Dosar Dealu Mare: Vinarte Villa Zorilor – saracul sol bogat

Ultimul punct din itinerariul facut de echipa Vinul.Ro in regiunea Dealu Mare l-a reprezentat Villa Zorilor, Zoresti, cel de-al treilea punct de lucru al companiei Vinarte. Diferentele de investitie dintre aceasta crama si celelalte doua din patrimoniul Vinarte, Starmina si Bolovanu, sunt destul de mari, urmele fostei intreprinderi agricole de stat fiind destul de vizibile. Cu toate acestea, Villa Zorilor este, printre altele, si locul de nastere a unuia dintre cei mai pretiosi reprezentanti ai segmentului superpremium din Romania: Merlot Prince Matei.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Istoricul acestei cramei nu este unul dintre cele mai spectaculoase. Crama a apartinut fostului IAS construit in anii ’78-’80, iar casa in care acum se afla serviciul administrativ si sala baricurilor a fost construita in 1850 de catre familia poetului Vasile Carlova. Nivelul investitiilor in utilaje si echipamente la Villa Zorilor nu a fost unul de volum, insa a fost suficient cat sa permita oamenilor sa aduca pietei vinuri de calitate. Motivul acestei stari de fapt este explicat de seful de crama, Marius Nae, prin faptul ca o buna parte din crama are o situatie juridica usor neclara, existand inca unele disensiuni juridice cu privire la dreptul de proprietate a unora dintre mostenitori. Crama are o capacitate de vinificare de 100 de tone de struguri si un volum de stocare de aproximativ 70 de vagoane. In ceea ce priveste suprafata viticola, Vinarte exploateaza aici aproximativ 80 de hectare de vita de vie, plus 20 in curs de reconversie. Ca sortimentatie, Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra si „ceva alb, dar in cantitate insignifianta”, dupa cum spune Marius Nae.

Insa valoarea locului rezida tocmai in conditiile pedoclimatice ce pot fi gasite aici. „Podgoriile sunt localizate pe dealuri insorite expuse la sud, sudest, protejate de vanturile reci nordice. Aceasta pozitie permite o optima acumulare de caldura in timpul verii in perioada vegetativa, fara excese de umiditate”, spune Marius Nae, subliniind faptul ca cel mai important factor este solul, „solul mai degraba sarac, care chinuie vita, obligand-o sa dea struguri de calitate”.

Publicitate
IWCB

TOATE GENERATIILE DE PRINCE MATEI LA APEL

In afara de parcul impresionant de langa crama, cei mai norocosi dintre vizitatorii cramei Villa Zorilor se pot bucura aici de una dintre cele mai impresionante experiente senzoriale: o provenit din mai putin de 20 de hectare de vita de vie, normata la 3000 de kilograme de struguri la hectar. Cu permisiunea cititorului am sa incerc sa fac o trecere in revista a celor 10 reprezentanti ai acestei familii. Prince Matei 1998 poate fi transferat in albumul cu amintiri al gusturilor. Un vin descarnat, care a lasat notele de fructe, pe intensitati vegetale. Aciditatea inca mai vibreaza, fara sa reuseasca sa-l vitalizeze. In schimb, Prince Matei 1999 inca da semne de vitalitate, varsta transferandu-i constructia aromatica spre cea a unui vin fortifiat. La Prince Matei 2000 surprinde nota sobra, clasica pe care o etaleaza. Aromele sale, dominate de condiment, evolueaza auster, in aceea si maniera cu gustul. Prince Matei 2001 este vinul care a adus consacrarea brandului si producatorului. Anii trecuti peste el i-au dat o tinuta sobra, complexa si complicata. Pe aceeasi amprenta structurala si aromatica ca a lui 2001 este construit si Prince Matei 2002. Diferenta este aceea ca acesta pare mai nerabdator in a se etala aromatic intr-un mod exotic.

Cu toate ca are o varsta rezonabila pentru un vin, Prince Matei 2003 nu si-a spus inca cuvantul, vinul putand ajunge la nivelul celui din 2001, fara insa sa-l intreaca. Nasul lui Prince Matei 2004 aduce arome de gemuri, coacaze negre, menta, cu subtonuri de trufe si piele tabacita. Structura, intensitatea aromatica, complexitatea, recomanda recolta 2006 a vinului Prince Matei ca un veritabil aspirant la pozitia detinuta de 2001. Prince Matei 2007 este foarte viu, tanar, plin de energie, dar pare sa nu aiba potentialul lui 2006. Recolta 2008 a lui Prince Matei, este inca la stadiul „dinti de lapte”, cu toate acestea etaland o structura tincturoasa densa si impozanta.

VINARTE – VILLA ZORILOR
ADRESA:
localitatea Zoresti, jud. Buzau
SUPRAFATA: 100 de hectare
SOIURI: Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra.