Dosar Dobrogea: Vinari noi si vechi la Cernavoda – ProVitis si Vinex

 

Publicitate
IWCB
  • Later edit: puteți găsi cu ușurință o vastă ofertă de vinuri dobrogene, offline și online, în cadrul campaniei „Vinurile Dobrogei, altfel decât le știai”, la Vinmag.Ro.

In extremitatea estica a zonei cu denumire de origine controlata Murfatlar, chiar la iesirea din Cernavoda, isi impart curtea doua societati – ProVitis si Vinex Murfatlar. Prima este, prin actionariat, o extensie a unuia dintre cei mai mari jucatori de pe piata – Jidvei. Cu o capacitate de productie de 2.000 de tone, ProVitis nu se ocupa decat de vinificatia primara. Infiintata in 2008, compania a achizitionat 300 de hectare de vie de la fostul IAS Cernavoda, insa nu recolteaza, deocamdata, decat de pe 50 de hectare, restul aflandu-se in proces de replantare. Cea mai mare parte din productie este asigurata prin achizitionarea de struguri de la micii producatori din zona. Sortimentatia viitoarei podgorii este diversificata, pastrand specificul traditional al zonei, cu accent pe vinurile albe – Pinot Gris, Feteasca Alba, Muscat Ottonel, Riesling, precum si suprafete de Merlot si Cabernet Sauvignon,

Situatia ProVitis este, insa, doar temporara, anul acesta urmand sa inceapa programul de constructie si tehnologizare a unei noi crame. Urmand buna traditie a ospitalitatii caracteristice actionarilor de la Jidvei, ProVitis se bucura deja de un punct de primire a oaspetilor si partenerilor din categoria premium.

Publicitate

In aceeasi curte cu ProVitis isi desfasoara activitatea si unul dintre cei mai vechi jucatori pe piata vinului din Dobrogea – Vinex Murfatlar. Compania s-a nascut in 1995, in urma privatizarii IAS Cernavoda prin metoda PAS (Programul pentru Actionarii Salariati). Dintre cele 300 de hectare ale companiei, 120 de hectare au fost replantate intre 1995 si 1996, iar alte 40 au fost replantate in 2008. Podgoria este destul de echilibrata din punct de vedere ar sortimentatiei, cu un mic avantaj in favoarea soiurilor albe – Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Merlot si Pinot Noir. Cu o capacitate de productie de 3000 de tone, compania imbuteliaza anual intre 30 si 40% din productie, mare parte sub brandurile Valul Roman, Castel Hinog si Noblesse, iar alte 15-20 de procente sunt vandute ca bag-in-box.

PINOT GRIS CASTEL HINOG
DOC-CT Murfatlar
12 % vol. alc., demisec
Producator: Vinex Murfatlar
Culoare galben pai si arome destul de industriale, cu unele iutiri de sulf. Gustul este mai placut, dar nuanta citrica nu se sprijina pe nimic, continuand si in postgustul amarui. Un vin popular, de sprit.
Punctaj: 67 de puncte

FETEASCA NEAGRA NOBLESSE 2009
DOC-CT Murfatlar
13 % vol. alc., sec
Producator: Vinex Murfatlar
Tipicitate excelenta. Aromele acestui vin amintesc de prunele afumate, condiment, frunza uscata si cafea. Un vin ntens, viu, dar destul de tanar, cu aciditate ridicata, atac usor sarat si taninuri catifelate. Final intens, placut.
Punctaj: 77 de puncte

MERLOT VALUL ROMAN 2008
DOC-CT Murfatlar
12,5 % vol. alc., sec
Producator: Vinex Murfatlar
Arome dulci, de fructe confiate, cu o usoara urma de vanilie si toporasi. In gust se simte un rest de zahar, nota aproape dominanta, care il face sa para popular. Are corp bun dat de tanini, pe final acestia contribuind la senzatia condimentata.
Punctaj: 74 de puncte

VINEX MURFATLAR
Adresa: Str. Cochirleni 1, Cernavoda, jud. Constanta
Tel: 0241.236.995
Fax: 0241.237.222
E-mail: office@vinexmurfatlar.ro
Web: www.vinexmurfatlar.ro
Suprafata: 300 de hectare
Soiuri: Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Merlot si Pinot Noir.

PROVITIS SERV
Adresa: Str. Cochirleni 1, Cernavoda, jud. Constanta
Suprafata: 300 de hectare
Soiuri: Pinot Gris, Feteasca Alba, Muscat Ottonel, Riesling, Merlot si Cabernet Sauvignon