Domeniul Casa Timiș din Dealu Mare: o ființă vie care vrea să scrie istorie în ospitalitatea românească (include VIDEO)

Am ajuns la Casa Timiș din Chițorani (Prahova), cu ocazia Zilei naționale a gastronomiei și vinurilor din România, sărbătorită aici cu un meniu de “Emoții” (din copilărie) creat de Chef Nico Lontras, Chef Ioan (Johnny) Șușală și echipa lor. Am descoperit un cu totul alt loc decât știam de pe vremurile când funcționa doar conacul și restaurantul din incintă: s-au adăugat între timp un mare salon de evenimente și un restaurant mediteranean cu pereți din sticlă și acoperiș retractabil, cu o sală de conferințe la parter; o grădină superb amenajată cu un loc de joacă dedicat copiilor, un pavilion foarte “instagramabil”, dar și dealurile din jur amenajate cu terase și plantate cu viță-de-vie, precum și săpături pentru trei lacuri de dimensiuni apreciabile. Un loc care promite să devină obligatoriu pe lista amatorilor de vinuri și gastronomie – de la noi din țară și de afară. Totul este însuflețit de spiritul familiei Timiș, probabil mult mai cunoscută publicului prin afacerea “de bază” – mezelurile Cris-Tim. Am întrebat-o pe doamna casei, Cristina Timiș, despre viitorul acestui loc. A ieșit o veritabilă mărturisire de credință, una de dimensiuni apreciabile – probabil și din cauză că planurile pentru viitor sunt extrem de ambițioase și își au izvorul în convingeri intime extrem de ferme. (Introducerea, titlul și intertitlurile aparțin redacției)

Publicitate
Excursii

– Doamnă Timiș, puteți să-mi descrieți proiectul Casa Timiș în: cifre, suprafețe, bani și ani? Trecut și viitor, dacă se poate.

Este o bucurie să vă povestesc despre acest proiect de suflet!

Publicitate
IPPU

Dar, în primul rând, doresc să vă transmit că m-am simțit onorată și bucuroasă să găzduim în casa noastră, la Casa Timiș, această zi importantă pentru România, ca de altfel pentru întreaga echipă Casa Timiș. O zi în care am celebrat bogăția de gusturi şi tradiții româneşti cu influențe regionale şi istorice, localizarea şi diversitatea, recunoaşterea autenticității şi valorilor gastronomiei şi vinului din România, zi de sărbătoare a valorilor naționale, ce reprezintă un prim pas în afirmarea identității culinare şi oenologice românești, zi care va deveni tradiție la Casa Timiș.

Vă felicit și pe această cale pentru calitatea de fondatori pe dvs, pe Cosmin Dragomir și pe Nico Lontras – dragul și iubitul nostru Executive Chef, pentru inițiativa de a crea această sărbătoare și pentru oficializarea ei.

Găsirea acestui loc a fost un “dar divin”, iar numele Timiș pus la intrare înseamnă asumarea unei responsabilități deosebite

Și acum vă voi povesti aventura începutului călătoriei noastre în universul ospitalității.

În calitate de producători de vin încă din 2007, ne-am dorit întotdeauna un loc unde să ne adunăm și să celebrăm cu prietenii momente de bucurie și unde să punem în valoare “vinul casei”. Din fericire, până la momentul descoperirii acestui conac, nu găsisem ceva care să fie pe sufletul nostru – mai ales pe sufletul meu, care îmi doream nu doar o clădire specială, ci și o încadrare deosebită în relief. Astfel, descoperirea acestui loc și conac a fost pentru mine un dar divin, iar emoția descoperirii lui – apoi aceea de a deveni proprietarii lui – o port continuu gravată în sufletul meu!

Am achiziționat acest spendid conac în august 2018, împreună cu 5 hectare de viță-de-vie. Oferirea numelui familiei noastre acestui loc a însemnat pentru mine o responsabilitate uriașă pe care mi-am asumat-o încă de la început în integralitate, preluând acest proiect în toate dimensiunile lui – managerială, de îmbunătățire rapidă pe toate palierele, cât și privind dezvoltarea lui.

În primele luni de la achiziție am schimbat rapid tot ce înseamnă veselă restaurante, echipamente din bucătării, mobilier pentru terasa conacului, mobilierul din camere, decoruri, ambianță interioară, cât și peisagistica. Toate acestea, însă cu mare atenție pentru păstrarea stilului neo-românesc al conacului și, în același timp, reușind să-mi împlinesc marea dorință de a crea o atmosferă caldă, care să-ți ofere de la primul punct de contact sentimentul de “acasă”, printre cei dragi.

Pentru că știm că e nevoie de mâini pentru a face o casă, dar e nevoie de suflet pentru a face un cămin. Iar aici, ca de altfel în tot ce mă implic, am pus – pe lângă gândire, achiziții, materiale și manoperă de super calitate – foarte multa muncă și tot sufletul meu.

Prima etapă: asfaltări, electrificare generală, apă și canalizare, construirea părții de restaurant și săli de conferințe, plus anexele

Încă din primele luni ale lui 2019 am început să punem în faptă planurile de dezvoltare a infrastructurii mari – am asfaltat, electrificat, am introdus apa și canalizarea în diferite puncte cheie ale proprietății, am construit parcări etc. Am plantat o livadă “de poveste” care, în doi ani, va fermeca într-un mod aparte atât copiii cât și adulții – ca să nu mai spun despre deliciile pe care le vom prepara din livada noastră.

Am construit în câteva luni, din aprilie până în septembrie, salonul de evenimente cu dotări premium și tot ce reprezintă zona Verandei dintre Vii – restaurant, bucătărie nouă, sala de conferințe, depozite, parc, locul de joacă și toată peisagistica din imediata apropriere – și, în nici cinci luni, pe 13 septembrie, am reușit să deschidem restaurantul, cu echipă nouă atât pe partea de bucătărie, cât și pe cea de sală.

Iarna lui 2019 a fost feerică, am creat aici un adevărat tărâm de poveste, care va deveni o tradiție a casei.

În 2020, am pornit anul precum racheta spațială, iar premisele erau de a explora “”toate universurile posibile, dar ne-a tăiat elanul această “picătură chinezească”, una care ne-a bulversat complet viețile și planurile și care ne-a oprit brutal activitatea, fără să ne oprească și dezvoltarea. La nivel de echipă, toată lumea, pe toată perioada stării de urgență, a avut în fiecare zi cursuri online pe proceduri, comunicare, gastronomie etc.

Vara 2020 a fost fabuloasă, datorită interconectării cu natura și serviciilor oferite

La exterior, am reușit să creăm în aprilie noua platformă de evenimente în natură, toate aleile dintre vii (cu electrificare), să continuăm lucrările la parc și la lacurile aferente viitorului resort.

Am avut o vară fabuloasă, contrar situației din piață! Și asta pentru că la Casa Timiș oferim o experiență multisenzorială de la primul punct de contact, sentimentul de acasă, o experiență gastronomică desavârșită, excelență în servicii și conectarea cu natura pură care ne înconjoară. Ne-am gândit atât la copii – care au un superb parc și loc de joacă – dar și la adulți – și am oferit la dispoziție o suprafață foarte mare de alei pavate între vii, pentru orice formă de mișcare. De asemenea, avem o deschidere și o flexibilitate deosebite pentru orice tip de cerere în acord cu filozofia casei – aceea de primire cu brațele deschise. Și – pentru că universul e corect, bun și iubitor, ca și munca noastră de aici – ne-a întors ce am trimis catre el!

Este evident că tot ce s-a creat aici nu a plecat de la un plan de business centrat pe profit, ci de la dorința de a dărui, de a încânta și de a oferi experiențe memorabile pentru toți cei care ne aleg. Păstrăm permanent în suflet și în gând emoția celui care primește oaspeți în propria casă!

Care sunt planurile de dezvoltare pe termen scurt și mediu la Casa Timiș

Toamna aceasta am demarat primul proiect de cazare tip căsuțe, perfect integrat în natură și cu respect față de ea.

Planurile pe termen scurt sunt dezvoltarea capacității de cazare din aproape în aproape, cu parc, grădini, alei, zonă de lectură și meditație, zonă de petreceri outdoor, lacuri – dintre care unul de păstrăv – dar și a unei facilități medii de Spa și a unei săli de sport.

Pe termen scurt – mediu, ne dorim dezvoltarea brand-ului de vin Casa Timiș și construirea unei crame tehnologice și de vizitare-degustare, o cramă-spectacol, care va fi în apropierea Casei Timiș, pentru accesul ușor al oaspeților.

Pentru următorii 3 ani previzionăm construirea a unul hotel cu multiple facilități, atât de leisure cât și de business, iar pe termen lung dezvoltarea unui întreg domeniu de agrement!

