Dosar Dobrogea: Sarica Niculitel sau alta viata pentru Aligote

In cladirea fostului IAS din Sarica Niculitel functioneaza astazi o companie cu actionari spanioli, veniti din Rioja pentru a relansa productia de vinuri de calitate din Dobrogea. Principalul actionar, Alfonso Cadaval, se trage dintr-o veche familie de viticultori si pepinieristi, proprietari ai Bodegas Perica. Nu este o utopie, ci purul adevar – „peste gard“ de fosta intreprindere s-a aciuat si un grup de entuziasti italieni, care vor sa produca aici vinuri bio, eco si biodinamice. Este un taram aparent virgin, la margine de padure, inconjurat de batranii munti ai Dobrogei. La cativa kilometri de Dunare, intr-o zona care, cu ceva bunavointa, ar putea fi caracterizata drept o depresiune, s-a conturat un microclimat senzational pentru struguri.

Publicitate
Gala Gastronomiei

Din mastodontul comunist de 1100 de hectare au mai ramas, dupa doua valuri de retrocedari, doar 400 de hectare. Pe rod sunt doar 121 – 60 de Cabernet Sauvignon, 40 de Merlot, 15 de Aligote si 6 de Rkatsiteli. Capacitatea de productie a ramas de 5 milioane de litri, insa nu se mai produc decat cel mult un milion. Din hectarele ramase, majoritatea au fost replantate sau sunt in curs de replantare. Dupa ultimul val de replantari, programate pentru urmatorul an, vor ramane doar 21 de hectare de vie veche, plantata majoritar cu Aligote. Urmand tendinta generala a pietei, parte din strugurii dedicati productiei de vinuri albe au fost inlocuiti cu struguri rosii – Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah si Pinot Noir. Pentru ca frigul se lasa in fiecare toamna mai devreme decat in restul Dobrogei, exista ceva probleme cu maturitatea Cabernetului. In schimb, pentru Merlot, climatul este excelent. Fiind vorba de un actionar din Rioja, era inevitabil si experimentul cu Tempranillo – iar rezultatele au fost destul de bune, date fiind similaritatile de sol si clima: insolatie foarte bogata, soluri balane cu influente de brun-roscat si multa bogatie de roca, podgoria fiind amplasata practic in lantul hercinic. In traducere – acumulare foarte usoara de zahar si culoare, acumulare greoaie de taninuri si aciditate.

Nu e de mirare, deci, ca soiul locului este Aligote-ul. Ignorat in cea mai mare parte a Europei, ca fiind un vin neutral, aproape inexpresiv, Aligote-ul si-a gasit aici o expresie deosebita. Dincolo de notele pamantos-prafoase caracteristice, vinul creat aici are o delicatete rara, cu accente rustice, insa nu in sensul de „popular“, ci mai degraba de „inocent“. Se intrevad deseori arome florale si chiar urme de fruct, care innobileaza si transforma vinul.

Publicitate
SelectWine

In curand, vor intra pe rod si suprafetele replantate in ultimii ani – 60 de hectare de Sauvignon Blanc, cate 40 de hectare de Riesling de Rhin, Chardonnay si Pinot Noir, 15 hectare de Pinot Gris si alte 15 de Syrah. O problema care se intrevede deja este, insa, cea a comercializarii vinurilor. In prezent, cea mai mare parte din productie este vanduta vrac altor producatori de vin, afectati de dezastrul din 2010. Intrarea in retailul modern nu a adus pana acum vreun beneficiu notabil companiei, singurul produs despre care se poate spune ca a avut ceva performante fiind vinul vandut ambalat la bag-inbox. Insa, vorba veche a romanului, toate la timpul lor…

ALIGOTE SARICA NICULITEL
DOC-CMD Sarica Niculitel
11,5 % vol. alc., sec
Producator: Viticola Sarica Niculitel
Culoare mai inchisa, spre auriu si arome minerale, cu unele ascutimi metalice. Vinul pare usor imbatranit, rustic, cu senzatii de citrice, sambure de caisa, pamant si ierburi uscate. Finalul continua in aceeasi nota citric- minerala, incadrata de niste senzatii amarui, de caisa cruda.
Punctaj: 70 de puncte

MERLOT SARICA NICULITEL
DOC-CMD Sarica Niculitel
12,5 % vol. alc., sec
Producator: Viticola Sarica Niculitel
La primul contact pare un vin tanar, dupa care notele olfactive evolueaza catre note tincturoase, de brusture, cafea si visine. Gustativ, dezamageste, nota de amareala ce caracterizeaza toata evolutia gustativa nu poate fi ascunsa de senzatiile dulci de gemuri. Taninuri aspre, foarte coapte.
Punctaj: 67 de puncte

CABERNET SAUVIGNON SARICA NICULITEL
13,5 % vol. alc., sec
Producator: Viticola Sarica Niculitel
Proba degustata pare ca are un inceput de oxidare, care a adus niste note neplacute alaturi de tonurile de ierburi, vanilie si visine negre. Gustul este subtire, destul de plat si fara personalitate. A avut potential, dar incepe sa imbatraneasca.
Punctaj: 69 de puncte

CABERNET SAUVIGNON, SYRAH PERGAMENT 2003
13,5 % vol. alc., sec
Producator: Viticola Sarica Niculitel
Zaharul destul de ridicat, cu toate ca vinul ar trebui sa fie sec, il dezechilibreaza si nu se integreaza in constructia gustativa a vinului. Gustul este destul de dens si mineral, cu note de hidrocarburi si condiment, insotite de tonuri de coacaze, ardei gras, iod si ierburi uscate.
Punctaj: 67 de puncte

VITICOLA SARICA NICULITEL
Adresa: Niculitel, jud. Tulcea
Tel: 0240.540.092
Fax: 0240.540.093
Suprafata: 121 de hectare
Soiuri: Cabernet Sauvignon, Merlot, Rkatsiteli, Syrah, Pinot Noir, Tempranillo