Discurs prof. univ. dr. Constantin CROITORU, la a 3-a participare consecutiva in juriul Concursului oenologic international VINITALY

Stimate Domnule Presedinte,

Publicitate
Ravago

Stimati organizatori,

Dragi colegi degustatori, membri ai juriului,

Publicitate
IPPU

Deoarece ne aflam in Italia, tara titanilor Leonardo da Vinci si Michelangelo, va rog sa imi ingaduiti sa ma adresez dumneavoastra in limba italiana si sa scuzati inerentele greseli de exprimare.

Imi face o deosebita placere sa ma adresez dumneavoastra la a treia participare consecutiva in juriul acestui prestigios concurs intrenational care este VINITALY.

De fiecare data am fost impresionat de organizarea impecabila, poate cea mai profesionista dintre toate concursurile care exista. De fapt, sub bagheta domnului presedinte Giuseppe MARTELLI, asistam de fiecare data la un adevarat ceremonial oferit de sommelieri pe intreaga durata a desfasurarii concursului. Zambetele sincere, miscarile gratioase si perfect sincronizate ale sommelierilor contribuie la un veritabil ritual ce ne transmite o stare confortabila care ne permite concentrarea maxima in evaluarea mostrelor.

Am avut sansa sa fiu degustator in peste 15 concursuri internationale de referinta si, credeti-ma pe cuvant, VINITALY este concursul cel mai exigent si cel mai obiectiv si, in consecinta, majoritatea producatorilor de vin din intreaga lume ravnesc la o medalie obtinuta in aceasta confruntare de elita. O medalie obtinuta la VINITALY inseamna mai mult decat orice medalie obtinuta in orice alt concurs la fel de prestigios. Glumind, as putea spune ca, prin nivelul sau de exigenta, concursul VINITALY este „mai catolic decat Papa”, cum de altfel s-a si intamplat in realitate intr-un articol critic dar si promotional aparut anul trecut intr-o publicatie romaneasca de specialitate !

In editiile acestui concurs, mi-am imbogatit memoria senzoriala cu noi vinuri de exceptie, am cunoscut noi colegi care slujesc pe majestatea sa, vinul, si am redescoperit de fiecare data noutatea permanenta a oenogastronomiei italiene care este o sursa inepuizabila de voie buna si convivialitate.

In concluzie, este o mare onoare pentru mine sa fiu alaturi de dumneavoastra, invitati de onoare, organizatori si membri ai juriului.

Va multumesc pentru atentie si sper sa ne revedem sanatosi la urmatoarea editie!

One thought on “Discurs prof. univ. dr. Constantin CROITORU, la a 3-a participare consecutiva in juriul Concursului oenologic international VINITALY

  1. retoric vorbind ar fi fost mai nimerit sa se faca referire la Petrarca si Dante, care au avut ca modalitate de expresie limba italiana. Leonardo si Michelangelo ar fi putut sculpta si picta in orice alta limba:). Dar, in alta ordine de idei, este un discurs reusit

Comments are closed.