“Dezmat” cu trufe si vin la SERVE

Descoperisem deja ca cei de la SERVE au facut o pasiune pentru trufe de la GoodWine, unde standul producatorilor din Ceptura oferea, alaturi de vinurile proaspat lansate, cateva delicatese pe baza de trufe. Si nu de oricare, ci macrosporum, cele mai rare si mai pretioase din Romania.

Insa mica aventura de la Bucuresti nu avea cum sa anunte amplitudinea fortelor desfasurate la crama, in Ceptura, unde un grup de norocosi care nu s-au speriat de ploaie si de codurile galben-portocalii au ajuns sa vada cateva vinuri inchise inca prin butoaie, cateva gata de lansare si inca unul pe care putini l-or fi vazut si si mai putini l-or vedea vreodata. Pe scurt: echipa Vinul.Ro, in formula completa, alaturi de Alin „Alibus“, Chinezu’ (Cristian China Birta), George Mitea (LucruriBune), Ciprian Haret (Cipwine), Horia Hasnas (VinDinPresa) si Razvan Avram (Good Point) si inca vreo cativa iubitori de vin au aterizat la SERVE, in Ceptura, unde un cort fumegand statea sa fie luat de vant. S-a dovedit a fi bine ancorat, pana la urma, iar fumul venea de la maestrul in arta culinara Stefan Bercea, nu de la vreun incendiu. Deja se profila o dupa-amiaza buna.

CRAMA DE SUPRAFATA

Ca niste oameni civilizati ce eram, am trecut intai pe la sala de baricuri (multe!), unde am vazut, pipait, adulmecat si gustat un Chardonnay, un Sauvignon Blanc si un Pinot Noir. Ne-am rotit pret de jumatate de tigara (stiu, nu-i frumos, asta e…), am intrat pe alta usa si ne-am trezit la „atelier“: patru mese la care am avut ocazia sa observam diferentele intre vinurile invechite cu dop polimer si cele dopuri de pluta, iar apoi sa comparam vinuri aerisite 30 – 90 de minute sau deloc. Mihaela Tyrel de Poix, Aurel Rotarescu (vinificator), Dan Savulescu si Louis Heriard Dubreiul (directori de vanzari) aveau fiecare in grija cate o masa si cate o „gasca“ de oameni carora sa le raspunda. S-au gustat Fetesti negre din 2006, 2007, 2008 si 2009, Cuvee Charlotte 2008 si Cuvee Alexandru, un vin care sufera, ca orice vin important, de faptul ca se gaseste in prea putine sticle. De fapt, nu se gaseste, pentru ca inca nu au fost puse in vanzare cele sase mii de sticle existente. Vinul, din pacate, este un unicat, suprafetele de pe care au fost culesi strugurii fiind in prezent replantate.

Cu un gust bun in gura, am (re)pornit vizita, mai intai la tancurile exterioare (nu exista in interior decat vasele pentru fermentatia malolactica, restul sunt tinute in curte), linia de imbuteliere, depozitul si, in fine, a venit momentul in care telefonul lui Dan Savulescu a sunat adunarea in sala de degustare, transformata brusc in sala de pranz.

OOOOOF, TRUFA MEA…

Cu o ultima urma de civilizatie, periclitata la modul serios de aromele ce incepeau sa iasa din cort, am mai avut rabdare cateva secunde, cand sa ne explice Stefan Bercea ce mancam. Din fericire, ne-a asigurat, exista mai multe portii decat vizitatori (dupa cum v-am precizat deja, pe unii i-a oprit ploaia…), asa ca exista „supliment“.

Apoi n-am aruncat asupra gustarilor, nefiind nevoie de mai mult de cateva secunde sa ne dam seama ca zacusca innobilata cu trufe este geniala de-a dreptul. Nimic impotriva foie-gras-ului cu trufe, invelit in turta dulce, nici a cremei de branza cu trufe, insa acea zacusca a depasit orice asteptari.

Alaturi de Cezar Ioan si de Razvan Avram, am multumit fierbinte, macar in gand, celor care n-au venit, dar si lui Sergiu Nedelea (care a trebuit sa plece), astfel incat am putut sa ne bucuram „fara limite“ de muschiuletul de vita imbracat in bacon si infasurat in jurul unei paste de branza albastra frecata cu trufe, langa un sos de trufe exceptional si un risotto cu trufe delicios. Si, daca va imaginati ca pana aici a fost un mare exces de trufe, trebuie sa mai aveti olecuta de rabdare: desertul a fost un tort cu trufe, alaturi de o cupa de inghetata cu trufe. Daca tortul a iscat ceva controverse, inghetata a facut senzatie…

VINUL.RO, LUAT LA CONCURS

George Mitea si Vali Ceafalau au gustat „in secret“ vinurile oferite in incheiere, pentru a gasi cel mai potrivit vin pentru desert, dupa care toti invitatii au fost rugati sa-si dea cu parerea despre cea mai buna asortare. Noroc ca a fost si Sorin Pamant de fata, sa identifice Chardonnay-ul drept asortare suprema, ca altfel ne-ar fi banuit oamenii de aranjamente subterana cu gratioasa noastra gazda, Mihaela Tyrell de Poix. Nu de alta, dar la un mic concurs de departajare improvizat, colega Cristina Maria Stanescu l-a trecut pe Sorin pe locul trei, identificand corect doua probe din trei la degustarea in orb. Subsemnatul miam asumat fara urma de modestie primul loc, nefiind macar nevoit sa particip la „teste“, desi avantajul oarecum incorect al zecilor de articole despre asortari diverse ar fi trebuit sa ma impiedice sa particip, macar. Am facut-o si ma bucur, pentru ca cele trei premii au constat in sticle de Cuvee Alexandru, vin la care sunt sigur ca o parte dintre participanti inca mai viseaza…