DFR, 3 x Best Wine in Box la concursul de profil 2022. O tendință tot mai interesantă în categoria premium

Vinurile ambalate la bag-in-box devin tot mai atractive pentru consumatorii din categoria premium

Chiar dacă după o lună și jumătate întârziere, prin intermediul Facebook-ului (mulțumesc rețelei! 🤪), a ajuns la mine știrea că prietenii de la Domeniile Franco-Române (DFR) au „încasat” 3 distincții „Best Wine in Box” la ediția din februarie 2022 a „Concursului Național de vin Bag-in-Box” – pentru Fetească Regală 2019 (sec), Merlot rozé 2020 (demidulce) și Merlot 2020 (sec). Felicitări celor de la DFR pentru că se concentrează ȘI pe acest mod de ambalare, abia aștept să văd pe cutie, scrisă mare ca în imaginea de mai sus, și categoria BIO / ECOLOGIC, unde sunt cei mai vechi pe piața din România!

Publicitate
Excursii

Știrea mi-a adus aminte, însă, că îmi făcusem o datorie să semnalizez cititorilor noștri concursul, ca și o tendință tot mai accentuată de consum pentru acest tip de ambalare – atenție, în segmentul premium și nu economic! Numărul mare de probe înscrise în competiția organizată de Azoc Star, partener oficial al producătorului de pungi și canele (robinete) bag-in-box (BIB) Smurfit Kappa e doar una dintre dovezi: un total de 165 de vinuri (75 albe, 49 roșii, 41 rose) au fost supuse evaluărilor unor comisii formate din enologi, degustători autorizați, somelieri, comercianți de vin, jurnaliști, bloggeri. Dacă în alți ani producătorii aveau ezitări să înscrie bag-in-box-uri la concurs, deja în 2022 acestea sunt de domeniul trecutului, pe măsură ce această categorie de produs e din ce în ce mai mult accesată de către consumatori, pe fondul creșterilor generale de prețuri și al incertitudinilor legate de evoluția economiei autohtone și internaționale.

Are vinul premium la bag-in-box un mare viitor? Se pare că uneori da – iată doar una dintre dovezi

Punctajele de la concursul național bag-in-box mi se par remarcabile: un vin de 89 de puncte (Rose Premium Sarica 2021, Via Viticola), două de 88 puncte (Pinot  Gris Nalba 2021 sec, de la Crama Hamangia, și Fume Budureasca), dar și alte patru de 87 puncte (Riesling Drăgălașe păhărele de la Jidvei, Sauvignon Blanc Mozaic de la Provitis Serv, Sauvignon Blanc & Muscat Ottonel de la Apcovin, Merlot & Fetească neagră & Cabernet Sauvignon rose demisec de la Domeniile Averești) – urmate de o sumedenie de alte punctaje peste 83, ceea ce arată o creștere calitativă constantă a categoriei. Eram demult convins că BIB-urile merită o atenție sporită din partea producătorilor români, care trebuie să înceapă să-l privească drept o categorie premium și purtătoare de reputație și notorietate, iar acum cred că și publicul pretențios vede acest tip de ambalare cu așteptări calitative și de imagine sporite.

Publicitate

Postasem, în 2020, pe profilul meu de Facebook, poza din deschiderea acestui articol, cu niște bag-in-box-uri premium importate din Spania, Franța și Italia, al căror preț face de rușine multe vinuri la sticlă din România – cel mai scump este aproape 46 lei / litru (în timp ce producătorii români care vând la aproximativ jumătate din această valoare se consideră fericiți, majoritatea fiind cu mult sub acest nivel). Ceea ce era de demonstrat, aș zice! Cum de „la ei” este posibil iar la noi nu? Calitatea e dublată de reputație de soi și de regiune, de brand viticol puternic. Și ajutată de un ambalaj pe măsură. Voi reveni!