Dosar Moldova: Vinia Iasi – o noua etapa

Din 1950, anul infiintarii, pana astazi, Vinia Iasi a reusit de-a lungul evolutiei sale sa ajunga in topul producatorilor romani cu cea mai mare suprafata de vita de vie in exploatare. Combinat de vinificare de dimensiuni colosale, inainte de ’89, Vinia a fost unul dintre principalii colectori pentru strugurii produsi in podgoriile Moldovei si nu numai. Dupa Revolutie, producatorul are un traseu destul de sinuos, mai ales dupa privatizarea prin metoda MEBO din 1996, cand cei 950 de angajati devin actionari prin cupoane.

Publicitate
Samburesti

Interesul pentru cantitate face ca Vinia sa devina, pentru o buna perioada, unul dintre cei mai bine reprezentati producatori atat pe piata autohtona, cat si pe pietele externe. Busuioaca de Bohotin si vinoteca de la Vinia ajung „locomotive” pentru intreg portofoliul companiei. Insa, acest tip de strategie si lipsa unui management orientat spre investitie fac ca o buna parte atat din imobilele, cat si din suprafetele cu vie ale companiei sa ajunga intr-o stare de compatimit. Cu toate acestea, Vinia desfasoara activitati vitivinicole si in alte judete ale Romaniei, trecand prin podgorii precum Murfatlar, Dealu Mare, Sarica Niculitel, Minis, Dealurile Vrancei, unde a detinut si exploatat plantatii de vita de vie si a procesat strugurii. In ultimele luni ale anului 2010, Vinia Iasi isi schimba actionariatul, omul de afaceri Catalin Constantin Chelu preluand pachetul majoritar al companiei de la Vasile Babusanu. lucru ce a adus unele schimbari la nivelul echipei, dar si in ceea ce priveste strategia de productie si de marketing. „Cel mai important lucru pentru noi in acest moment este investitia in infiintarea de noi plantatii si in reconversia celor vechi. Abia dupa ce ne vom asigura calitatea din vie vor urma investitiile majore in punctele de vinificatie, care in acest moment ne ofera totusi conditiile de care avem nevoie ca sa producem vinuri corecte si curate, care sa ne asigure un cashflow constant”, precizeaza Nicu Puscariu, director de marketing Vinia Iasi. La randul sau, Giulio Patriche, directorul general al companiei, adauga faptul ca se lucreaza intens pentru schimbarea imaginii majoritatii brandurilor, inlocuirea acestora cu unele moderne si pentru realizarea unor vinuri cu adresabilitate premium. Un prim pas in acest sens l-a reprezentat lansarea liniei Crama 9, gama de vinuri rosii, destinata segmentului medium-level.

In acest moment, Vinia Iasi exploateaza aproximativ 700 de hectare, aflate in proprietatea companiei, plus aproximativ 500 de hectare arendate de la diversi proprietari. Plantatiile Vinia sunt raspandite pe o arie destul de mare in podgoriile Cotnari, Bohotin, Iasi, Husi-Vutcani si Iana. „Procesarea strugurilor si obtinerea vinurilor se desfasoara in exclusivitate in cramele Vinia din regiunile de unde provin strugurii. Deoarece dorim sa asiguram o anumita calitate si stabilitate vinului, conditionarea si imbutelierea se fac centralizat in combinatul de la Iasi, unde instalatiile si utilajele folosite permit un control total asupra acestor procese”, explica oenologul Vasile Mereuta, managerul de productie al Vinia Iasi. Una dintre cele mai importante surse de venit si imagine pentru Vinia o reprezinta vinoteca, vinuri cunoscute consumatorilor sub marca Rezerve XX. In ultimii ani, aceste vinuri au facut si obiectul mai multor licitatii. „Vinoteca este trezoreria noastra. In cramele de la Cotnari, Cozmesti – Bohotin, Tomesti si Iasi tezaurizam aproximativ 800.000 de butelii, din peste 250 de vinuri diferite, incepand cu recolta 1956 si pana in prezent”, spune Vasile Mereuta.

Publicitate
IPPU

In afara de piata din Romania, vinurile produse de Vinia Iasi ajung si pe piete precum Germania, Italia, Spania, Polonia, Franta, Belgia, Rusia, SUA, Canada, Israel, Australia si Africa de Sud. In ultimii 10 ani, Vinia a fost o prezenta contanta in top 3 al exportatorilor de vin din Romania, aflandu-se patru ani consecutiv pe locul intai. Pe langa portofoliul de vinuri, Vinia are si o oferta foarte bogata de bauturi alcoolice, de la rachiuri din fructe si vinarsuri pana la lichioruri speciale, iar in curand va aduce pe piata primul Limoncello produs in Romania.

FETEASCA NEAGRA CRAMA 9 2008
DOC-CMD Bohotin
11,5 % vol. alc., sec
Producator: Vinia Iasi
Impresioneaza mai ales prin culoarea foarte frumoasa si stralucitoare si prin aromele tipice, de prune si frunze uscate, condiment si cutie de lemn. In schimb gustul pare foarte tanar, fiind dominat de taninuri amarui si destul de salbatice din atac, pana in postgust. Are un corp subtire si aciditate ridicata.
Punctaj: 71 de puncte

MERLOT CRAMA 9 2008
DOC-CMD Bohotin
11,5 % vol. alc., sec
Producator: Vinia Iasi
Aromatic este destul de placut, tipic, etaland senzatii destul de intense de gemuri de visine amarui. Gustativ este descendent si nu transmite foarte multe, fiind mai plat si amarui-astringent, mai ales pe postgust. Pare ca este usor obosit.
Punctaj: 68 de puncte

CABERNET SAUVIGNON CRAMA 9 2009
DOC-CMD Bohotin
11,5 % vol. alc., sec
Producator: Vinia Iasi
Un Cabernet Sauvignon viguros, care pare destul de verde din cauza aciditatii ridicate si a taninurilor astringente, neintegrate. Nasul trimite catre coacaze negre, brusture, talpa de paine si piele tabacita, in gust avand in plus o tenta amaruie, dominanta.
Punctaj: 69 de puncte

FETEASCA NEAGRA, MERLOT CRAMA 9 2008
DOC-CMD Bohotin
11,5 % vol. alc., sec
Producator: Vinia Iasi
Fiind un cupaj din doua soiuri destul de valoroase, ar fi trebuit sa transmita atat olfactiv, cat si gustativ mai multe. Aromele gemoase, de intensitate medie, dar dense, sunt destul de sobre din cauza notelor tincturoase. Gustul are o textura astringenta, dar aromatic este destul de simplu, pe final eliberand niste arome de fructe rosii confiate.
Punctaj: 70 de puncte

VINIA IASI
Adresa: Bdul. Metalurgiei, nr. 4, Iasi
Tel: 0232/233.020
Fax: 0232/233.022
E-mail: marketing@vinia.ro
Web: www.vinia.ro
Suprafata: 700 de hectare/proprietate, 500 de hectare in arenda
Soiuri: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Aligote, Grasa de Cotnari, Busuioaca de Bohotin, Feteasca Neagra, Feteasca Alba, Tamaioasa Romaneasca, Babeasca Neagra.

One thought on “Dosar Moldova: Vinia Iasi – o noua etapa

  1. as vrea sa l intreb pe dn Mereuta CUM DE IMBUTELIAZA atata Grasa de Cotnari cand anul trecut la Cotnari au recoltat 14600 kg struguri iar in crama mai aveau o cisterna de Sauvignon Blanc si una de Tamaioasa .?Dar ce mai conteaza cand e bun vinul de la Porumboiu

Comments are closed.