMA ALLEGRIA
Bd. Mihai Bravu 132, sect. 2

Oferta redusa, numai cinci vinuri vrac (doua albe, doua rosii si un rose) de la Crama Zoresti. Recipientele nu sunt la vedere, asa ca nu poti sti daca sunt din inox, fibra de sticla sau bag-in-box. Recomandarile de aici nu au impresionat deloc, fiind printre cele mai slabe vinuri din degustare.

Feteasca regala
Producator: Crama Zoresti
Aromatic nu arata foarte multe, fiind usor inexpresiv, cu unele tonuri de flori si mere verzi. Gustativ sta insa mai bine, cu unele senzatii dulci, populare. Este plat, scurt, dar destul de prietenos. Finalul arata niste tonuri de vin imbatranit.
Pret: 7 lei/litru Punctaj: CC

Merlot 2008
Producator: Crama Zoresti

Arome neplacute, oxidate, de mere batute. Un vin cu note dominante de mucegai si cu un gust caracterizat de triada dulce-astringent-amar.
Pret: 7 lei/litru Punctaj: C

Alte materiale pe aceasta tema:

Vinul varsat in fraciza – afacere de familie

14 thoughts on “Degustare de vinuri vrac

  1. Buna ziua, curiozitatea mea este de ce la Crama La Musat nu este descris niciun vin vrac ???
    Sunt descrise doar vinuri la bag in box doar de Budureasca, altceva nu au?

  2. Pentru Ana : nu au decit astfel de vinuri bag in box ,de Budureasca .

  3. linga mine e o crama Recas , nu cumpar decit imbuteliat deoarece vad cum vine vinul vrac ,in butoaie de 200 litrii ( butoaie cu capac cit diametrul butoiului ) si se golesc cu galeata din butoaiele care sunt in duba , in alti recipienti .Pe scurt nu am incredere in modalitatea de transport si pastrare , in vin da ,mai ales anumite sortimente

  4. Crama „La Musat” comercializeaza si vinuri imbuteliate, insa degustarea si referirile din articol au fost exclusiv pentru vinul vrac… Intrand pe site-ul vinuribune.ro veti descoperi o oferta de vinuri imbuteliate!

  5. crama” La musat,, comercializeaza vinul vrac numai in bag in box dar va spun ca toate vinurile sant de o buna calitate. se merita sa bei un pahar de vin bun!!!!!

  6. crama la musat este o fosta crama tohani, nu o recomand , deoarece vinurile de la budureasca nu sunt vinuri de calitate,in schimb cele de tohani sunt foarte bune,si au si o veche traditie in spate, proprietarul se bucura sa faca bani nu sa vanda si marfa buna, budureasca este doar de vreo 2 ani pe piata

  7. domnu’ dan, se vede din degustare cat de bun e vinul celor de la tohani….

  8. Calin123
    sunt curios daca poti sa imi spui despre care din magazinele Recas e vorba.
    Sunt mai multi operatori care vand vrac de la Recas, si as vrea sa aflu exact care e magazinul despre care vorbesti
    Mersi

  9. vinul de recas vrac are mult sulf eu beau vin de panciu din spatele liceului neculce la 3lei litru

  10. eu de exemplu am baut vinuri cam de la toate cramele din Bucuresti, si sincer nu m-am simtit bine, dureri de cap, stomac, arsuri, etc. in schimb cam de 3 – 4 luni imi fac poftele cu vinuri din podgoria Panciu, mai exact cei de la Vinul Nostru au depozitul lor in Bucuresti, vreau sa va spun ca sunt foarte multumit si se observa de departe un vin natural, eu unul personal nu l-as da pe nici o sticla de vin imbuteliat.

  11. vinul recas cel de la crangasi am luat de multe ori cand am fost la strand miroase a ceva respingator

  12. Vinul Recas sa dus de mult, a fost foarte bun la inceput dar acum ……………….. Sa speram sa se mentina aceiasi calitate la Vinul Nostru, eu sunt foarte multumit au un vin in adevaratul sens al cuvantului si nu ce se gaseste prin Bucuresti.

Comments are closed.