Dosar Moldova: Cotnari, vinul romanesc cu cel mai puternic PR

Daca ne uitam inapoi in timp o sa observam ca vinul de Cotnari a avut parte de cea mai buna promovare din tara, ea venind din surse care mai de care mai variate, de la cele de nivel inalt, pana la cele mai neasteptate si mai bizare. Acest lucru a propulsat producatorul moldovean in randul producatorilor cu cea mai mare popularitate din tara. Faptul ca a fost un „favorit” in mai toate perioadele si sistemele, a facut ca numele Cotnari sa ramana unul dintre elementele definitorii pentru vinul romanesc, in mai toate timpurile.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Desi se afla la limita de nord, sub aspectul favorabilitatii cultivarii vitei de vie, podgoria Cotnari, prin vinurile produse din soiuri specifice regiunii, a reusit sa se impuna in randul producatorilor interni. Potrivit reprezentantilor companiei, pe actualul teritoriu al Cotnari au existat plantatii cu vita de vie pe mari suprafete, apartinand diferitilor proprietari, de la domnitori pana la tarani, au fost diferite forme de asociere, care de multe ori au servit ca exemplu de organizare in industria vinului.

Istoria moderna a Cotnariului incepe pe 15 octombrie 1936 cand este infiintata „Societatea Cooperativa de Aprovizionare, Productie si Desfacere Viticola si Pomicola”. „Conform statutului acestei cooperative, si in perioada interbelica au existat in agricultura Romaniei forme de cooperare care sa asigure o mai buna folosire a resurselor naturale, materiale si umane”, afirma Catalin Grecu, director de marketing Cotnari. In aceasta perioada, podgoria Cotnari primeste aprecieri din partea mai multor specialisti autohtoni si internationali, vinurile de aici fiind comparate cu unele din regiuni renumite ale lumii vitivinicole. Dupa al Doilea Razboi Mondial, odata cu includerea Romaniei in sfera de influenta sovietica, incep restructurarile social-economice la Cotnari, impunanduse modelul sovietic de organizare. Astfel, in anul 1945 este infiintata „Regia Exploatatiilor Agricole si Zootehnice, Industriale si de Inchiriere a Masinilor” (REAZIM), ca organ central al fermelor de stat si al centrelor de inchiriere al masinilor agricole. Rand pe rand, societatea se transforma in „Administratie a Fermelor de Stat si a Statiunilor de Masini Agricole”, „Gospodarie Agricola de Stat”, ca intr-un sfarsit sa ajunga IAS.

Publicitate

Dupa 1989, Cotnari intra intr-o noua etapa, perioada in care se privatizeaza dupa metoda MEBO, actiunile noii societati fiind impartite intre angajati, Fondul Proprietatii de Stat si Fondul Proprietatii Private. In anul 1998 se constituie asociatia salariatilor „Vita de Vie”, care dupa o majorare de capital si o divizare, ajunge ca in anul 2000 sa preia intreg pachetul de actiuni Cotnari.

SUPRAFATA, CAPACITATE sI VANZARI RECORD

In prezent, compania Cotnari detine 1.710 hectare de vita de vie, dintre care 1.200 se afla pe rod. Ca sortimentatie, aici sunt plantate numai soiuri romanesti, acest aspect fiind unul dintre elementele de baza ale filosofiei producatorului moldovean. Daca pana acum, Cotnariul s-a orientat numai spre productia de vinuri albe, Grasa de Cotnari, Francusa, Feteasca alba si Tamaioasa romaneasca, in curand compania va scoate pe piata si vinuri din soiuri rosii – Feteasca Neagra si Busuioaca de Bohotin, plantatii care acopera 150 de hectare si care se afla in anul doi.

In ultimii ani, producatorul si-a refacut plantatiile de vita de vie beneficiind si de programele de reconversie. Investitiile in crama si in vie, din ultimii 5 ani, potrivit reprezentantilor Cotnari, depasesc 20 de milioane de euro, sume folosite pentru achizitionarea de tancuri de stocare din inox si utilaje moderne de vinificare, masini si unelte agricole etc.

Capacitatea totala de stocare a combinatului de la Cotnari este de aproximativ 2.000 de vagoane, una dintre cele mai mari din tara. Conform lui Catalin Grecu, anual productia de struguri se situeaza in jurul cifrei de 12 milioane de kilograme, iar cea de vin este de opt milioane de litri, Cotnari vanzand anual peste 10 milioane de sticle de vin. Cu toate ca aceste cifre indica mai mult o orientare spre cantitate, Catalin Grecu sustine ca la Cotnari calitatea nu este neglijata. „De pe aceasta suprafata se obtin cele patru soiuri traditionale de struguri, in urma procesarii rezultand 7,5 milioane litri vin DOC. La o prima analiza pare o cantitate mare, dar stiute fiind rigorile pentru certificarea DOC, cantitatea de vin obtinuta nu este nici pe de parte mare. Deci, la Cotnari se obtin ambele: si calitate si cantitate!”, afirma Grecu. Vinoteca detinuta de Cotnari este una dintre cele mai impresionante din tara, cu peste un milion de sticle depozitate pentru pastrare.

23% COTA DE PIATA, NUMAI CU VINURI ALBE

Cota de piata detinuta de Cotnari, la finele anului 2010, pentru vinurile albe DOC imbuteliate era de 23%. “Noua ne este foarte greu sa ne mentinem la acest nivel comparativ cu ceilalti producatori mari din Romania, deoarece in portofoliul nostru nu am avut pana acum vinuri rosii”, declara Catalin Grecu, adaugand ca produsele Cotnari, grupate in cele trei game – Selectii, Clasic si Popular – se adreseaza, din punct de vedere a statutului social, tuturor segmentelor de consumatori.

Potrivit directorului de marketing Cotnari, filosofia companiei la care lucreaza este aceea „de a conserva soiurile traditionale romanesti ce se cultiva in rezervatia viticola Cotnari pentru a veni in intampinarea preferintelor consumatorilor care nu mai doresc sa consume “vinuri uniforme”, indiferent de soi, ci doresc vinuri cu personalitate asupra carora si-a pus amprenta terroir-ul”.

In ultimii ani, Cotnariul a investit sume importante in promovarea imaginii si produselor sale, bugetand pentru departamentul de marketing aproape 2 milioane de euro anual. “Este imperios necesar sa fii activ, sa interactionezi, sa fii “vazut”, sa existi in subconstientul clientului”, afirma Catalin Grecu.

FRANCUSA DE COTNARI 2010
Cotnari
12 % vol. alc., sec
Producator: Cotnari
Arome vii, proaspete, de citrice, cirese albe, gutuie cruda si mar. Atacul este foarte citric, aciditatea ridicata si mineralitatea dominand intreg parcursul gustativ, pe final aducand niste senzatii de coaja de lamaie. Un vin simplu, direct si destul de prietenos, dar care ascunde pe sub aromele florale, niste note usor vulgare.
Punctaj: 74 de puncte

CHATEAU COTNARI 2007
DOC-CMD Cotnari
12 % vol. alc., sec
Producator: Cotnari
Cu toate ca aromele sale nu sunt foarte intense, aproape neutrale, cu niste note usoare de flori si citrice, gustul acestui cupaj de Francusa, Feteasca alba si Tamaioasa romaneasca este destul de cursiv, mai ales datorita aciditatii ridicate, care il echilibreaza si il face sa para prietenos. Un vin destul de plin, mineral, cu note aromatice de citrice, carcei de vita, ierburi uscate si mere verzi.
Punctaj: 79 de puncte

FETEASCA ALBA COTNARI 2010
DOC-CMD Cotnari
11,5 % vol. alc., demisec
Producator: Cotnari
Arome intense, dar populare, cu note de miez de nuca verde, vegetale, ierburi si citrice. Gustul pleaca din atac cu senzatii dulci, dominate de o tenta amaruie. Un vin comercial, cu un usor dezechilibru intre zahar si aciditate, dar care nu deranjeaza foarte tare.
Punctaj: 70 de puncte

BLANC DE COTNARI 2008
DOC-CMD Cotnari
12 % vol. alc., demisec
Producator: Cotnari
Olfactiv este neutral, de intensitate medie, mineral si citric, in acelasi timp, ajutat de unele senzatii de caise confiate si ceara. Gustul sta mai bine, echilibrat, cu un postgust citric si pronuntate senzatii dulci, placute.
Punctaj: 76 de puncte

GRASA DE COTNARI 2005
DOC-CIB Cotnari
12 % vol. alc., dulce
Producator: Cotnari
Nas placut cu arome de cremsnit, flori de salcam, miere si gutui. Din pacate gustul are o evolutie inconstanta, zaharul rezidual nefiind echilibrat foarte bine de aciditate. Finalul este dulce si… atat! Un vin mai mult catre comercial, cu unele sclipiri de personalitate si o textura catifelata.
Punctaj: 75 de puncte

GRASA DE COTNARI 2000
DOC-CIB Cotnari
12 % vol. alc., dulce
Producator: Cotnari
La primul contact vinul etaleaza arome de prizonierat de sticla, dar care reinvie dupa putin timp, aruncand senzatii elegante si puternice de citrice, nuca, flori de salcam si polen. Gustativ, cu toate ca are o varsta, aciditate il tine in picioare, echilibrand notele dulci de fructe confiate si de coaja de portocala. Finalul nu este caracterizat numai de dulce, ci si de o senzatie condimentat-citrica.
Punctaj: 87 de puncte

SC COTNARI SA
Adresa: loc. Cotnari, jud. Iasi
Tel: 0232.730.393
Fax: 0232.730.205
E-mail: office@cotnari.ro, contact@cotnari.ro, sales@cotnari.ro
Web: www.cotnari.ro
Suprafata: 1.710 de hectare
Soiuri: Grasa de Cotnari, Francusa, Feteasca alba si Tamaioasa romaneasca, Feteasca neagra, Busuioaca de Bohotin