Degustare Torres la Wellness Cuisine

Pentru iubitorii vinului, numele Torres este unul care impune respect. Nu numai pentru vinurile de calitate sau brandy-urile pe care le produce, mai mereu medaliate si unanim apreciate. Ci si pentru ca este numele unuia dintre producatorii cu traditie in Spania, a carui existenta dateaza din 1870, si care, de ceva vreme, a devenit o multinationala, daca ne gandim ca familia Torres produce vin in trei tari care au un cuvant de spus in aceasta lume a vinului, Spania, Chile si Statele Unite ale Americii. Sau pentru ca, in 2010, producatorul a primit titlul de „Green Company of the Year” si, anul acesta, a primit la Wine Tourism Awards, premiul pentru „Cel mai inovativ tur de vie sau crama”. Altfel spus, suficiente motive pentru a raspunde prezent la invitatia facuta de Marius Bratu, reprezentantul Halewood International Premium Imports, firma care aduce vinurile si brandy-urile Torres in Romania. Asa ca joi, 9 mai, cu cateva ore inainte de finala Europa League, am ajuns la restaurantul Wellness Cuisine, partener al Vinul.Ro in campania “Primavara in Rose”, acolo unde era gazduit evenimentul. Si cum finalistele Europa League erau din Spania, vinurile prezentate, 7 la numar, ca si placuta surpriza de la final, brandy-ul Torres 20- Hors d’Age, de doua ori castigator al titlului de cel mai bun brandy al lumii, proveneau din cele peste 1300 de hectare pe care familia Torres le detine in diferite regiuni ale Spaniei, cu precadere in Catalunya.

N-o sa mai insist cu prezentarea companiei, desi povestea enologica a familiei se intinde pe cinci generatii si are o biblioteca de povesti mai mult sau mai putin vesele, dar toate frumoase. Cateva ne-au fost destainuite de Maria Jose Palomino-Alcovero, Area Manager la Torres si amfitrion al evenimentului. O sa va spun ca toate vinurile albe si rosii au cules aprecieri unanime, mai putin Rosado De Casta 2010, un rose realizat din Garnacha si Cariñena (Grenache si Carignan, pentru filofrancezi, desi ambele soiuri au origine spaniola), care, fara sa fie gresit, nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor. Poate si pentru ca provenea din categoria Vins Tradicionals, un gen de entry level al producatorului spaniol Dar mai degrab[ pentru c[ era cel mai ieftin… Startul l-a dat Gran Vina Sol 2011, un cupaj in care corpul mai greoi al Chardonnay-ului este ajutat de aciditatea sprintara a soiului tipic catalan Parellada, rezultand un vin echilibrat si agreabil. A urmat Fransola, Sauvignon Blanc 2009, din gama de top Vins de Finca, de fapt un Single estate wine, tinut 6 luni in butoi de 300 de litri, sobru si jucaus totodata, cu o excelenta paleta aromatica. Rose-ul, cum v-am spus, m-a incantat mai putin, poate si pentru ca, dupa Fransola, inca eram in reverie. Vinul cu numarul 4, Ibericos Crianza, Tempranillo, tot din gama Vins Tradicionals, a ridicat din nou stacheta, prevestind parca bucuria care urma sa vina. Si care a inceput cu un vin ecologic din gama Vins Noble i Reserves, Nerola 2009, cupaj de Monastrell si Syrah, in care cele 14,5 % vol.alc. erau perfect incadrate de corpul amplu cu taninuri rotunde si de aciditatea vie. A iesit apoi la rampa Gran Sangre de Toro Reserva 2007, un cupaj de Garnacha, Cariñena si Syrah, elegant, catifelat, complex, cu arome gemoase pigmentate cu note de mirodenii. Finalul i-a apartinut lui Gran Coronas 2007, asamblaj de Cabernet Sauvignon si Tempranillo, un vin cu adevarat mare, chiar daca inca nu a ajuns la o deplina maturitate. Acestea a fost vinurile, pentru ca, asa cum spuneam la inceput, degustarea s-a incheiat cu renumitul brandy Torres 20, pe care il banuiesti de puteri magice de indata ce iei paharul in mana. Si, ca amanunt extrem de important, aceste vinuri pot fi gasite la Winery Outlet la preturi intre 25 si 80 de lei. Brandy-ul e, evident, mai scump, dar nu trece de 200 de lei.