Dosar Dobrogea: Alcovin – viile din Muntii Macinului

Nordul Dobrogei atrage din ce in ce mai multi investitori straini in domeniul vitivinicol, cu toate ca la prima vedere, judecand dupa criterii geo-economico-sociale, nu ar parea o zona atractiva din acest punct de vedere. Printre companiile cu capital strain aparute aici in ultimii ani se numara si Alcovin Macin, societate cu actionariat mixt romano-bielorus. Compania a fost infiintata in 2002 de catre Serghei Cozma, impreuna cu asociatul sau bielorus, Ihar Lukomski. Primele plantatii au fost achizitionate, un an mai tarziu, de la fostul IAS Traian, aproximativ 150 de hectare, in apropiere de Parcul National Muntii Macinului si de Rezervatia Silvica Dealurile Chervantului. Cu toate ca investitiile initiale au fost destul de mici, la numai doi ani de la infiintare, compania reuseste sa castige o medalie de argint la Muscat du Monde, chiar cu primul vin produs, un Muscat Ottonel dulce, recolta 2003. „Cand am preluat centrul de vinificatie, am achizitionat si un enolog de la Murfatlar, pe domnul Faic Imsel. In momentul in care acesta a vazut linia de vinificatie, ne-a intrebat daca noi chiar vrem sa facem vinuri…”, povesteste Serghei Cozma, coproprietarul Alcovin Macin.

Publicitate
IWCB

Programul de investitii, care se ridica pana in acest moment la valoarea de aproximativ 3 milioane de euro, a cuprins atat reinnoirea tehnologiei de vinificatie, stocare si imbuteliere, dar si reconversia plantatiilor de vita de vie. Potrivit reprezentantilor Alcovin, compania exploateaza aproximativ 300 de hectare de vita de vie, din care 100 de hectare de vie batrana si 200 plantatie tanara. Capacitatea actuala a cramei este de 250 de vagoane, din care aproape jumatate este folosita pentru stocare, dar in doi se intentioneaza sa se atinga o capacitate de vinificare pentru 3000 de tone de struguri. In prezent, Alcovin produce vinuri din soiurile Aligote, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Riesling Italia, Merlot si Pinot Noir, dar de anul acesta vor intra pe rod si parcelele de Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, dar si 6 hectare de Shiraz. „Plantatia de Shiraz am infiintat- o mai mult experimental, deoarece noi credem ca in aceasta zona acest soi poate avea un randament calitativ impresionant”, afirma Serghei Cozma.

Caracteristicile pedo-climatice ale zonelor in care cei de la Alcovin au plantatiile de vita de vie contribuie destul de mult la definitivarea stilului de exprimare a vinurilor. Precipitatiile medii anuale de 360 l/an si structura solurilor – nisipoase pe strat de calcar in plantatia Cerna si cernozimouri, in plantatia Carcaliu – fac ca vinurile din portofoliul Alcovin Macin sa fie dominate de o mineralitate aparte, atat la vinurile albe, cat si la vinurile rosii. Daca la albe, expresia aromatica este influentata si de aciditatea medie si de mineralitate, rosiile sunt foarte corpolente, cu mult extract si taninuri destul de dure.

Publicitate

In acest moment, structura vanzarilor la Alcovin Macin este de 50% vin imbuteliat la bag-in-box, 30% imbuteliat la sticla si 20% vrac, vinurile obtinute fiind livrate atat pe piata interna cat si pe cea externa, in Polonia, Belarus sau SUA. Brandurile sub care sunt promovate aceste produse sunt: „Curtea Regala“ si „Santa Crama“, in curand urmand a fi lansata inca o noua gama, „Pelegrin“. Investitiile de la Alcovin Macin nu vizeaza numai partea de vinificare si comercializare a vinurilor. Potrivit actionarilor companiei, nu este neglijat nici sectorul enoturistic, aici fiind infiintate doua puncte turistice Crama Dobrogeana si Pivnita lui Terente, si nici capitalul uman, cei care lucreaza in crama fiind in general specialisti tineri, care reusesc sa formeze o echipa in ciuda faptului ca reprezinta un mix etnic, printre angajatii Alcovin numarandu-se romani, lipoveni, rusi, tatari, turci si aromani.

ALIGOTE CURTEA REGALA
DOC-CMD Sarica Niculitel
12 % vol. alc., sec
Producator: Alcovin Macin
Nuante elegante si intense de soc, cremene, caise verzi si miez de paine. Un vin viu, placut, cu o dominanta gustativa minerala, imbracata de senzatii de coaja de portocala si miez de nuca. Postgustul nu are o lungime gustativa, dar este intens si usor amarui.
Punctaj: 77 de puncte

FETEASCA REGALA CURTEA REGALA
DOC-CMD Sarica Niculitel
12 % vol. alc., sec
Producator: Alcovin Macin
Culoarea acestui vin are o tenta usor cenusie, dar nasul este foarte frumos, cu arome explozive de mere coapte, caise, cirese albe si ananas. Gustativ este un pic mai slab decat olfactiv, fiind mai subtire, corectia de aciditate oferindu-i o linie constanta. Final mineral intens.
Punctaj: 74 de puncte

SAUVIGNON BLANC CURTEA REGALA
DOC-CMD Sarica Niculitel
12 % vol. alc., demisec
Producator: Alcovin Macin
Aromele tipice, de soc, citrice si ierburi uscate, au o tenta usor invechita. In gura pare destul de subtire, corectia de aciditate se exprima mai lent, aducand pe final note de samburi de mar, carcei de vita de vie si caisa cruda.
Punctaj: 71 de puncte

MERLOT CURTEA REGALA
DOC-CT Sarica Niculitel
13 % vol. alc., sec
Producator: Alcovin Macin
Culoare rosu-rubiniu, translucida si arome de visine amarui, cu unele iutiri de urzica cruda. Gustul taninos, cu tonuri de lemn verde, gemuri si cacao, este sprijinit de aciditatea ridicata. Pe final, arunca senzatii dulci-minerale si de condiment.
Punctaj: 72 de puncte

ALCOVIN MACIN
Adresa: str. Viticultori nr.2, Macin, jud. Tulcea
Tel: 0240.57.33.68
E-mail: office@curtearegala.ro
Suprafata: aprox. 300 de hectare
Soiuri: Aligote, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Merlot si Pinot Noir, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Shiraz.