Dosar Dobrogea: WineRo, vinuri premium din seceta Dobrogei

Publicitate
IWCB
  • Later edit: puteți găsi cu ușurință o vastă ofertă de vinuri dobrogene, offline și online, în cadrul campaniei „Vinurile Dobrogei, altfel decât le știai”, la Vinmag.Ro.

Initial, WineRo si-a facut intrarea pe piata ca unic importator al vinurilor bulgaresti de la Bessa Valley, companie care apartine aceluiasi grup de investitori. In scurt timp, datorita calitatii portofoliului propus – vinuri intense, complexe, cu personalitate, cu un bun echilibru al componentelor si cu o expunere aromatica impresionanta, asemanatoare vinurilor din Bordeaux – WineRo a devenit un reper pentru multi dintre pasionatii de vin din Romania, realizandu-se astfel toate conditiile pentru lansarea proiectului romanesc: Alira.

Societatea WineRo a fost infiintata in anul 2006 de catre Karl-Heinz Hauptmann (co-fondator al companiei ECM in Cehia si fost director al Merrill Lynch London), Contele Stephan von Neipperg (proprietarul catorva podgorii in Bordeaux, incluzand La Mondotte, Chateau Peyreau, Chateau Canon la Gaffeliere si Clos de l’Oratoire) si de catre enologul francez Marc Dworkin, specialist cu o vasta experienta internationala. Implicarea acestora in noul proiect a impus inca din start un obiectiv ambitios: producerea si comercializarea de vinuri superpremium, comparabile cu nume consacrate de afara.

Publicitate

In perioada 2007 -2008, cu o investitie de peste 2,5 milioane de euro, este infiintata o podgorie de 80 de hectare in localitatea Aliman, judetul Constanta, unde au fost cultivate soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon si Feteasca neagra. „Locul pentru plantatia de la Aliman a fost ales de Marc Dworkin. Zona am ales-o fara a tine cont de performanta vinurilor produse aici in acest moment sau de denumirile consacrate ale podgoriilor existente. Pentru noi a fost important terroir-ul. Iar cel mai important argument a fost acela ca in aceasta zona exista cantitatea cea mai mica de precipitatii din Dobrogea. Daca media anuala de precipitatii in Dobrogea de Nord este de 400mm/an, aici media este de aproximativ 300-330 mm/an. Iar acest lucru va „forta” vita de vie si ne va permite sa lucram un vin cat mai complex”, afirma Ghenadie Bobeica, actionar si administrator al companiei WineRo. De anul acesta, WineRo a demarat si un proiect pentru constructia unei noi crame, in localitatea Rasova, aflata la cativa kilometri de plantatia de la Aliman. Conform reprezentantilor WineRo, valoarea totala a proiectului este de 4,7 milioane Euro, din care 2 milioane de Euro reprezinta finantare nerambursabila, iar 2,7 milioane Euro reprezinta co-finantarea pentru constructia cramei. Crama, care va fi gata pentru vinificarea recoltei anului 2011, va avea o capacitate de 480 de tone, existand posibilitatea de extindere pana la 700 de tone. Daca recolta lui 2009 a fost vinificata la Corcova Roy & Damboviceanu, recolta anului 2010 este procesata la crama Vinex Murfatlar, de catre oenologul Cosmin Reaboi, sub atenta supraveghere a lui Marc Dworkin. Anul acesta WineRo a anuntat ca va scoate pe piata vinurile Alira Merlot 2010 si Alira Cabernet Sauvignon 2010, dar si un cupaj, daca vinul evolueaza bine la baricul de stejar.

ALIRA, AMPRENTA LUI MARC DWORKIN

In luna septembrie a anului 2010, WineRo lansa primul vin obtinut in Dobrogea: Alira Merlot 2009, intr-o editie limitata de 45.000 de sticle. “Numele Alira a evoluat firesc din denumirile celor doua localitati intre care ne desfasuram activitatea: Aliman, locul unde se cresc strugurii, si Rasova, localitate construim viitoarea noastra crama. In ceea ce priveste stilul de vinificatie, pot spune ca filosofia este una cat se poate de simpla: vinul bun se poate face numai din struguri de calitate! Alira Merlot 2009 se vrea o expresie a conditiilor prezente in locul unde au fost crescuti strugurii, dar sigur ca poarta si amprenta vinificatorului. Cine a incercat vinurile din gama Enira poate confirma ca si in Alira exista o “amprenta” similara lasata de Marc Dworkin”, spunea Ghenadie Bobeica, in momentul lansarii vinului.

Are personalitate, corpolenta, fructuozitate si, cel mai important, este un vin echilibrat, prietenos, usor de baut, un vin gandit pentru consumator. Acest produs poate fi incadrat in segmentul superpremium, prin prisma calitatii, la un pret intalnit in acest moment la produsele de inceput al segmentului premium”, descria Marc Dworkin, vinul obtinut din podgoria de la Aliman.

MERLOT ALIRA 2009
14,6% vol. alc., sec
Producator: WineRo
Un vin care reuseste sa impresioneze prin complexitatea sa aromatica, o combinatie armonioasa dintre tonuri sobre de fructe negre (visine amarui, coacaze negre si prune afumate), lemn afumat si nuantele usor lactate, invelite in senzatii de vanilie si rom, confera acestui vin o tenta seducatoare. In atac, gustul asezat evolueaza progresiv si rotund spre note adanci de fragi, migdale, cacao si brusture. Punctul maxim de intensitate aromatica este atins in partea finala, unde dominanta condimentata este cel mai bine subliniata.
Punctaj: 85 de puncte

WINERO SRL
Adresa: Calea Grivitei 194, Sector 1, Bucuresti
Mobil: 0755WINERO
Tel: 021.637.2273
Fax: 021.637.2271
Suprafata: 80 de hectare
Soiuri: Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra