Joi, 18 aprilie, Domeniile Blaga, unul dintre cei mai noi producatori din Dealu Mare, si-a deschis oficial magazinul de prezentare din Bucuresti. Inaugurarea a avut de toate: lume multa, muzica buna – trupa Coffee Break a fost din nou la inaltime, discursuri, gustari si, evident, vinuri. Localizat in strada Pictor Alexandru Romano nr 23, intr-o cladire vecina cu cea in care a trait si a scris Marin Preda, magazinul intitulat VIN.O. este primul dintr-o retea pe care proprietarul Mihai Blaga o doreste extinsa la nivel national. Beneficiind de un spatiu generos, de o curte care poate gazdui zeci de persoane in cazul organizarii de evenimente, VIN.O. va comercializa numai vinurile produse de Domeniile Blaga. Toate bune si frumoase, insa, cu siguranta, multa lume se va intreba, pe buna dreptate, cine este, ce vrea si cum a aparut acest producator din Dealu Mare? Vom cauta, in randurile urmatoare, sa raspundem la aceste intrebari.
Asocierea peste-vin sau cum a ajuns Mihai Blaga subjugat de frumusetea vinului
SC Domeniile Blaga SRL pe numele ei complet, a fost infiintata in anul 2010 si este o afacere de familie, actionari fiind Dr. Mihai Blaga si a tatal sau, Profesor Dr. Ing. Aurel Blaga. Pasiunea pentru vin a lui Mihai Blaga dateaza, insa, de multa vreme. Initial, doar la nivel de consum, insa, cu timpul, fiind un mare iubitor de gastronomie, de natura, a inceput sa si produca vin. A avut si nereusite „prima data n-am vrut sa adaug niciun gram de sulf, asa ca, dupa trei luni, vinul meu devenise inutilizabil“, povesteste Mihai Blaga, insa, cu timpul, a devenit un adevarat furnizor de vin pentru prieteni, mai ales pentru cei cu care imparta- sea o alta mare pasiune, cea a pescuitului. Si daca initial se multumea sa cumpere struguri pentru a face vin, dupa 1990 s-a hotarat sa isi furnizeze singur materia prima. O vizita in zona Ceptura a coincis cu decizia de a cumpara primele parcele de vie in Dealu Mare. Prins in mrejele vinului, a cumparat si alte vii, pana cand a constatat ca are in proprietate aproape 50 de hectare si a hotarat ca este momentul ca vinurile sale sa rupa barierele micului univers al prietenilor si sa ajunga sa fie produse la scara mai mare si, evident, comercializate. In 2009 a inceput constructia cramei, una complet noua, compusa din doua hale de productie si o pivnita de stocare si invechire a vinului cu o suprafata de 1000 de metri patrati. O investitie care a depasit un milion de euro. Capacitatea de productie a acestei crame, care se afla in arealul satului Fintesti, intre alte doua crame mai cunoscute iubitorilor de vin din Romania – Domeniile Sahateni si LacertA – este de 150.000 de sticle anual, iar cea de stocare, de 300.000 de sticle. E mult, e putin? Mai degraba a doua varianta, daca ne gandim ca, printre obiectivele producatorului se numara si dublarea capacitatii cramei. Iar termenul pe care si l-a acordat pentru acest deziderat este de numai cinci ani.
In Merlot Veritas
Enolog si director general al cramei din toamna anului 2012, Flavius Bandea ne-a explicat si care este repartizarea plantatiilor din „Domeniile Blaga“. Pentru ca achizitiile au fost facute in salturi, viile nu sunt compacte, insa pentru un enolog tanar si entuziast acest lucru reprezinta exact bucuria pe care i-o aduce o mare provocare. „Societatea noastra exploateaza circa 50 de hectare de vie in Podgoria Dealu Mare. Stiu ca investitia in vie a depasit suma de 200.000 de euro. Viile sunt impartite pe doua ferme: Valea Mieilor si Fintesti, insa mai detinem plantatii viticole si in zonele Ceptura, Vadu Sapat, Gura Vadului si Persunari. Soiul de baza este Merlot, urmat ca pondere de Cabernet Sauvignon. Am accesat si fonduri europene pentru reconversia a circa 7 hectare de vie pe care am plantat Cabernet Sauvignon. In urmatorii doi ani aceasta vie nou va intra pe rod“, a precizat Flavius Bandea. Sortimentatia strugurilor albi este, deocamdata, destul de redusa, insa e vorba doar de soiuri romanesti, Feteasca alba si Feteasca regala. Productia la hectar este atent controloata, astfel ca nu se inregistreaza mai mult de 8 tone in plantatiile de Feteasca alba si Cabernet Sauvignon si 9 tone in cele de Merlot si Feteasca regala. Chiar daca in ultimii ani plantatiile cu Cabernet Sauvignon au crescut, in opinia enologului de la Domeniile Blaga, soiul Merlot va ramane cel mai bine reprezentat in Dealu Mare. „Este, si nu numai dupa parerea mea, zona cea mai favorabila pentru cultura acestui soi. Acest potential deosebit reprezinta o provocare pentru orice enolog din Dealu Mare. Plus ca beneficiem si de tipuri de sol extrem de diferite si de complexe. Spre exemplu, viile din zona Valea Mieilor se afla in apropierea Cricovului Sarat, unde solul are un grad moderat de saraturare, dar si o componenta scheletica. Datorita acestor caracteristici, vinurile produse din Merlot-ul cultivat acolo prezinta arome foarte interesante, atipice soiului. Am identificat chiar si arome fine de piper, specifice soiului Syrah. Oricum, sunt de parere ca in Dealu Mare se pot face niste vinuri care sa rivalizeze cu cele mai bune Merlot-uri din lume. E drept, mai sunt multe de facut pana sa ajungem acolo, dar sunt convins ca este posibil“, afirma Flavius.
Cum pana la vinul suprem mai sunt multi pasi de facut, Mihai Blaga si-a propus sa inceapa cu cei pe care trebuie sa ii faca orice nou producator. Si anume sa creasca nivelul de calitate, sa castige clienti noi si sa nu-i dezamageasca pe cei vechi. „Vrem ca, pe viitor, tot mai multi oameni sa indrageasca vinurile noastre“ este sloganul Domeniilor Blaga.