Hypermarketurile Auchan (navigați cu încredere, cele recomandate de noi vă vor sări în ochi!) și Vinul.ro – singura revistă de specialitate de la noi din țară – lansează în decembrie 2019 selecțiile lunare de vinuri recomandate pe baza unor evaluări calitative profesioniste și imparțiale. Câte 8-12 vinuri de calitate vor fi propuse consumatorilor în fiecare lună, în cadrul unui raft special semnalizat. Vedeți aici cum au loc evaluările și cine le face.
Cramele interesate de o evaluare a vinurilor lor, pentru participarea ulterioară la acest proiect comercial sau la altele, sunt invitate să ne contacteze la: cezar [at] vinul.ro.
De ce un raft special pentru vinurile recomandate?
Pus în fața a sute de opțiuni posibile atunci când vizitează un hypermarket, consumatorul de vin actual se regăsește adeseori – paradoxal – în dificultatea de a alege o sticlă sau două, dacă vrea să se bucure de altceva decât bea de obicei: pe de-o parte, multe îi fac cu ochiul și se încadrează și în buget; pe de altă parte, de ce și-ar risca bugetul – și mai ales timpul. Pentru că nimeni nu-ți dă înapoi o seară ratată din cauză că nu ai ales vinul bine…
Cum e diferit vinul de la hypermarket de cel de la restaurant?
La restaurant, alegerile sunt mai puține, iar ele au fost de obicei verificate să meargă bine cu mâncarea localului. Pe unele le poți chiar degusta înainte de a le comanda. Există, teoretic, și personal calificat – care te poate îndruma. Și, la urma urmei, dacă nu-ți place un vin, poți să iei altul – fiindcă există în stoc, aproape de tine. Ești oarecum mai asigurat că vei putea face o alegere bună.
Dar la hypermarket? Vezi sute de vinuri, nu le poți degusta, iar dacă nimerești să iei unul care nu-ți e pe plac, vei constata asta abia acasă, când nu mai ai ce face ca să-l înlocuiești. O seară stricată doar pentru că ai avut prea multe opțiuni și n-a fost nimeni să te consilieze.
Ce înseamnă raftul cu vinuri recomandate?
E mai comod și mai sigur. Ideea unui raft cu vinuri recomandate are la bază nevoia consumatorului de a primi sugestii de achiziție care să fie și validate din punct de vedere calitativ.
Chiar dacă gusturile fiecăruia dintre noi sunt diferite, o selecție care a trecut anumite praguri calitative ne este de mare ajutor. Ne simplifică alegerea și ne economisește timpul: mai rămâne doar să ne uităm la culoarea vinului (să fie cea pe care o dorim în funcție de mâncare sau eveniment), și la categoria de “dulceață” pe care să o aibă (pe etichete, apar mențiunile “sec”, “demisec”, demidulce” sau dulce”). Firește, dacă știm și ce soi sau regiune ne place, putem identifica și aceste elemente rapid pe etichetă. Și știm deja că sunt de calitate – ceea ce ne dă o încredere suplimentară.
Colecția de recomandări pentru luna decembrie 2019
Pinot Gris “Gorgandin”
Ideal pentru pește gras, fructe și brânzeturi Cheddar. Este galben-auriu plin, gustativ foarte viguros, cu arome discrete de floare de viță și fructe exotice (banane, papaya), foarte mineral. De consumat la temperatura de 8-10°C
Traminer aromatico „Gorgandin”
Galben-pal, cu arome discrete de trandafiri și migdale. Acestea se intensifică gustativ, la contactul cu papilele. Este un vin delicat și poate însoți cu succes mâncărurile orientale condimentate și aromate sau deserturile nu foarte dulci ori brânzeturile maturate. Se servește la temperatura de 8-10°C.
“Safir” Alb
Reprezentativ pentru vinurile albe din Dealu Mare, Safir Alb se prezintă ca un vin consistent aromatic și gustativ: iarbă cosită, fân, flori albe și fructe exotice se regăsesc de la începutul până la finalul degustării. De consumat cu mâncăruri pe bază de pui (chiar și cu sos de brânză), pește gras, tocănițe, brânzeturi maturate. Ideal la 8-10 grade Celsius.
Sauvignon Blanc „Amadoc”
Auriu, cu miros de citrice coapte, are un gust proaspăt și dă dovadă de o vioiciune care îl face ideal pentru majoritatea mâncărurilor ușoare mediteraneene (antreuri grecești sau italienești ori nord-africane, pește, pui). Perfect la 8-10 grade Celsius
“Safir” Rose
Răcoritor dar și consistent, este un rose viguros, care nu trece neobservat când este consumat alături de mâncare, ci o completează decisiv: antreuri românești pe bază de brânzeturi tinere și legume, icre, zacuscă, salată de vinete, chiar până la mușchiuleț de porc la cuptor sau la grătar). Trebuie băut răcit ca un vin alb.
Negroamaro Salento “Terra Mare”, Italia
Aromele intense de cireșe sunt aliniate cu nuanța rubinie, de vin mătăsos. Gustativ, arborează un bun echilibru între aceste fructe și notele picante. Este plin și catifelat. De băut la 14-16 grade Celsius, și nu chiar la “temperatura camerei” (care este mai ridicată în vremurile noastre decât acum o sută de ani).
Fiano “Terra Mare”, Italia
Verdeca – un soi de struguri care încă din nume transmite consumatorului român principalele sale caracteristici: arome proaspete, de citrice bine coapte, echilibrate de un gust suficient de plin încât să transmită armonie. Are finețe și caracter distinct. De consumat bine răcit (8-10 grade Celsius), alături de fructe de mare pe grătar, carne de pasăre, mâncăruri de legume.
“Safir” Roșu
Asamblaj din cele două soiuri internaționale cu cea mai mare răspândire și cea mai bună aclimatizare din Dealu Mare – Cabernet Sauvignon și Merlot – Safir se mândrește cu arome fine de coacăze negre, cireșe și vișine bine coapte. Gustativ este catifelat și la fel de fructat, cu o structură bună, și oferă o senzație de plinătate. Ideal alături de carne roșie, salumerie de calitate, pastramă de berbecuț, brânzeturi sau deserturi nu foarte dulci. De consumat la 14-16 grade Celsius.