Autoritatile italiene au aprobat utilizarea dopurilor sintetice si a celor de tip screwcap pentru imbutelierea vinurilor de calitate ale Italiei. Pana acum, legislatia nu autoriza decat folosirea dopurilor naturale pentru vinurile DOC si DOCG. Anuntul a provocat o adevarata emulatie la nivelul conducerii producatorului Nomacorc, care vede in aceasta schimbare de legislatie posibilitatea unor profituri substantiale. „Pana acum, accesul la 30% din piata italiana ne era efectiv interzis. Sigur, nu putem spune ca vinificatorii asteapta la coada sa ne cumpere dopurile. Unii, probabil, nu vor renunta vreodata la cele naturale, dar macar acum avem posibilitatea sa incercam sa ii convingem de calitatea produselor noastre”, a declarat pentru Decanter Lars von Kantzow, CEO la Nomacorc. Optimismul sau este alimentat si de faptul ca un mare producator, Caldirola, si-a anuntat deja interesul pentru dopurile sintetice. In schimb, Silvia Fiorentini, director de marketing la Consozio Vino Chianti Classico, s-a aratat mai sceptica. „Noi vom lua in considerare posibilitatea schimbarii, insa decizia finala va apartine producatorilor. Iar multi dintre acestia ar trebui sa schimbe fundamental procesul de productie, daca ar vrea sa utilizeze dopurile alternative”, a precizat aceasta. Nomacorc este al doilea producator de dopuri din lume, cu o vanzare de 2,4 miliarde de bucati anual, dupa Amorim, producator de dopuri naturale, care comercializeaza circa 3 miliarde de bucati anual.