Despre limite si potential cu Davino

davino vinuriLa fel ca in fiecare an, Davino va lansa… Poate asa ar fi trebuit sa sune inceputul unui articol despre proaspat sau „aproape“ lansatele vinuri de la Davino. Obiceiul reprezentantilor acestei crame de a prezenta in avanpremiera in cadrul unor degustari mai restranse vinurile ce urmeaza a fi prezentate pietei a fost mentinut si anul acesta. Insa de data aceasta, Dan Balaban si Bogdan Costachescu, coactionarii cramei din Dealu Mare, au tinut sa arate prin degustarea organizata la mijlocul lunii februarie pentru editorii Vinul.Ro, carora li s-au mai alaturat cativa pasionati si manageri de restaurante si magazine de vinuri, ca evolutia calitativa a vinurilor de aici nu a fost una intamplatoare. Pozitia pe care se situeaza Davino intr-un top al producatorilor din Romania nu a fost obtinuta peste noapte, performantele acestei crame obtinandu-se in ani de munca si de observare atenta atat a pietei de vinuri, dar mai ales a potentialului viei. Degustand vinurile Davino iti poti da seama de unde vine siguranta in conversatie pe care o afiseaza Dan Balaban si Bogdan Costachescu. Este siguranta data de increderea in propriile vinuri si de cunoasterea propriilor limite. Dan Balaban sustinea cu ceva timp in urma, intr-un interviu acordat publicatiei Vinul.Ro, ca pentru a ajunge la standardul vizat mai este nevoie sa treaca inca vreo 4-5 ani, „perioada in care nu vor mai exista schimbari majore, ci doar cateva reglaje fine“.

Publicitate
IWCB

DSC_0243Primele vinuri care au intrat in degustarea rezervata editorilor Vinul.Ro au fost si primele care vor da piept cu piata, la inceputul lunii martie. Feteasca Alba 2012 si Sauvignonul Blanc 2012, vinuri ce vor iesi pe piata sub etichetele Alba Valahica, respectiv Davino Edition Limitee, prezinta atat urmele anului de recolta, unul considerat de multi exceptional, cat si rezultatele acelor „reglaje fine“ amintite de Dan Balaban. Sunt vinuri structurate, foarte intense aromatic, cu aciditate tonica, precisa, mineralitate foarte pronuntata si postgust energic, intens condimentat. Aceste doua vinuri au fost urmate de catre doua Sauvignon Blanc, tot din recolta 2012, si care prezinta indicii elocvente despre talentul de vinificator al lui Bogdan Costachescu. Primul Sauvignon a fost maturat pe drojdii si reprezinta baza pentru cupajul Revelatio. Un vin elegant, aproape aristocratic, cu aceeasi aciditate minerala ca la anteriorul, dar care a fost rotunjita si echilibrata perfect, pentru a-i servi ca punct de sustinere structurala. Al doilea Sauvignon Blanc poarta in el urmele delicate ale lemnului de stejar, care a reusit sa imprime in vin nuante rotunde de seminte prajite, unt si caramel, alaturi de cele de grapefruit. Mai mult ca sigur, aceste doua ultime vinuri nu vor ajunge pe piata sub forma prezentata de Davino in februarie (cu toate ca ar merita!), insa ele reprezinta un bun punct de plecare pentru cupajele ce urmeaza a fi lansate.

O reevaluare a potentialului de maturare

DSC_0258Analiza reprezentantilor rosii din portofoliul Davino s-a desfasurat sub forma unor mini-verticale, in cadrul carora vinurile noi au fost comparate cu predecesorii lor. Asa se face ca Domaine Ceptura Rouge 2010 a fost comparat cu Domaine Ceptura Rouge din 2007, iar cupajul Flamboyant din 2010, cu cele din 2007 si 2009. Cel mai nou purtator al etichetei Domaine Ceptura Rouge atrage prin concentrarea sa aromatica si prin textura catifelata, care ii da un aer prietenos, dar in acelasi timp serios. Comparativ cu acesta, 2007, datorita timpului trecut peste el, a ajuns sa se exprime mult mai complex, tentele de condimente exotice incadrand foarte bine notele de fructe si de vegetale, iar taninurile slefuindu-se elegant. Si inca mai are timp sa creasca! Legat de potentialul de maturare a vinurilor sale rosii, Dan Balaban a precizat ca acestea au depasit asteptarile initiale: „Am preconizat gresit in momentul in care am trecut pe fisele vinurilor o anumita perioada de maturare. Cred ca vom reevalua aceasta recomandare la toate vinurile rosii, pentru ca suntem siguri ca ea este mult mai lunga“.

Publicitate
IPPU

Trecerea prin cele trei recolte de Flamboyant a aratat doua tipuri de stil: un 2007 sobru, amplu, cu arome clasice, asezate si serioase, dominate de o senzatie impresionanta de piper negru si cele doua Flamboyant 2009 si 2010, care trimit catre stilul elegant al Lumii Noi prin registrul aromatic si structural pe care il arata (o mai mare concentrare de fruct, structura corpolenta, aproape gemoasa, taninuri dinamice, complexitate si personalitate). Flamboyant 2010 este inca la inceput de drum, taninurile sale facandu-l sa para in acest moment foarte „naravas“, cu toate ca promisiunile sale par a fi peste 2009.

Ultimul vin al degustarii a fost Davino Rezerva rosu 2009, cupaj care a fost vandut inca dinainte de a fi produs. Acest vin nu numai ca se evidentiaza prin amplitudine si profunzime, insa reuseste sa se exprime cum foarte putine vinuri romanesti o pot face in acest moment. Un vin cald si sobru, cu note puternice de curmale, stafide, migdale si condimente si un gust dens, concentrat si echilibrat, cu un postgust exploziv. Potrivit lui Dan Balaban, vinurile Domaine Ceptura Rouge 2010 si Flamboyant 2010 urmeaza a fi prezentate pietei pana la jumatatea acestui an, iar daca acest moment pare destul de indepartat pentru pasionati si pentru fanii Davino, acestia se pot resemna cu gandul ca vinurile chiar aduc acel ceva in plus, diferentiator.