Dosar Moldova – Speed Husi, poate alta data

Publicitate
Oprisor

In momentul cand am planificat turneul de documentare pentru zona Moldovei, am cerut fiecarui producator acceptul de a-l vizita. Primul pe lista, tinand cont si de faptul ca se numara printre primele puncte de pe traseul nostru, a fost Speed Husi, de unde ni s-a transmis initial ca putem vizita combinatul de vinificare fara nici un fel de problema. Ajunsi in fata portii, ne-am lovit de interdictia de a vizita si fotografia locul, pe ritmul tonului „ocupat” al numeroaselor telefoane date reprezentantilor companiei. Chiar daca, la insistentele noastre, dupa aproape 24 de ore, am primit acordul de a vedea crama, reintorsi la Husi am avut parte de acelasi tratament. Faptul ca Speed sau Casa de Vinuri Husi se numara printre producatorii de vinuri cu cea mai mare suprafata de vita de vie in proprietate nu poate fi neglijat, asa ca intorsi la Bucuresti am incercat sa aflam cat mai multe detalii despre producator folosind cel mai bun mijloc de informare actual: internetul.

Potrivit site-ului companiei, Speed Husi a fost infiintata in anul 1994. Conform mai multor surse, compania s-a format pe scheletul fostului IAS Husi, gigant vitivinicol care fost divizat in trei bucati, una mergand catre Vincon Vrancea, una catre Vinicola Averesti, iar cea mai mare catre Speed Husi. In primii 14 ani de activitate, conform datelor de pe www.vinurihusi.ro, compania a comercializat pe piata interna si la export peste 200 de milioane de litri de vinuri imbuteliate si vrac, ceea ce inseamna o medie de 14,2 milioane de litri pe an, aproximativ 1400 de vagoane.

Publicitate
Siel

Societatea dispune de trei fabrici de vinificatie, capacitati de depozitare si mijloace de transport, cat si un colectiv de 200 de specialisti. Aici se produc 20 sortimente de vinuri, din care 8 rosii si 12 albe, vinuri care au obtinut numeroase medalii si premii la concursurile de specialitate din tara si strainatate”, se mai precizeaza pe siteul companiei, unde se specifica faptul ca din anul 2002 Speed a intrat intr-un amplu proces de modernizare, cu utilaje de vinificare si imbuteliere importate din Italia si Germania.

Casa de Vinuri Husi are in proprietate 1.700 ha de vie, cultivate cu Zghihara de Husi, Busuioaca de Bohotin de Husi, Feteasca alba, Feteasca neagra, Riesling italian, Aligote, Oporto, Merlot, Cabernet, Sauvignon si Muscat Ottonel. In afara de aceasta suprafata, Speed mai exploateaza inca 1.000 de hectare luate in arenda de la diferiti particulari din zona.

SC SPEED SRL
Adresa: Strada Calarasi, nr.3, Husi, jud. Vaslui
Tel: 0235.480.728
Fax: 0235.480.628
E-mail: contact@vinurihusi.ro
Web: www.vinurihusi.ro
Suprafata: 1.700 de hectare in proprietate, 1000 de hectare in arenda
Soiuri: Zghihara de Husi, Busuioaca de Bohotin de Husi, Feteasca alba, Feteasca neagra, Riesling italian, Aligote, Oporto, Merlot, Cabernet, Sauvignon si Muscat Ottonel.