Dosar Dealu Mare: Basilescu sau influenta teraselor asupra gustului

Despre SC La Vie SRL s-a auzit intai pe la concursuri, unde lua lejer cateva medalii, si abia apoi pe piata. A trecut o vreme pana cand curiozitatea jurnalistilor a fost satisfacuta: era o asociere intre o descendenta a marii familii Basilescu, Nicole Cathernine Maria Lydia, si un avocat cu simpatii profunde fata de aceasta ramura a aristocratiei romanesti, Ilie Buican. De mentionat ca Nicolae Basilescu nu a fost doar decan al Facultatii de Drept – asa cum si-l aduc aminte cei mai multi bucuresteni, ci si fondator al cartierului Bucurestii Noi, al primei Fabrici de Sampanie Naturala (devenita, mai tarziu, Zarea), restaurator al fabricii de Bere si descendent al familiei Saint Georges de Posingen, atestata documentar inca din anul 400. Domeniile din Dealu Mare au reintrat in posesia familiei in 2005, in acelasi an demarand proiectele de dotare a cramei, de replantari si de reconversie a suprafetelor. In 2008 era gata prima serie de vinuri produse la Crama Basilescu, marea majoritate din struguri proveniti de pe plantatiile vechi, trecute prin tratamente de intinerire.

Publicitate
SelectWine

In prezent, SC La Vie SRL administreaza doua suprafete – ceva mai putin de 40 de hectare in Pietroasele si aproximativ 60 de hectare in Urlati. La Pietroasele, 34 de hectare au fost replantate cu soiuri preponderent romane sti, in primul rand Busuioaca de Bohotin si Tamaioasa Romaneasca. Precizarea pe care o face oenologul cramei, Gabriel Lacureanu, este ca plantatiile de aici nu seamana cu nimic din ce exista la aceasta ora in Romania: „Densitatea de plante este extrem de mica, de 2000 de butuci la hectare, asta inseamna ca intre randuri si intre plante exista o distanta de 2, respectiv de 2,2 metri. Rezultatul imediat este o recolta cu o cantitate mai mica si cu cheltuieli de tratament mult reduse. Strugurii, fiind lasati sa creasca la o inaltime mai mare, sunt mai bine aerati, deci au un risc mai redus de putregai. Sunt deja pregatite sistemele de irigatii si sistemele antigrindina si anti-ploi acide. Prin reducerea tratamentelor cu pesticide, se obtine un must care, la randul lui este mai aproape de ceea ce inseamna «traditional» si necesita mai putin tratamente, mai putin sulf“.

Un efect similar este obtinut in Urlati prin faptul ca cea mai mare parte din vie, inclusiv toti butucii de Feteasca Neagra, este plantata pe terase. Date fiind caracteristicile solului, extrem de bogat in argila, care accelereaza drenajul, dar si mai usoara circulatie a aerului datorata amplasarii teraselor pe curbele de nivel ale pantei, efectul strugurilor este similar cu cel din cazul plantarilor la densitate mica. In Urlati, Crama Basilescu exploateaza in prezent 40 de hectare de vie de 5-6 ani si 20 de hectare de vie in al treilea si al patrulea an de rod. „Pentru a obtine calitatea de struguri pe care o dorim, avem cam trei serii de interventii de normare a productiei asupra vitei. Prima este chiar la intratul in parga, moment in care se taie toti strugurii accidentati, atinsi de fainare sau de putregai. In al doilea val se taie strugurii care promit sa nu ajunga la acumularile dorite de culoare si de zahar. Desi multi se lauda ca normeaza productia, procedeul de normare are inca un caracter experimental in Romania, iar acest pas este extrem de sensibil si se face foarte mult intuitiv, luand in considerare conditiile anului respectiv, umiditatea, cantitatea de seva din planta, echilibrul sol-aer. Daca normezi prea mult, ai exces de frunze, daca normezi prea putin, sucul strugurelui ramane sarac“. In urma degustarilor din timpul lui 2010, a devenit evident ca marele succes de piata il constituie Feteasca Neagra 2008 (sec), urmata in popularitate de Sauvignon Blanc si Feteasca alba. In cateva randuri, Busuioaca de Bohotin si Tamaioasa Romaneasca au primit cota lor de apreciere, insa prezenta pe piata este inca timida. Pentru acest an, Crama Basilescu pregateste lansarea a doua vinuri „de creatie“, un cupaj rosu si unul alb, pentru care nu au fost inca anuntate denumirile comerciale. In gama entry-level, romanii vor descoperi in curand linia Vinicer (vechiul nume al lunii Septembrie), un vin descris de catre vinificator ca fiind „prietenos, de consum curent, usor de inteles, potrivit la orice masa sau pentru petreceri si pentru intalnirile lungi cu cei apropiati“. Echipa Cramei Basilescu se compune

Publicitate

in prezent din oenologul Gabriel Lacureanu, care este si director general, din inginerii Marcel Duca, Valentin Stupu (care lucreaza viile din Pietroasele si, respectiv, Urlati) si Florin Preda, in postul de director de vanzari. 

CRAMA BASILESCU
SC LA VIE SRL
ADRESA
: str. Valea Nucetului 23, loc. Urlati, jud. Prahova
TEL.: 0244 271 053
E-MAIL: contact@cramabasilescu.ro
SUPRAFATA: aprox. 100 de hectare
SOIURI: Sauvignon Blanc, Feteasca alba, Tamaioasa romaneasca, Busuioaca de Bohotin, Riesling, Chardonnay, Muscat Ottonel, Feteasca neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot.