Degusti MOLDOVA, traiesti MOLDOVA!

Eterna, surprinzatoare, necunoscuta, fermecatoare, incitanta, ospitaliera. Ar fi o scurta (dar nedreapta) caracterizare a unei tari, in urma unei vizite de cinci zile. M-am dus in Moldova de peste Prut sa descopar niste vinuri si am avut privilegiul sa descopar o lume de care m-am indragostit.

Publicitate
Excursii

Am trait, timp de cinci zile, lumea Moldovei. Pe ruta Bucuresti – Chisinau – Cricova – Tighina – Tiraspol – Purcari – Vartely – Trebujeni – Butuceni – Hoginesti – Palanca. Pentru mine, toate astea nu mai sunt simple locuri pe harta, ci locuri in inima. N-am vazut doar pivnitele subterane de zeci de kilometri de la Cricova, picturile manastirii Noul Neamt, casele traditionale amenajate pentru turism la Butuceni, chiliile sapate in stanca ale calugarilor de la Orheiul Vechi, viile sau salile de degustare de la Purcari si Vartely.

Va invit sa le vedeti si voi pe toate. Dar, dincolo de locuri, fascinanti sunt oamenii care le dau viata: fetele si femeile care inca mai practica mestesugurile traditionale de la Butuceni, olarul Vasile Gonciar din Hoginesti, tinerii care degusta si dezbat in winebar-uri cochete precum Carpe Diem, publicul avid de muzica lui Dvorak in Sala cu Orga sau vizitatorii veseli ai Festivalului Vinului de la Chisinau, oamenii zambitori si blajini de pe strada (aceasta tara saraca este considerata una dintre cele mai sigure din Europa). Moldova nu inseamna doar locurile despre care poti citi in ghidurile turistice sau pe internet, ci inseamna mai cu seama oamenii locului. Pe care merita sa mergi acolo sa-i cunosti, la ei acasa.

Publicitate
VinLaMunte

Identitate fascinanta, nascuta din contradictii

Ca roman de dincoace de Prut, e greu sa vorbesti despre Moldova fara sa te folosesti de clisee. Dar am observat ca – oricat de cliseu ar parea – Moldova are efect si asupra vizitatorilor din alte parti decat Romania. Sa fie mancarea cu gusturi intense, „de acasa“, pierdute in majoritatea tarilor europene? Sa fie aerul arhaic rasaritean pe care il respira satele de dincolo sau de dincoace de Nistru? Peisajul colinar care pare nesfarsit, de oriunde te-ai uita? Sau poate linistea si bunavointa oamenilor? Statuile lui Lenin, retrogradate din centrul pietelor, dar inca pe socluri in parcurile mai mici? Sau omniprezenta lui Mihai Eminescu, Stefan cel Mare sau Grigore Vieru? Sunt tot clisee. Dar efectele unei vizite acolo sunt reale si intense. Vrei sa revii.

E usor sa spui, de pilda, ca Moldova e o tara mica, de dincolo de marginea Europei, care se lupta din rasputeri sa propaseasca, gestionand niste probleme complicate pe care noi, restul, ni le putem doar imagina. Prinsa intre campul gravitational al unei imense Rusii ex-sovietice, pe care noi nu o percepem decat la nivel intelectual, si aspiratiile europene sau romanesti ale unei parti a populatiei, Moldova e plina de contradictii – si nu doar din cele sociale, etnice sau legate de nivelul de trai. Sunt contradictii de care Moldova nu are cum sa scape, ci pe care le asuma si le incorporeaza intr-o rezolvare care da nastere, pana la urma, unei identitati fascinante. La marginea Europei, si totusi parte din ea.

 

Micile bisericute, chiliile vechi sapate in piatra sau manastirile reconstruite in ultimii ani sunt dovada vie ca viata spirituala creştina a moldovenilor şi-a pastrat continuitatea indiferent de vitregiile epocilor istorice

 

Cramele subterane precum acelea de la Cricova, Mileştii Mici sau Braneşti (fiecare, de zeci de kilometri) constituie puncte de atractie turistica unice in lume. Cu peste 4 milioane de hectolitri anual, Moldova este al şaselea mare producator de vin din lume

Cu o populatie relativ tanara comparativ cu media europeana, numarand aproximativ 3,5 milioane de locuitori, economia Republicii Moldova se bazeaza pe agricultura şi pe banii trimişi acasa de catre cetatenii care lucreaza in strainatate (aproximativ 500.000 de persoane).

 

Programul american CEED II, desfaşurat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), a organizat o vizita in Republica Moldova pentru reprezentanti ai unor agentii de turism din Europa şi Statele Unite, in luna octombrie. Cei interesati pot gasi mai multe informatii despre Republica Moldva pe site-ul dedicat, www.moldovaholiday.travel.

 

Producatori mari sau mici, precum Cricova, Mileşti, Purcari (foto), Vartely, Gitana Winery, Migdal P, F’autor, Equinox se straduiesc sa arate lumii intregi ca vinul moldovenesc are nu doar traditie milenara, ci şi un viitor modern şi plin de personalitate inimitabila

 

Contacte utile

1. Agentii de turism

Amadeus Travel Lufthansa City Center
www.amadeus.md

Tatra-Bis
www.tatrabis.md

Solei Turism
www.solei.md

ANTREC (Asociatia Nationala pentru Turism Cultural, Ecologic si Rural)
www.moldova-tourism.md

Agentia Nationala pentru Turism
www.turism.gov.md

2. Producatori de vinuri

Chateau Cojusna / Migdal-P
www.migdal.md

Chateau Vartely
www.vartely.md

Cricova
www.cricova.md

Purcari
www.purcari.md

Gitana Winery
www.gitana.md

Cimislia Winery
GSM: (+373) 69.500.509

3. Restaurante, Hoteluri, Wine Shop-uri

Leogrand Hotel Chisinau
www.leograndhotels.com

Restaurant La Taifas Chisinau
GSM: (+373) 69.365.575

Restaurant Vatra Neamului Chisinau
GSM: (+373) 79.606.463

Wine Shop & Bar Carpe Diem
www.wineshop.md
GSM: (+373) 79.978.818