Domeniile Panciu – o prezență efervescentă pe harta enoturistică

Portofoliul de la Domeniile Panciu este atât de vast încât cuprinde câte un spumant pentru fiecare moment și fiecare buzunar, indiferent de preferințele de gust. În momentul în care spumantul va deveni mai popular, putem anticipa că va fi principalul producător din România pe acest segment.

Istoric

Denumirea de ”Podgorie Domnească” adăugată numelui de Panciu are un sâmbure de adevăr istoric cu ramificații până la apariția viței-de-vie pe stema Moldovei. Încă din secolul XVII vinurile de pe Dealul Sârbilor, cum era cunoscută atunci zona, erau apreciate la curtea Moldovei de domnitori și mesenii lor.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Venind mai aproape de zilele noastre, în 1969 încep să fie create aici vinuri spumante, o categorie care va deveni definitorie pentru portofoliul cramei de la Panciu și care în prezent se dezvoltă continuu.

Publicitate
IPPU

Forma actuală a Domeniilor Panciu este rezultatul muncii lui Daniel Guzu, un antreprenor român de succes al cărui vis a fost să se întoarcă pe meleagurile natale și să facă vin, o amintire care îl leagă emoțional de copilărie și de bunicul său. Pentru mulți oameni, adevărata măsură a realizării este să se poată întoarce cu mândrie acasă și să clădească pentru cei din jur o lume mai bună, să ducă istoria mai departe.

Via & crama

Întinsă pe 120 de hectare, via de la Panciu numără 9 soiuri albe (Fetească Albă, Fetească Regală, Şarba, Aligote, Galbenă de Odobeşti, Muscat Ottonel, Tămâioasă Românescă, Sauvignon Blanc, Chardonnay) şi 4 Roşii (Băbeasca Neagră, Feteasca Neagră, Pinot Noir şi Cabernet Sauvignon).

Crama este dotată cu utilaj tehnologic de ultimă generaţie care asigură o capacitate de producere şi stocare de 2 milioane litri.

Pe lângă vie, la Țifești există și livezi de mere si o fabrică de procesare care le transformă în suc și oțet sub brandul ANA ARE. Aici se produce și cidru de mere brut, un produs de calitate, însă puțin popularizat pe piața saturată de cidrul dulce.

Vinuri

Sorin Macoviciuc, enologul cramei este vizibil entuziasmat de fiecare dată când este invitat să își prezinte vinurile, dar și ”jucăriile” gigantice cu care le produce, parte investiție europeană, parte capital românesc.

Pasionat de problema sulfiților adăugați în vin, unul dintre țelurile lui, concretizat și în studii doctorale, a fost să-i minimizeze sau să-i elimine  din vinurile pe care le produce. A reușit la câteva etichete care poartă însemnul ”Fără sulfiți”, ceea ce înseamnă că pot fi consumate și de cei alergici, fără a fi afectate gustul și calitatea.

– Spumante

Deși România este încă o țară în care spumantul este asociat doar cu sărbătorile, influența curentului ”prosecco” începe să se vadă în orașele mari unde a devenit trendy să comanzi un pahar de spumant în loc de un cocktail sau chiar de o cafea.

Portofoliul de la Domeniile Panciu este atât de vast încât cuprinde câte un spumant pentru fiecare moment și fiecare buzunar, indiferent de preferințele de gust. Cu prețuri cuprinse între 21 lei și 120 lei în magazinul propriu, create prin metoda Charmat (în tancuri de inox sub presiune) sau prin metoda tradițională (a doua fermentație în sticlă), maturate în sticlă  pe drojdii fine, de la câteva luni la câțiva ani, sticlele de la Domeniul Panciu își așteaptă doar asocierile culinare perfecte.

În momentul în care spumantul va deveni mai popular, putem anticipa că va fi principalul producător din România pe acest segment.

-Albe

De reținut aici mai ales Șarba, soi tradițional românesc cu o evoluție surprinzătoare de la an la an. Gustate comparativ 2019 și 2020 dau impresia de vinuri diferite, primul fiind rotund, complex, în care se simte intens efectul battonage-ului, în timp ce al doilea își păstrează caracterul proaspăt, de mere verzi și floral.

-Rosii

Impresionează Băbeasca Neagră din gama fără sulfiți, dar și Cabernet Sauvignon-ul Gran Riserva, un vin extrem de complex și intens care a beneficiat de baricare, dar și maturare îndelungă în sticlă.

Turism & evenimente

Cu un resort impresionant și facilități la standarde înalte, Domeniile Panciu se recomandă ca mai mult decât o cramă, propunerea lor este o experiență enoturistică.

Complexul dispune de 30 de camere duble de lux, priveliște spre vie, teren de tenis, piscină exterioară, mini-sală de sport, trasee de ciclism în vie și un restaurant unde să vă delectați cu preparate internaționale alături de vinul de Panciu.

Locația este gata să primească grupuri corporate pentru care are toate facilitățile necesare pentru training-uri sau conferințe. De asemenea, familiile în căutarea relaxării de weekend vor găsi activități pentru părinți, dar și spațiu de joacă pentru cei mici.

Bineînțeles spațiul și sălile de evenimente sunt perfecte pentru a sărbători nunți, botezuri sau alte momente importante, cu un accent pe vinuri de calitate.

Poate ar fi momentul să rezervați următoarea aventură departe de oraș în mijlocul viei, la un pahar de spumant.