Domeniile viticole dr. Pusca, la inaugurare

Text si foto Loreta Budin, Clubul Presa de Vin

Publicitate

Breasla producatorilor romani de vin s-a mai imbogatit cu unul. Noul venit nu e chiar un novice in domeniu: dr. Ion Pusca si-a achizitionat 160 ha de vie intre Cernavoda si Medgidia, apoi s-a mutat cu arme si bagaje in zona – cu tot cu magazin! – pentru a se dedica trup si suflet proiectului sau viti-vinicol. Festivitatile aferente au avut loc saptamana trecuta, cu invitati, discursuri, lautari si trupa rock, cu gratare in vie si, evident, cu vin.

Casa Vinului din Faclia

Publicitate

Calatorului ii sade bine cu vinul

De fapt, au fost doua evenimente intr-unul: inaugurarea, pe drumul spre litoral, a unui nou magazin din seria „Casa vinului – dr. Pusca”, si incursiunea obligatorie la vie, un pic aventuroasa, incheiata apoteotic cu masa campeneasca. Sa le luam pe rand.
Magazinul, mai intai. Oficial, se numeste Complex comercial specializat de prezentare a vinurilor romanesti, si este deschis, din data de 15 mai, in localitatea Faclia, comuna Saligny. Imposibil sa-l ratezi: e chiar pe E81, intre Cernavoda si Constanta, adica pe drumul spre litoral.

Doamna Pusca, flori de bun venit

Locul are de toate, de la vinoteca cu etichete romanesti si straine pana la vinuri varsate, acestea din urma fiind pastrate in conditii optime, sub atmosfera de dioxid de carbon. Se gasesc de vanzare si havane, si ciocolate fine si carti de specialitate. Ce mai, calatorului ii sade bine cu vinul…

Vin pentru invitati

La deschidere s-au rostit speech-uri cu greutate, mai ales ca printre invitati s-au numarat, in afara de oficialitatile comunei, excelenţa sa, Liu Zengwen, ambasadorul Chinei la Bucuresti si… Constantin „Bebe” Ivanovici, prezent in calitate de revolutionar. Inevitabil, aripa lunga a campaniei electorale a falfait si aici, insa foarte discret.
S-au decernat medalii de merit, s-au strans maini, s-au facut fotografii. Si apoi, imbarcarea pentru petrecerea din vie.

Vedere din vie

Promisiuni electorale in Faclia

Rosii, pe trei sferturi din suprafata

Cele 160 de hectare achizitionate de dr. Pusca se afla pe dealuri, in zona comunei Pestera, intre Cernavoda si Medgidia. Parte din ele au fost, pe vremuri, in patrimoniul IAS Cernavoda.
Nu se ajunge usor inima Domeniilor: drumurile prafoase, cu sleauri adanc intiparite, ii pot descuraja pe unii. Peisajul, insa, compenseaza din plin neajunsul: numai terase cu vita de vie in amfiteatre naturale, impresionante sub cerul albicios dobrogean, de inceput de lume.
Se urca, si se tot urca… pana spre punctul care domina regiunea. Aici, langa o padurice de conifere, gazda si-a infiinta cartierul general. Locul misuna de oameni care ajuta in vie, dar si de muncitori in constructii, care nu mai pridudesc cu descarcatul si caratul. Tot aici se intind, cat vezi cu ochii, hectarele proaspat plantate, 80 la numar. Alte 80 de ha urmeaza să aibe aceeasi soarta. Aleile cu butasi, frumos aliniate, poarta denumiri de podgorii romanesti.

Dr. Pusca cu dosarele de presa

Dr. Pusca spera ca prima recolta sa iasa in 2010. Spune ca mai bine de trei sferturi sunt soiuri rosii – Feteasca Neagra, Cabernet, Pinot Noir, Merlot. A plantat si albe – Feteasca Alba, Feteasca Regala, Chardonnay, Sauvignon Blanc – din care un loc special, adica 20 ha, ocupa Tamaioasa Romaneasca.

Lautari

Ca sa faca rost de fonduri pentru tot demersul, dr Pusca a apelat la fonduri europene. Tot din fonduri UE se va construi si combinatul de vinificatie. Cum va fi mult prea ocupat cu partea de coordonare, spune ca, in timp, isi va cauta si un oenolog care sa se ocupe indeaproape de facerea vinurilor.

Trupa Pasager

Bebe, ai legatura!

Ce ar mai fi de spus? Ca la petrecerea campeneasca, sotii Pusca s-au intrecut in a-i face pe invitati sa se simta bine. Fleicile, mititeii si bardacele mari cu vin au amorsat voia buna, pe fondul „zicerilor” maestrului Albesteanu si a excelentei lui formatii de lautari. N-au lipsit dansurile populare. Si atat de bine s-a urcat vinul la inimi, ca revolutionarul Constantin Bebe Ivanovici s-a aburcat si el pe scena, ca sa delecteze asistenta cu „Treceti batalioane romane Carpatii” si alte cantece patriotice.

Un interpret surpriza, Bebe Ivanovici

Cantaretii de la Pasager a fost insa cei care a suflat foc in vene. Hit-uri clasice pop-rock, interpretate cu multa simtire, i-au ridicat in picioare pe petrecareti si i-au facut sa danseze printre mese. Sa fie intr-un ceas bun!