Dosar: La Dobrusa se rescrie relieful

„Peste vale“ de dealurile unde au vie ghidul expeditiei noastre, Cornel Sandu, Mugur Isarescu, Agicola Stirbey si ex-primarul Iordache, dupa ce urci pe ultimele pante asfaltate, incepe un drum de pamant numai bun de motocros, adventure sau alte forme de sport extrem. Pret de o clipa macar, vei avea convingerea ca ai gresit drumul, ca ai nimerit o carare care nu duce nicaieri.

Publicitate
Excursii

Si totusi, in varful dealului se intampla ceva. Locul tine de satul Dobrusa si este, de fapt, o coasta de deal pe unde satenii mai aveau cate un petec de vie. Pe alocuri se vad urmele dezolante ale unor foste randuri de vita, in alte parti sunt doar balarii si noroaie. Mai putin sus, in varf, unde se vede intai un perete impresionant, atat de mare incat de aceasta data suntem siguri ca am gresit drumul si am ajuns la un viitor hotel/spa de cinci stele amplasat aici de vreun milionar excentric. Nu, am ajuns bine, parcam „intre cladire“ (explicam imediat) si cascam ochii si gurile ca la circ. Avem in fata o viitoare cladire ecologica. Un perete exterior, spre „drum“, doi pereti paraleli cu el care formeaza un soi de curte interioara, restul cladirii fiind terasata si pe cale de a fi ingropata in pamant. Si acoperita, eventual, cu vie, sau macar gazon. Langa bucatile de cladire inca vizibile, o vie cat de cat repusa pe picioare ne confirma ca am atins destinatia: Avincis, viitoarea crama a lui Valeriu Stoica. Avocatul si fostul ministru liberal isi muta hobby-ul de vara peste vale de crama lui Mugur Isarescu. Ne intampina seful de crama, extrem de evaziv in ceea ce priveste investitiile, accesarile de fonduri europene si alte cele. Sunt in jur de 30 de hectare plantate cu totul pana in prezent, insa nu toate sunt pe rod. O parte sunt plantatii mai noi, altele sunt vii „relansate“. Tinta e mai mare, dar nu se stie exact nici care va fi limita la care se vor opri achizitiile, nici daca se vor gasi atatea hectare cat ar vrea Avincis sa cumpere.

Marele soc

Dupa cativa pasi pe langa ceea ce credeam ca este crama, suntem invitati inauntru. Unde avem brusc impresia ca am ajuns in cine stie ce statie de metrou bucurestean, mutata cu totul in varful dealului. Fara exagerari: in crama s-ar putea cobori cu TIR-ul. Probabil ca parcarea subterana ar putea adaposti cam patru TIR-uri deodata, daca n-ar fi intrarea (exterioara) cam stramta. E Casa Poporului a cramelor din Europa! Drumul catre „metrou“ beneficiaza de luminatoare, deci va fi vorba de o cladire eficienta energetic, printre altele. Intr-o zona a enormului subsol va functiona sala baricurilor, pentru care inca nu avem estimari de volum. Luam un lift de ultima generatie, cu o capacitate de 66 (!) de persoane (cam doi elefanti mici), pentru un etaj (singurul). La nivelul solului sunt vasele de inox. Inca putine, pentru ca nu exista nici prea multi struguri care sa le umple. Realizam ca cele doua cladiri aparente sunt, de fapt, unite prin subsolul gigantesc. Ca avem in fata o crama care, dotata complet, cu spatiul bine utilizat, ar putea procesa macar 10 milioane de sticle pe an. Amprenta de 1.400 de metri patrati a cladirii si impresionanta desfasurare verticala fac din crama una dintre cele mai mari vazute vreodata de oricare dintre noi. Ne asteapta Ghislain Moritz, vinificatorul francez care pare abia iesit de pe treptele scolii, insa care ne uimeste imediat cu felul in care a inteles cateva soiuri romanesti (Feteasca alba, Cramposie si Tamaioasa), alaturi de Muscatul si Cabernetul aproape nelipsite din viile romanesti. Desi vinurile sunt inca „in lucru“, se simte mana de profesionist. Ne mai invartim pe la viitoarele birouri si sali de sedinta suspendate à la „belvedere“, pe langa viitoarea terasa, pe langa un gratar de piatra de doi metri latime si tragem concluzia: va fi bine!

Publicitate
IPPU

AVINCIS VINURI
ADRESA:
Str. Dr. Grigore Romniceanu 15, Sector 5, Bucuresti
CRAMA: loc. Dobrusa, jud. Valcea
SUPRAFATA: 30 hectare
SOIURI: Feteasca alba, Cramposie selectionata, Tamaioasa romaneasca, Muscat Ottonel si Cabernet Sauvignon

Alte materiale:

Calatori prin Tara Cramposiei si dincolo de ea

Oltenia – extract, structura, mineralitate

Un neamt calare pe butoaie. La Stirbey

Vinuri, Victoria si politica la CVI