În acești doi ani am achiziționat și o suprafață foarte mare în jurul conacului, de aproximativ 140 de hectare, care reprezintă zona privată a conacului, a restaurantelor și, desigur, a viitorului resort. Am făcut acest demers din dorința de a  “securiza” întregul nostru proiect, de a ne asigura că nimeni, niciodată, nu va putea alătura o investiție care să nu fie sincronă cu ce creăm noi aici.

În ceea ce privește investițiile – în achiziția conacului, în construcția de infrastructură mare și mică, în echipamente, obiecte de inventar, terenuri și amenajări, livadă, lacuri, parcuri, grădini, alei, sisteme de irigații, alături de via nou plantată ce face parte din podgoria Casa Timiș – acestea depăsesc 8 milioane de euro.

Proiectul este în continuă dezvoltare, pentru că ne dorim să facem din Domeniul Casa Timiș un adevărat epicentru al excelenței în ospitalitatea românească, renumit atât la nivel național, cât și internațional. Vă spun și dvs, așa cum îmi place să spun și echipei mele – echipă care știe și a văzut că tot ce am spus din clipa în care am preluat am și adus în realitate: ÎMPREUNĂ VOM SCRIE ISTORIE în ospitalitatea românească și vom pune Domeniul Casa Timiș pe harta lumii.

Oaspeții: de la 6 ani până la nunta de aur, de la singuratici până la echipe de corporatiști. Experiențele de vizitare sunt completate permanent

– Ce ar trebui să se aștepte să găsească un vizitator singuratic care ajunge azi acolo? Dar un cuplu? Sau o familie cu copii? Dar dacă ar programa o vizită peste doi ani, la ce ar trebui să se aștepte toate aceste tipologii de oaspeți?

Ați intuit foarte bine diversitatea clienților care aleg Casa Timiș ca o destinație specială în care să se conecteze și reconecteze cu natura, alături de tot ce oferim ca gastronomie, servicii și cazare. Tot ce creăm aici este potrivit pentru orice tipologie de turist sau oaspete, oferind de la serenitate pentru oaspetele solitar la experiențe pentru cel aventurier, atracții pentru familii cu copii, romantism și intimitate pentru cupluri care caută o destinație idilică, gastronomie de excepție pentru oaspetele gurmand, retragere pentru persoane dornice de relaxare, confort și evadare din cotidian, cât și entertaiment de orice natură pentru iubitorii de petreceri și distracție.

Este măgulitor pentru noi să observăm că suntem aleși și doriți inclusiv de oaspeții mici, între 6-8 ani, care spun părinților că își doresc să-și sărbătorească ziua la Casa Timiș, cât și de cei care își serbează majoratul, până la nunțile de aur – care aniversează 50 de ani de căsătorie.

Observăm, de altfel, și tot mai multe companii care vor să ofere echipei lor o altfel de experiență de evenimente de business și regăsesc aici toate condițiile pentru a organiza activitățile specifice: teambuilding, conferințe, lansări sau prezentări de produse, evenimente.

Datorită ofertei complexe pe care o avem aici, oaspeții noștri au posibilitatea să se bucure de mai mult decât de o masă la restaurant. Ei știu că, odată ajunși la noi, se pot plimba, își pot lăsa copiii să se joace liberi și în deplină siguranță, au opțiunea de a închiria biciclete sau karturi pentru de a se plimba pe traseele create și omologate de noi pe Domeniul Casa Timiș. Organizăm, regulat, experiențe gastronomice multisenzoriale speciale, brunch-uri, seri tematice și evenimente “wine & food pairing” pentru cei ce iubesc să călătorescă şi să descopere noi arome şi tradiții gastronomice.

Luând în considerare ritmul în care aducem în realitate planurile noastre, Casa Timiș inoveaza continuu, iar acest loc de poveste și de povestit va surprinde permanent oaspeții – care la fiecare vizită vot descoperi și vor fi încântați de noi aspecte menite să îi facă să se simtă special în acest loc al excelenței în ospitalitate, al reconectării cu sinele, cu cei dragi și cu natura aparte dintre vii, al gastronomiei cu suflet și al multiplelor variante de activități pentru toate gusturile.

Oamenii sunt aspectul cel mai sensibil din orice creație și din orice relație. Cu ei îți aduci visele la realitate

– Cât de simplu este să găsiți oamenii care să transpună visul familiei în realitate? Oameni din vechea echipă și din cea nouă, care ia naștere special pentru acest proiect? Sunt ei localnici sau aduși din București? Dar furnizorii?

