Dinastia Vivanco – vinul, arta si simbol

Razvan Avram
www.avram.ro

img_8196Am fost rapit de catre o civilizatie superioara si teleportat cu viteza luminii pe o planeta din alta galaxie… Pentru a-mi anihila orice dorinta de intoarcere pe Pamant am fost dus in Templu…

Dragi cititori, va asigur ca nu am luat-o razna si nici nu m-am uitat prea mult la TV. Descrierea de mai sus coincide insa, pana la contopire, cu senzatia pe care am resimtit-o cand am patruns in „Dinastia Vivanco”… Dar s-o luam cu inceputul. „Dinastia Vivanco” nu este, asa cum mi-a sugerat un prieten mucalit, numele unei telenovele braziliene, ci denumirea unei crame din nordul Spaniei, mai precis din Rioja. Situata langa oraselul Briones, crama „Dinastia Vivanco” apartine unei vechi familii de viticultori si vinificatori spanioli care a reusit sa indeplineasca visul mai multor generatii: construirea celui mai mare muzeu din lume inchinat vinului. Rod al unei investitii private de 1.5 milioane de euro, „Museo de la Cultura Del Vino” a fost inaugurat in 2004 de catre insusi Regele Juan Carlos I. Situat in inima provinciei Rioja si adiacent cramei „Dinastia Vivanco”, muzeul este construit intr-o cladire ultramoderna cu trei niveluri, pe o suprafata de peste 10 km patrati. „Museo de la Cultura Del Vino” este expresia ultima si definitiva a pasiunii pentru vin a familiei Vivanco, in particular, si a spaniolilor din Rioja, in general.

Am sa incerc sa va povestesc, in rezumat, ce cuprinde „Museo de la Cultura Del Vino”, convins fiind ca descrierea mea nu va acoperi nici 10% din realitate. Asta poate si din cauza ca in fiecare sala a muzeului, pentru fiecare subiect in parte, poti viziona materiale video de 10-15 minute pe ecrane modulare cu sunet Dolby Surround. In aceste conditii, chiar si audio-ghidul in 10 limbi pe care il primesti la intrare devine, in scurt timp, oarecum caduc. In ordinea salilor parcurse, am putut vedea exponate si materiale video despre istoria vinului (origini, traditii, influente culturale si religioase), cresterea vitei de vie (terroir, soiuri, ciclul anual de crestere, daunatori), recoltarea strugurilor (tehnici de recoltare, sarbatorile recoltei), procesul de productie a vinului (fermentarea mustului, etapele de obtinere a vinului alb, roze si rosu), laboratorul oenologic (parametrii studiati, metode de conservare), stocarea vinului (butoaie, baricuri, sticle, dopuri), degustarea vinului (sala cu mostre de arome), imbutelierea, etichetarea si img_8221transportul vinului, deschiderea sticlelor (colectie cu 3.000 de tirbusoane) si tehnici de servire a vinului. Daca mai adaugam si faptul ca fiecare subiect in parte este tratat pe o axa a timpului, din antichitate si pana in prezent, ne putem face o idee depre minutiozitatea maniacala cu care este descris universul vinului in acest urias muzeu. Ca bonus, spre final, vizitam o sala denumita „Vinul, arta si simbol” ce cuprinde, ca teme principale, legatura dintre vin si religie si influenta vinului asupra marilor artisti – pictori, sculptori si chiar cineasti. Trecem in continuare prin gigantica „Sala Octogonala” de invechire a vinului (cu 35.000 de baricuri) dupa care ne oprim (in fine!) in sala de degustare. Imi va ramane adanc gravat in memoria gustativa un vin rosu „Dinastia Vivanco Crianza 2007″ din soiul Tempranillo, invechit 16 luni in baric si 6 luni in sticla, degustat aici, al carui postgust il mai simt parca si acum…

La iesirea din muzeu, dupa ce parcurgem o spatioasa sala de documentare si un Wine Shop mare cat un supermaket, ne intampina inca o surpriza: „Gradina lui Bacchus”, un muzeu in aer liber cu peste 200 de soiuri de vita de vie, totul intr-un decor arhaic din secolul 19. Nu imi aduc aminte la ce ora am intrat in muzeu si nici la ce ora am iesit. Vizita a durat toata ziua, dar mie mi s-a parut ca am stat doar 30 de minute si ca am trecut „in goana” prin salile de expozitie. Chiar daca esti un neinitiat in ale vinului, sigur nu te vei plictisi aici cateva ore bune, iar daca esti un pasionat… atunci iti mai trebuie o zi. „Museo de la Cultura Del Vino” este un fel de Mecca pentru orice iubitor al vinului: macar o data in viata trebuie sa faci un pelerinaj in Rioja la „Dinastia Vivanco”!

2 thoughts on “Dinastia Vivanco – vinul, arta si simbol

  1. Interesant. L-am trecut pe lista (destul de lunga) cu locuri de vizitat.
    Pe site-ul cramei scrie ca muzeul are 9.000 metri patrati – sub un hectar. 10 km patrati ar cam avea 1.000 ha.

  2. @Baja Sur: buna observatie, voiam sa scriu 10.000 de metri patrati dar m-a luat valul… Multumesc pentru atentia cu care ai citit articolul!

Comments are closed.