Dosar Dealu Mare: SERVE, promisiuni onorate

In 1993, intr-un peisaj oenologic desertificat si pe o piata crunt lovita de evolutii valutare imprevizibile, care tineau la distanta investitorii si dadeau drum liber spre averi speculantilor, lua fiinta Societatea Euro-Romana pentru Vinuri de Excelenta (S.E.R.V.E.). Initiatorul proiectului, contele Guy Tyrel de Poix, venea din Corsica, dintr-o familie cu o indelungata traditie de viticultori, proprietari ai Domaine Peraldi. Amator de soiuri locale, proprietarul SERVE a fost printre primii care a inceput sa faca lobby in favoarea Fetestii Negre, pe care a considerat-o mereu ca fiind „soiul national“ al Romaniei.

Publicitate
Excursii

Aparitia SERVE in Ceptura a fost si ramane pentru multi dintre oenologii care au absolvit scoala dupa 1989 o sursa de inspiratie. Dezvoltarea primelor crame moderne a avut drept reper evolutia SERVE. Compania a ramas, multa vreme, singura institutie privata de pe piata vinului autohton, linia Vinul Cavalerului, lansata in 1995, fiind prima care a inceput sa invioreze rafturile cu etichete prafuite, mostenite de pe vremea IAS-urilor si a CAP-urilor.

SERVE a inceput in 1999 un program de plantari si replantari care a condus, pana in prezent, la urmatoarea structura a podgoriei: putin peste 50 de hectare in Dealu Mare, Ceptura: 15 de Feteasca neagra, 12 de Pinot Noir, 7 de Riesling, 10 de Sauvignon Blanc, 5 de Cabernet Sauvignon si 5 de Merlot; si putin sub 50 de hectare in Cogealag, pe Dealurile Dobrogei – 20 de hectare de Cabernet, 10 de Pinot Noir, 5 de Feteasca Neagra, 5 de Riesling si aproximativ 9 hectare de Sauvignon Blanc. Densitatea de plantare, pentru a asigura struguri de calitate superioara, este de aproximativ 5.000 de butuci la hectar. In afara de aceste suprafete, SERVE mai detine 50 de hectare in regiunea Dealu Mare, care urmeaza sa fie pregatite de exploatare in viitor. Ocazional, in cazul in care anul are conditii favorabile, compania achizitioneaza de la producatori din zona si struguri de Feteasca alba (veti avea o mare surpriza cu editia 2010 din Vinul Cavalerului) si de Merlot. In total, crama din Ceptura are o capacitate de prelucrare de 10.000 de hectolitri si o capacitate de depozitare de 14.700 de hectolitri.

Publicitate
Oprisor

Potentialul zonei de a produce vinuri de calitate exceptionala a fost confirmat in 2000, odata cu lansarea primului cupaj superpremium din Ceptura, Cuvée Charlotte. A urmat selectarea celor mai bune vinuri si lansarea lor in editii limitate, destinate pietei horeca: Terra Romana, in 2005. La sfarsitul lui 2010, intr-o prezentare exclusivista, a fost dezvaluit publicului si rezultatul ultimului rod al unor suprafete de vie batrana, defrisate in 2008: Cuvée Alexandru, o editie limitata, de doar cateva (putine) mii de sticle, in care se rezuma experienta de 15 ani a unui terroir exceptional. Vinul, desi nu este disponibil spre vanzare si nici nu se stie daca va fi vreodata, a intrunit o cantitate considerabila de elogii, cum rar i-a fost dat pana acum unui vin romanesc sa vada. Pentru iubitorii de vin, poate fi considerat ca un testament al regretatului Guy Tyrel de Poix, care a reusit sa stabileasca prin Alexandru un nou standard, o noua tinta de urmarit in viitor, atunci cand viile plantate in noul secol vor ajunge la maturitatea necesara.

CRAMA TRUFELOR

Crama din Ceptura este organizata cu respect fata de mediu, doar sala de baricuri si un procent de aproximativ 20% din tancurile de inox beneficiind de incaperi climatizate. Restul de vase de vinificatie, chiar daca au temperatura controlata, sunt amplasate in aer liber astfel incat stabilizarea tartrica a vinului (prin racire) sa fie facuta exclusiv de natura, fara consum de curent electric.

In ultimii ani, atat in timpul vizitelor la crama, cat si la evenimentele si expozitiile din marile orase, SERVE si-a asociat imaginea cu cea a unui producator local de trufe, deschizand drumul catre constientizarea publicului asupra unei resurse pe cat de pretioasa, pe atat de ignorata. La fel cum, in urma cu 16 ani, explica aceluiasi public ca vinul nu trebuie sa fie neaparat un lichid oxidat, cu mult zahar. De altfel, demersurile educative ale SERVE sunt mult mai extinse. Pentru clientii premium, dar si pentru cei care isi doresc sa invete mai mult despre vin, compania a infiintat Clubul Cavalerilor, un „fan-club“ pentru cei care doresc sa afle cum „se anunta“ un an, cum evolueaza vinul lor preferat sau care sunt cele mai bune alegeri pentru asocieri culinare. Membrii clubului au acces nu doar la oferte speciale (site-ul anuntand clar ca nu isi dore ste sa fie un site de vanzari), ci si la produse greu de gasit, chiar si in magazinele specializate (magnum-ul Cuvee Charlotte 2007 fiind doar un exemplu in acest sens), sau la recomandari de asortare la mancare. „Cavalerii“ au, de asemenea, prioritate la degustarea produselor ce urmeaza sa fie lansate, sunt inscrisi automat in marea tombola anuala (cu premiu o excursie intr-o zona viticole europeana) si au acces la materiale si accesorii de vin cu titlu gratuit.

SERVE
ADRESA:
Strada Pastorului, nr. 48-50, Sector 2, Bucuresti
TEL.: 0723 625 667, 021/ 222 84 56
FAX: 021/ 222 32 57
E-MAIL: serve@serve.ro
WEB: www.serve.ro
CRAMA SERVE
ADRESA: Loc. Ceptura, jud. Prahova
SUPRAFATA: 100 de hectare
SOIURI: Feteasca neagra, Pinot Noir, Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot.