Dosar Dealu Mare: Rotenberg – un an bun

Producatorul care s-a bucurat, probabil, de cea mai rapida ascensiune in notorietate pe piata romaneasca se pregateste de o serie de lansari deosebite in acest an. In primul rand, in primavara va fi gata punctul de degustare al Cramei Rotenberg, un mic conac boieresc, cladit de la zero, cu doua sali de degustare – una deschisa publicului larg, care poate gazdui lejer 30 de persoane (chiar 40 inghesuite), si una mai mica, pentru degustarile „interne“ ale firmei sau ale prietenilor apropiati.

„Cel mai flatant lucru pe care l-am auzit despre conac a venit de la un prieten, care mi-a zis ca l-am restaurat frumos, fiind vorba de o constructie luata de la zero. Am incercat sa emulez stilul Mincu prin ochii unui boierna s de tara. Nu este vreun palat, dimpotriva: am insistat asupra rugozitatii si a unei oarecare lipse de exactitate caracteristice finisajelor taranesti“, explica proprietarul Mihail Rotenberg. In ceea ce priveste lansarile din acest an, Rotenberg se arata deja entuziasmat: „Pentru Merlot-ul Rotenberg, linia noastra de top, pot spune ca in 2006 si 2007 am fost un diletant norocos, ajutat de calitatea strugurilor si de mana lui Liviu Grigorica. In schimb, pentru 2008, vorbim despre un vin aproape profesionist – evident, ramanand valabil si ajutorul dat de cei doi factori“, explica Mihail Rotenberg, anuntand un vin cu un mai bun echilibru intre fruct si lemn, in ciuda baricarii indelungate, de 20 de luni. „Unul dintre motivele pentru care va fi un vin mai echilibrat este faptul ca am facut un deburbaj destul de rapid. Inlaturand samburii dupa prima saptamana, am redus mult cantitatea de tanini verzi care ar fi putut fi asimilati in vin“, spune proprietarul cramei. Rosé-ul din acest an va fi o alta surpriza, continuand linia de „gust de vin rosu“ inceputa la editia trecuta: va avea o tarie alcoolica de aproape 15%, un record, destul de probabil, pentru rosé-urile din Romania. Tot in acest an va fi lansat si al doilea vin de terroir al cramei, Notorious, vin branduit de Gheorghe Moisescu, purtand o eticheta de Ruxandra Ilfoveanu, aceeasi care a semnat etichetele pentru Menestrel si Merlot Rotenberg.

O necunoscuta ramane viitoarea structura a podgoriei. In prezent sunt exploatate aproape 17 hectare, insa exista si o suprafata neexploatata, ocupata in prezent de Feteasca alba si Riesling. „Cred ca prioritatea ar fi acum sa izolez clona de Merlot de pe Dealul lui Stelus, care este excelenta, si sa o extind si pe celelalte suprafete. am vrut o vreme sa plantez si un pic de Cabernet Franc sau de Cabernet Sauvignon, soiuri pe care le iubesc foarte mult, insa atunci as fi produs un vin generic, international. Acum cred ca un pic de Feteasca neagra s-ar potrivi mai bine, pentru ca e un soi cald, romanesc, mai apropiat in caracteristici de Merlot decat de Cabernet. Cum spunea si regretatul Guy Tyrell de Poix, Feteasca Neagra face bine la orice vin…“, explica Rotenberg. Capitolul la care Rotenberg sta cel mai bine, totusi, pare sa fie cel al satisfactiei: „Cand am revenit in Romania, in 2000, lucrurile nu erau clare pentru piata premium. Astazi se vad lucruri superbe si ma bucur ca fac parte din acest val de Renastere a vinului romanesc. Pentru ca despre asta vorbim, despre un val, din care fac parte podgorii precum Corcova, Oprisor, Segarcea, Isarescu, Garboiu, Gramma… Lucrurile se schimba repede si bine. Traiectoria, daca vreti, e aceeasi ca pe piata de biciclete – in 2000 abia am reusit sa cumpar un mountain-bike, si acela la suprapret, pentru ca a fost adus special pentru mine de catre proprietarul unui magazin, acum sunt magazine de biciclete peste tot, si au si orice tipuri de modele. Nu e inca un sport atat de popular, dar sper sa vad ziua in care vor veni grupuri de turisti pe biciclete sa se plimbe printre vii…“

CRAMELE ROTENBERG
ADRESA:
Crama Veche, Ceptura de Jos, 509, jud. Prahova
TELEFON: 021.3141480
MOBIL: 0751.227.766, 0751.227.767
E-MAIL: sales@rotenberg.ro
WEB: www.rotenberg.ro
SUPRAFATA: 17 hectare
SOIURI: Merlot, Feteasca alba, Riesling