Dispare obligatia producatorilor de vin de a plati controalele ANSVSA

Astazi, 13.02. 2007, Patronatul Naţional al Viei si Vinului (PNVV) si Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola (ONIV) au participat la o noua runda de dezbateri pe marginea aplicarii Ordinului 100/2006, modificat cu Ordinul 174/2006, impreuna cu reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), rezultand un proces verbal al intalnirii, iar discutia fiind inregistrata audio.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Potrivit unui comunicat comun al PNVV si ONIV, concluziile rezultate si agreate de ambele parti sunt urmatoarele:
• Armonizarea legislatiei in domeniul sigurantei alimentare pentru sectorul vitivinicol prin modificarea si completarea actelor normative incidente subiectului aflat in dezbatere (O.G. nr. 42/2004, Legea nr. 127/2005), care sa permita astfel modificarea si completarea Ordinelor 100 si 174 din 2006.
• Modificarea ulterioara a Ordinelor 100 si 174 din 2006 va avea in vedere urmatoarele:
a) eliminarea actualului contract de asistenta tehnica de specialitate;
b) angajarea unui numar de minimum 260 de „specialisti” la nivel national prin finantare de la bugetul de stat;
c) introducerea controlului oficial de stat, in locul asistentei tehnice de specialitate, asa cum este prevazuta in actualul Ordin in vigoare.
• Delimitarea competentelor de control in domeniul legislatiei asigurarii calitatii si sigurantei alimentare a produselor agroalimentare de origine animala si non – animala intre institutiile publice cu atributii in acest sector.

Dupa cum se arata in acelasi comunicat, in ceea ce priveste aplicarea in prezent a Ordinului 174/2006 este prima data cand conducerea ANSVSA a recunoscut faptul ca in privinta clauzelor contractului, asa cum a fost el distribuit ca model catre DSVSA judetene, acestea sunt negociabile cu fiecare agent economic notificat sa incheie contactul cu ANSVSA, fara constrangeri, conform dreptului comun.

Publicitate

In discutiile cu ANSVSA a aparut necesitatea elaborarii unei strategii nationale privind delimitarea controlului oficial de stat al ANSVSA pe doua directii: produsele agroalimentare de origine animala si cele de origine non-animala. Acest aspect reprezinta, se pare, si o preocupare directa a Guvernului Romaniei, motiv pentru care am adresat astazi o petitie Domnului Prim-Ministru, Calin Popescu Tariceanu, atasata prezentului comunicat de presa.