Degustare Tempranillo Emilio Moro și gastronomie rafinată la Comtesse du Barry

Text: Silvia Palașcă, Adriana Popescu. Foto: winendine.today

Publicitate
Excursii

Don Emilio Moro spunea că vinul este precum o creatură vie, pe care trebuie să o înțelegem și să o îngrijim. Sub acest crez, familia Moro face vin din 1932, ajungând la a treia generație în Ribera del Duero, imortalizând o parte din fiecare an în sticlele create.
Vinurile din această regiune semi-aridă sunt create preponderent din Tempranillo,  numit aici Tinto Fino – strugure roșu nobil, caracteristic zonei iberice. Rezultatul e puternic, expresiv, cu arome dominante de cireșe, smochine, dar și frunză de tutun. Vinurile din anii răcoroși oferă preponderent arome de fructe roșii coapte, iar cele din anii secetoși capătă valențe de mure sau chiar stafide. Caracteristic pentru vinurile din Tempranillo e faptul că au taninuri puternice, care le oferă un excelent potențial de învechire și o afinitate pronunțată pentru stejar.
Am avut plăcerea de a vedea mai multe declinări de Tempranillo, atât de la Emilio Moro, cât și de la Cepa 21, la o degustăre organizată la Comptesse du Barry, parte a grupului Le Manoir, importator Bodega Emilio Moro.  Cepa 21 este crama celei de-a treia generații a familiei Moro care abordează o filosofie mai modernă, mai fresh, centrată pe fructuozitate și vinuri ușor de băut. Evenimentul a fost prezentat de Agnes Peces, directoarea cramei spaniole.

Publicitate
IWCB

Note de degustare

Aș recomanda iubitorilor de vinuri expresive, spanoile, temperamentale ca o dansatoare de flamenco următoarele:

Emilio Moro, 2015. Un clasic pentru Ribera del Duero, vinul semnătură al familiei vine să explice cum arată un Tinto Fino. Fructat, pornind de la zmeură coaptă, trecând prin agrișe, mure și deschizându-se în frunză de tabac. Extrem de complex și elegant, încântă prin textură și lungimea post-gustului. Creat din vițe vechi, între 25-75 ani.
Cepa 21 Malabrigo, 2010. Un vin intens fructat, expresiv, ce crește în intensitate, dezvăluind de la cireșe negre, până la ușoare note de ciocolată, piper negru și un pic de vanilie. Taninuri încă potente, doar ușor rotunjite de trecerea timpului.
• Emilio Moro Finca Resalso, 2016. Reflexele violacee de pe margine paharului indică un vin încă tânăr, cu tanin puternic. Aromele puternice de fructe negre (mure, dude) și nota caracteristică de tabac anunță un vin cu personalitate, iar gustul nu dezamăgește, deși are o notă de uscăciune pe final.
• Malleolus de Valderramiro, 2011. Un single vineyard din vițe de peste 80 de ani. Fructele negre sunt completate fericit de condimente și tanin integrat. Puternic fără a fi agresiv, expresiv fără a fi dezechilibrat. Note terțiare de vanilie, cocos și un post-gust catifelat și lung.

Brânzeturi Bordier, charchuterii spaniole, pastă de jumări

Merită amintit bufetul, pe măsura vinurilor care, în mare, necesitau lucruri „grele”, gurmet, lângă ele.  Am început cu foie gras-ul fericit asortat cu chutney de ceapă si smochine (ambele Comtesse du Barry) savuroase și varietăți de unt Bordier cu al lui gust bogat, cremos, de alune și caramel, la un pahar de Champagne Canard-Duchêne. Vinurilor Tempranillo le-am asortat o selecție excelentă de brânzeturi (franțuzești, englezești și spaniole, maturate, dure și semidure, dar și moi, în crustă), mezeluri spaniole, roșii confiate în ulei de măsline, o pastă de jumări senzațională, pregătită de chef-ul de la Bistro Ateneu, Alex Dumitru și una de ardei, pregătită de chef Sorin Miftode – Bistrot Francais.

 

 

 

 

 

Iată sortimentele de brânzeturi: Saint-Felicien, Chabichou, Pouligny-Saint-Pierre, Mothais sur feuille, Stilton, Manchego, Comté, Mimolette, Selles-sur-Cher. Nici nu aș putea să vă spun ce mi-a plăcut mai mult, câteva exemple mai jos. Se găsesc tot în magazinele Le Manoir.
Mothais sur feuille – „brânza (de lapte de capră) pe frunză” , se afinează pe frunze de castan sau platan și are o consistență cremoasă și gust gurmand, plin, de nuci și vegetale uscate.
Selles-sur-Cher cu a ei crustă înnegrită de pulbere de cărbune, obținut din plante, a venit cu arome contrastante, picant-dulci, note de alune și gust pronunțat de lapte de capră.
Savuroasa Stilton cu fină crustă maronie și „parfum specific” de blue cheese, poate cel mai bun astfel de sortiment din brânzeturile cu mucegai albastru, după părerea mea, gust bogat, savuros.
Manchengo maturată, picantă, cu note de alune de pădure prăjite și caramel.
Bordier este unul dintre cei mai rafinați producători și distribuitori de iaurturi, brânzeturi și unt din lume. Untul, după o rețetă din secolul al XIX-lea, perfectată de Jean-Yves Bordier , e folosit în restaurantele cu stele Michelin din Franța, Hong-Kong ș.a. Este preferatul unor chefi precum Joël Robuchon, Pierre Gagnaire, Fabrice Vulin, Yannick Allén. Fiu de „fromager” cu gusturi rafinate, Jean-Yves Bordier  « Choisisseur et finisseur de Fromages » își selectează și afinează brânzeturile  de la artizani de peste 30 de ani, în 7 cave/grote naturale pentru a obține maxium de gust și textură.
Charcuterii: Chorizo Ibérico de Bellota Carrasco Guijuelo, Salchichón Ibérico de Bellota Carrasco Guijuelo, Jamon Ibaïama, Louis Ospital. Despre mezelurile Louis Ospital am aflat că provin de la porcii Ibaïama, rasă creată  de 3 producători și 2 crescători, hrănită cu cereale, fără organisme modificate genetic și fără antibiotice.