Dosar Moldova – Vini Com, cenaclul din Copou

Publicitate
IWCB

In Dealul Copoului, deal sacru nu numai pentru ieseni, se face vin de sute de ani. Iar de ani buni, ce se apropie de un secol, se afla acolo o crama unde pe vremuri se adunau la un pahar, la o poveste, nume celebre ale scriiturii romanesti precum Pastorel Teodoreanu, Mihail Sadoveanu si altii. Aveau si un motiv bine intemeiat. Crama fusese infiintata de un coleg de suferinta, Jean Bart – Eugeniu Botez pe numele sau din acte. Vechea crama a ramas, oarecum surprinzator, in picioare. Chiar si pe vremea comunismului, care, prin anii ‘50, cand s-a infiintat IAS Copou, i-a pastrat destinatia. Tot crama e si acum, cand a reintrat in proprietatea familiei Bart.

Structurata pe trei nivele. La parter sunt birourile si o sala mare de degustare, tapetata cu citate celebre despre vin. La demisol, o sala mica de degustare, numita „Masa Tacerii”, care va fi transformata in sala de baricuri. Iar in beciul situat la cinci metri adancime se afla acum budanele, insa in viitor va deveni sala de invechire la sticla. Cladirea este, deocamdata, inchiriata societatii Vini Com Copou, infiintata in 2007, atunci cand Constantin Comanescu a preluat pachetul majoritar. De ce inchiriata? Pentru ca proprietareasa, ruda apropiata cu autorul romanului „Europolis”, nu vrea sa instraineze cladirea.

Publicitate

Astazi, Vini Com Copou este un producator de marime medie. Are in proprietate 16 hectare de vie, mai are inca 37 in arenda si cumpara mari cantitati de struguri. Explicabil, daca ne gandim ca in crama pot fi stocate 150 de vagoane de vin. Strugurii vin din toata tara. Ba chiar si de peste hotare, pentru ca o parte dintre ei sunt procurati din zona Cahul, de peste Prut. Un soi nou, Viorica, din care s-a nascut sortimentul de vin „Podul Verde”. Planurile celor de la ViniCom Copou nu se opresc insa aici. Vor incerca sa mai cumpere 150 de hectare de vie in zona Copou si la Raducaneni, dar vor sa inchirieze si 49 de hectare de la ADS, hectare situate in zona Bohotin. Pe hectarele proprii, cei de la Vini Com cultiva patru soiuri albe (Feteasca regala, Muscat Ottonel, Riesling Italian si Aligote), restul sortimentelor (Chardonnay, Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon) fiind cumparate.

Pe zona productiei propriu-zise, lucrurile au evoluat mai lent. Chiar daca din 2007 si pana acum s-au investit aproape 1 milion de euro. S-au cumparat cisterne de inox, cu o capacitate totala de 60 de vagoane, a aparut si o linie de imbuteliere cu o capacitate maxima de 1600 de sticle pe ora, insa mai sunt foarte multe de facut. De la receptia strugurilor si pana la imbuteliere, totul este perfectibil. De acest lucru e constient si directorul tehnic, doctorul oenolog Constantin Profir, insa stie ca, in perioada de criza, nu va primi foarte multe cadouri. Deocamdata se bucura de sectia proprie de dogarie, care ii asigura necesarul de baricuri. Chiar si in aceste conditii, Vini Com Copou scoate patru branduri, Pastorel, Vinum Alumni, Fortinia si Mont Regal, ultimul fiind realizat dintr-o fermentatie comuna a soiurilor Feteasca Regala si Muscat Ottonel. In total 16 sortimente de vin.

Chiar daca numai 30 % din productie este imbuteliata, iesenii din Copou se lauda cu o desfacere anuala de 23-27 de miliarde de lei vechi, vanzarile fiind posibile datorita celor noua magazine proprii – 4 in Iasi, 3 in Neamt, 1 in Bacau si inca unul in Bistrita Nasaud -, dar si celor 283 de magazine cu care au semnat parteneriate. O parte din produsul vrac se mai vinde si in restaurante, ca vinul casei, insa a fost nevoie de ceva eforturi ca vinurile sa intre in aceste locatii. Acum, cei de la Vini Com afirma ca vand anual 700.000 de litri, o cifra pe care nu multi producatori din Romania se pot lauda ca au atins-o. Aceste cifre ii fac sa viseze la vremuri mai bune. La investitii masive in crama, la extinderea plantatiei, la construirea unei crame noi, intr-o alta locatie. Ba chiar ar vrea sa initieze un proiect amplu de oenoturism, care, pe langa vin, ar urma sa prezinte vizitatorilor si cateva crampeie din cultura Iasilor. De ieri si de azi.

FETEASCA REGALA CRAMELE VINI COM
DOC-CMD Iasi
11,8 % vol. alc., sec
Producator: Vini Com Copou
Aromele acestui vin de smochine si cafea sunt destul de interesante, dar imbatranite cu unele tonuri reductive, vulgare. In schimb gustul este dulceag, o combinatie de senzatii de caramel, mar batut. Nota reductiva este mult mai evidenta in gust, iar aciditatea nu este deloc integrata.
Punctaj: 58 de puncte

CHARDONNAY 2010 CRAMELE VINI COM
DOC-CMD Iasi
13 % vol. alc., sec
Producator: Vini Com Copou
Dupa cum spune si contra-eticheta, acest vin este destul de sincer si nu ascunde nici notele reductive si nici pe cele de creioane ascutite si de samburi de mar. Gustul este neplacut, bahlit si iute, cu un final vulgar foarte citric, dar foarte subtire.
Punctaj: 57 de puncte

FETEASCA REGALA, MUSCAT OTTONEL MONTREGAL
DOC-CMD Iasi
11,5 % vol. alc., sec
Producator: Vini Com Copou
Are un nas de vin dulce invechit, lucru care nu i-ar dauna foarte tare, daca sub aceasta senzatie nu s-ar ascunde notele oxidativ-reductive. Gustul scurt si plat vine si el cu niste tonuri dulcege, dar foarte razlete, care parca nu isi gasesc locul.
Punctaj: 58 de puncte

FORTINIA ROSE
IG Dealurile Moldovei
demisec
Producator: Vini Com Copou Un rose cu o culoare caramel, usor opalescenta, si cu arome de fructe nu foarte intense, ominate de o aciditate volatila evidenta. Restul de zahar pare ca este nefermentat, iar gustul este bahlit si neplacut.
Punctaj: 55 de puncte

CRAMELE COPOU / VINI COM COPOU
Adresa: Str. Viticultorilor, Nr. 6, Iasi, jud. Iasi
Mobil: 0742.738.359
Tel: 0232 215 290
Fax: 0232 215 290
Suprafata: 16 hectare, 37 de hectare in arenda
Soiuri: Feteasca regala, Muscat Ottonel, Riesling Italian si Aligote