Dosar Dealu Mare: Davino, dincolo de bariere

Excursia in Dealu Mare a echipei Vinul.ro s-a incheiat, de fapt, mult mai departe in timp – nu la intrarea in Bucuresti, ci mai bine de o saptamana mai tarziu, cand a avut loc „marea degustare“ a vinurilor prezentate de catre producatori. Timp de o saptamana, 80 de sticle diferite si-au recapatat linistea, pregatindu-se pentru momentul in care comunicarea producatorilor se va fi incheiat cu cel mai important dintre momentele povestii: (re)cunoasterea vinurilor. In ceea ce priveste DAVINO, loc pe care mai avusesem, cu totii, ocazia sa-l vizitam, degustarea a fost un moment istoric: pentru prima oara in istoria Vinul.ro, trei vinuri de la acelasi producator „sparg“ bariera de 90 de puncte. Domaine Ceptura Rouge 2007, Domaine Ceptura Rouge 2008 si Flamboyant 2007 sunt „eroii“ unei povesti care acum isi vede scris epilogul. Se incheie un capitol din istoria vinului romanesc, incepe altceva…

Pentru cei care au deschis inimile mai tarziu in fata vinului, se cade o scurta recapitulare. In 1998, dupa opt ani de activitate ca distribuitor de vinuri, Dan Balaban incepuse sa cocheteze cu ideea de productie de vin – unii isi mai aduc aminte de un exceptional spumant din Blaj, Grande Premiere de Transilvanie. Il intalneste, in acest an, pe oenologul Bogdan Costachescu, fiu de podgorean, hotarat sa emigreze in Canada. Practic, Costachescu era cu un picior in avion in momentul in care a inceput aventura DAVINO. In 1999 au fost culesi strugurii de pe patru hectare, toate cumparate de la taranii din Ceptura. Au urmat achizitii de terenuri, investitii, SAPARD-uri, campanii de vinificare in locatii inchiriate, deschiderea propriei crame (in 2004) apoi momentul cheie: rebrandingul complet. Consili- ati de Gheorghe Moisescu, cel care a creat si etichetele cu care se identifica azi DAVINO, compania s-a retras de pe piata de retail si s-a concentrat exclusiv pe segmentul HoReCa premium si de lux.

Privind retrospectiv, prin lupa unui Flamboyant 2003, e greu de crezut ca se poate parcurge un drum atat de lung intr-un timp atat de scurt. Ceea ce se definea atunci ca fiind „ultimate high-end“ era corect, insa in comparatie cu piata de atunci, cand existau inca prea putine vinuri premium pe piata. Astazi, o sticla de DAVINO costa mai putin (din punct de vedere al venitului mediu si al puterii de cumparare de atunci si de acum) si ofera mult mai mult.

Viile au fost replantate si acum se aproprie de maturitate, in consecinta vinurile au crescut, au capatat trup viguros si complexitate. Alchimia lui Bogdan Costachescu, perfectionata in anii in care a stat „sudat“ de butoaie si tancuri, a ajuns sa-si defineasca amprenta – vinurile sunt coerente de la un an la altul, exista nuante personale care pot fi identificate si, totusi, exista mereu cate un pas inainte, mai mic sau mai mare, de la un an la altul. Un alt pas hotarator pentru companie a fost facut in 2010, cand liniei premium, DAVINO, i s-a alaturat primul vin din clasa „rezerva“, un cupaj Merlot si Cabernet. In acelasi timp, au fost lansate si primele game de vinuri de retail, Faurar si Ceptura Clasic, cel din urma avand drept partener strategic magazinele Comtesse Du Barry. In acest an, DAVINO va lansa si primul cupaj alb din linia Rezerva, alaturi de Faurar-ul rosu din 2009, Sauvignon Blanc-ul 2010 si Domaine Ceptura Rouge 2008.

Scriam mai sus ca se incheie un capitol. A obtine peste 90 de puncte, in conditiile in care juriul Vinul.ro a fost deseori acuzat de exces de severitate (media punctajelor din degustarile noastre s-a situat constant cu 2-3 puncte sub punctajele obtinute de diversele vinuri degustate la competitii internationale) este primul semn de maturitate a pietei, de atingere a varstei la care exista, intr-adevar, alternativa autohtona pentru propunerile facute de importatori. Deocamdata sunt doar cateva vinuri, insa sunt, cu siguranta, primele dintr-un val care abia incepe sa creasca.

 DAVINO / UNICOM PRODUCTION
CRAMA:
Comuna Ceptura de Jos, nr. 59, jud. Prahova
ADRESA: Str. Arh. Stefan Burcus, Nr. 6, Parter, Sector 1, Bucuresti
MOBIL: 0727.328.466 (DAVINO)
TEL.: 031.805.3745
FAX: 031.805.3746
E-MAIL: office@davino.ro
SUPRAFATA: 54 de hectare
SOIURI: Feteasca neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon blanc, Riesling, Feteasca alba