Oamenii sunt aspectul cel mai sensibil din orice creație – fie ea relație, business, fundație… indiferent la ce ne referim, oamenii te ridică sau te coboară. Cu ei îți aduci cu adevărat visele în realitate. Eu sunt o iubitoare de oameni, și acolo unde creez sunt întotdeauna împreună și alături de ei, atât la muncă, cât și pe alte aspecte de viață unde pot să le fiu alături și să îi susțin. Sunt extrem de mândră și onorată de echipa pe care am reușit să o creez la Casa Timiș în acești doi ani, o echipă care lucrează ca un tot unitar, unde fiecare dintre noi se completează şi se susţine reciproc. Iar pentru asta este nevoie de mai mult decât competenţe profesionale. Este vorba de valori umane înalte, de respect reciproc, de transparență, pasiune, dăruire, loialitate, încredere reciprocă deplină. De conștientizarea rolului și a valorii pe care fiecare dintre ei o aduc acestui proiect, acestei familii.

Îmi apreciez imens echipa, și nu ratez nicio ocazie să le-o mărturisesc, să recunosc cât de important este rolul fiecăruia în reușita pe care o avem împreună în acest proiect. Cred cu tărie că tot ce am realizat li se datorează tuturor și fiecăruia în parte. Le recunosc, le transmit și le laud contribuția și meritele cu fiecare prilej. Sunt pe deplin conștientă că, în fața celor care ne sunt oaspeți, fiecare dintre ei este ambasadorul valorilor, viziunii și misiunii Casei Timiș și sunt recunoscatoare și mândră de fiecare în parte că și le-au însușit și reușesc să le transmită din credință reală personală. Sunt aspecte care se reflectă în recenziile primite zilnic, atât în mediul digital cât și exprimate de toți cei cu care mă întâlnesc personal.

Marea majoritate a echipei de la Casa Timiș locuiește în zonă, cu excepția unei mici părți, care e din București.

Odată cu hotărârea de a dezvolta acest proiect, pe lângă dezvoltarea infrastructurii locale, am reușit să creștem și turismul la nivel local și să punem în valoare o parte din splendidul areal Dealu Mare.

Mă bucur totodată că am contribuit și la crearea de locuri de muncă și de oportunități de muncă în viitor pentru cei care locuiesc în această zonă, precum mă bucur și de colaborarea cu furnizorii locali, cu care avem o legătură de excepție și care ne furnizează majoritatea produselor sezoniere specifice zonei.

Toate business-urile familiei Timiș au la bază preocuparea pentru sănătate și viață echilibrată 

– Familia Timiș este una cu “etichetă curata”, dacă pot să fac acest joc de cuvinte pornind de la gama de mezeluri purtând aceasta emblemă: știu că sunteți preocupați de un trai sănătos, în echilibru interior și cu natura. Cum se împacă asta cu ideile multor turiști români – anume că un conac între vii este destinația turistică unde se petrec chiolhanuri cu mâncăruri în cantități industriale și cu găleți întregi de vin?

Dacă într-adevăr turistul român asociază un conac cu ce ați menționat dvs, îl invităm la Casa Timiș ca să îi demontăm această preconcepție. Dacă a fost în astfel de locuri, din nou, îl invităm la Casa Timiș ca să vadă chiar antiteza – fine dining între vii!

Într-adevăr, Grupul Cris-Tim susține nutriția sănătoasă, iar prin conceptul de etichetă curată ne-am dorit să punem în valoare transparența față de consumatori, atenția și grija pe care o acordăm alimentatiei întregii familii. Atenția pentru oameni, calitatea, responsabilitatea, inovația, tradiția – sunt valori care se reflectă în fiecare dintre business-urile ce fac parte din această afacere de familie.

Tot preocuparea pentru sănătate și un stil de viață sănătos – care, odată dobândită, mi-a schimbat total calitatea vieții – m-a determinat să-mi doresc să dăruiesc lumii o viziune nouă despre posibilitățile unei abordări medicale diferite. Astfel, am deschis, în anul 2014, Clinica Eliade – clinică de medicină integrativă care promovează o medicină holistică, integralistă, blândă, non-invazivă, personalizată – o clinică în care am reunit rodul experiențelor mele personale în călătoria de peste 18 ani în universul medicinei alternative.

În momentul în care am creat Casa Timiș, aceste valori care fac parte din filosofia noastră de viață și de business le-am transpus în fapte – și ne dorim ca cei care ne calcă pragul să simtă acest mesaj exprimat în tot ce facem. Aici am creat totul cu cele mai bune intenții, cu gând și inimă curată, și rezultatul este pe măsură. De aceea, cei care ne aleg și pășesc în acest loc cu o energie specială simt sufletul locului, fapt ce se reflectă atât în aprecieri cât și în cererile pe care le primim, în reveniri și în recomandări.

