Deliciul “picaturii frantuzesti”

In ciuda ofensivei “bombelor de fruct” din Lumea Noua, vinurile bune frantuzesti raman suveranele imperiului vitivinicol, reprezentand atat etalon de calitate, cat si model de inspiratie pentru multi dintre vinificatori. Oricat ai spune ca ai ajuns sa intelegi vinurile frantuzesti, acestea nu contenesc sa te surprinda prin complexitatea, profunzimea si rafinamentul de care dau dovada. Intalnirea cu aceste vinuri ramane intotdeauna o amintire placuta, cu ecouri pe temen lung. O astfel de intalnire a fost si degustarea organizata mirecuri la Restaurantul DaDa, de catre colectionarul de vinuri Adrian Sancraian. Zece vinuri frantuzesti de cea mai inalta tinuta si-au prezentat rand pe rand “farmecele” in fata unei asistente avizate, dornica de experiente inedite. Dincolo de notele de degustare pe care le vom publica in continuare, o observatie merita neaparat facuta: vinurile cu pricina dau dovada de personalitate remarcabila.

Chateau de la Negly – La Falaise 2005
15% vol. alc.
Buchet placut de fructe rosii, condimente si piele. Gustativ este destul de catifelat, cald si foarte condimentat si taninos. Postugustul este scurt, usor acrisor.
Nota: 75 puncte

Flaugergues – Cuvee Constance 2004
13,5% vol. alc.
Arome nazale placute de fructe rosii, cu un usor buchet de “prizonierat” de sticla. Un vin clasic, complex cu tanini puternici si foarte condimentat. Postgustul este exploziv, superior gustului, cu o usoar nota de aciditate volatila care dispare dupa o aerisire corespunzatoare.
Nota: 78 puncte

Gerard Bertrand – Cigalus Rouge Sec 2003
13,5% vol. alc.
Buchet foarte placut, dar nu foarte intens. Atacul este puternic, impresionant, iar gustul are un parcurs lung si o evolutie crescatoare, culminand cu postgustul puternic, picant, de o amploare aromatica rar intalnita.
Nota: 84 puncte

Gerard Bertrand – Cigalus Blanc 2005
13,5% vol. alc.
Un vin cu nas nu prea intens, cu nuante ierboase-citrice. Gustativ este catifelat, onctuos, cu aciditate moderata si un rest de zahar care-i confera complexitate. Gust usor metalic, mineral. Postgustul este mediu, condimentat si citric. Este interesanta combinatia aromatica fructo-florala.
Nota: 77 puncte

Prieure St. Jean de Bebian – Prieuré Rouge 2001
14,5% vol. alc.
Primul contact, aromatic nu impresioneaza cu nimic. Pare usor trecut, “ruginit”, cu vagi tonuri de piele tabacita si fructe rosii. Gustativ este insa “carnos”, cu textura destul de buna, un vin complex. Postgustul este lung, condimentat, iar senzatia finala este de visine amare.
Nota: 78 puncte

Gerard Bertrand – La Viala 2002
14% vol. alc.
Note aromatice foarte intense, de fructe negre de padure. Gustul este la fel de intens si echilibrat, amintind de visine, stafide si curmale. Postgustul este lung cu un pic de iutime pe final. Un vin de gastronomie, cu mare potential.
Nota: 90 puncte

Chateau de la Negly – L’Annely 2005
14,5% vol. alc.
Un vin cu potential impresionant, in ciuda defectului de dop.
Nota: –

Prieure St. Jean de Bebian – Prieuré Blanc 2005
14,5% vol. alc.
Buchetul vinului este dominat de note minerale, aproape sarate, si de o senzatie de “fumé”, de stejar “extra-burn”. Se recomanda consumarea acestui vin la 14 grade Celsius, abia atunci se deschide pe deplin. Gustativ sta foarte bine, are o structura buna, este echilibrat si proaspat, in ciuda faptului ca este din 2005. Da dovada de o complexitate impresionanta iar postgustul este lung si piperat.
Nota: 84 puncte

Chateau de la Negly – La Porte de Ciel 2003
14,5% vol. alc.
Un vin formidabil, foarte sofisticat. Fiecare inghititura iti ofera senzatii diferite de cele anterioare. Paleta aromatica a acestui vin este foarte ampla, plecand de la nuantele fructuoase (visine, prune afumate), trufe si ciocolata neagra, ajungand pana la nuante mai senzuale, sangvinice, aproape carnale, intense si placute. Foarte plin si complex gustativ, are un postgust lung, puternic condimentat, cu nuante usor metalice. Este unul dintre acele vinuri, pe care nu-l uiti.
Nota: 96 puncte

Domaine de Ravanes – Blanc Liquoreux Botrytis L’Ille 1998
14,5% vol. alc.
Un vin de desert cu arome de trandafir, flori de salcam si nuca. Gustul aminteste de fagurele de miere, gutuie si dulceata de petale de trandafir. Aciditate ridicata si alcoolul care sustine niveul ridicate de zahar. Postgustul este usor piperat, lung si complex.
Nota: 79 puncte.