Casa Timiș cultivă natura proprie a arealului și iubirea față de ea

–  Și, dacă tot am ridicat întrebarea despre eticheta curată, cum se prezintă întreaga investiție de la Casa Timiș – atât cea prezentă cât și cea viitoare – din punct de vedere al impactului asupra ecosistemului local?

Cele 140 de hectare pe care le-am achiziționat de jur împrejurul conacului sunt, putem spune, un teren virgin, care nu a fost niciodată atins de mâna omului decât în sens pozitiv. Am ales să achiziționăm o suprafață atât de mare tocmai pentru a ne asigura că niciodată nu vom fi afectați de intervenții de nici un fel ale unui alt posibil investitor în jurul domeniului pe care îl dezvoltăm.

Creăm întotdeauna cu responsabilitate, cu respect față de natură în general și în special aici, unde natura ne inspiră în fiecare proiect. Pot spune că unul din scopurile noastre este chiar să cultivăm, la propriu, natura proprie acestui areal din Dealu Mare și, în sens figurativ, să cultivăm iubirea pentru acest tip de natură cum sunt viile. Considerăm că natura este un adevărat artist, așa că prin lucrările pe care le realizăm încercăm să o sublimăm și să intervenim în sinestezie cu ecosistemul care ne înconjoară – aspect pe care îl avem în considerare și în planurile de viitor, care au ca scop principal apropierea și simbioza omului cu natura.

Domeniul Casa Timiș mizează pe păstrarea și continuarea tradițiilor și pe evenimente culturale

– Poate fi un obiectiv turistic precum Casa Timiș și un punct cu valențe culturale – unele care să depășească sfera gusturilor? Mă gândesc că multă lume consideră că gastronomia și vinurile sunt, ele însele, o formă culturală – dar o privesc drept una pe cât de sinceră și atrăgătoare, pe atât de “în afara circuitului” de cultură așa-zis înaltă. Altfel spus, aveți planuri să găzduiți aici tipuri de evenimente gen conferințe literare, tabere de creație, festivaluri muzicale șamd? Care ar fi artele și care ar fi tipurile de evenimente avute în vedere? Cu cine le veți face?

Categoric DA. Luând în considerare istoria de aproape un secol a conacului, pe care o păstrăm cu respect și o perpetuăm în toate construcțiile și amenajările noastre prin folosirea elementelor din arhitectura conacului – precum coloane, capiteluri, stil sculptural – Casa Timiș este deja o locație cu valențe de păstrare și continuare a tradițiilor culturale. Chiar și găzduirea primului eveniment ținut în locația noastră care a celebrat Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului din România este dovada vie că dorim să punem în valoare aceste părți din patrimoniul cultural al țării.

Am găzduit concertele SoNoRo în trecut, și aveam programate pentru vara acestui an o producție de film și alte două tipuri de evenimente culturale – un concert și o lansare de carte, dar am fost blocați de starea de alertă prelungită. Suntem deschiși în extinderea acestei sfere culturale pe viitor, prin organizarea de proiecții de film, teatru, conferințe literare, expoziții de pictură. Îi invităm pe cei care ne calcă pragul să se lase, asemeni nouă, inspirați.

Cu cine le vom face? Numai cu oameni de calitate, care vor ști să prețuiasca tot ce oferim noi aici.

– Când investiția va fi finalizată și rodată, ce v-ar plăcea să se spună despre ea, în câteva cuvinte?

Mi-ar plăcea ca oamenii să se simtă bine, în primul rând, și apoi să spună că acest loc este o ființă vie, toată numai suflet, și că totul este impecabil. Este cuvântul meu cel mai prețios, care reflectă energia pe care o pun și o manifest în tot ce fac.

Mi-ar mai plăcea să se spună că este un loc ce reflectă sufletul, pasiunea, dăruirea și viziunea familiei Timiș, ce include și întreaga echipă de la Casa Timiș. Că este un loc reprezentativ pentru turismul și ospitalitatea românească ce se exprima aici la cel mai înalt nivel, cu dorința de a pune în valoare tradițiile, istoria noastră și mândria de a fi român.

Și chiar dacă nu s-ar spune, îmi place să cred și voi face tot ce pot, din toată ființa mea, să lăsăm ceva cu adevărat de valoare pentru țara noastră!