Dosar Oltenia: Domeniul Coroanei si intoarcerea la blazon

Despre Domeniul Coroanei s-a mai scris in revista noastra. Despre soiuri, despre pamant, oameni, medalii, piata, vanzari si alte cele. Vizita din „marea excursie olteneasca“, urmata de traditionala degustare punctata de exclamatii, a fost mai degraba prilej de consolidare a unui mai sentiment mai vechi. In fata cramei din Segarcea te incearca un amestec de uimire si admiratie, macar pentru dimensiuni, daca nu pentru tremurul istoric inca resimtit aici, si nu doar de catre cei cu inclinatii monarhiste. Vorbim de o crama enorma, intinsa pe vreo patru niveluri, cu vase de toate tipurile, care deservesc 270 de hectare de vie dintr-una dintre cele mai insorite si calde zone din tara. Cladirea, refacuta din mai nimic, mai exact din ce lasase furia comunista in picioare, a reluat forma initiala de cruce, parca pentru a marca binecuvantarea de care se bucura pamantul oltenesc. In contrapunct, il veti gasi des pe proprietarul Mihai Anghel enervat la culme de suprafetele enorme care au ramas nelucrate. „Celor care au pamant si nu-l lucreaza ar trebui sa li se confiste suprafetele. Sau sa-i arda cu amenzi pana il vand cuiva care il munce ste“, poate fi auzit deseori Anghel.

Publicitate
Casa Timis

Cronica unei pasiuni instantanee

Pe vremea cand se ocupa de agregarea unei suprafete considerabile pentru afacerile din agricultura, lui Mihai Anghel i s-a oferit posibilitatea sa cumpere fostul IAS Segarcea, devalizat si ruinat in anii postdecembristi. A facut-o, dupa care a urmat o perioada de descoperire a tezaurului de istorie care a facut din aceasta localitate un exemplu de dezvoltare rurala ce a ramas drept model pana la al doilea Razboi mondial. Pe masura ce descoperea via si vinul, Cornelia Anghel, sotia omului de afaceri, isi descoperea propria pasiune si dorinta de a crea vinuri. Au urmat ani de incercari si experimente, de vinificatori veniti si plecati. Cei doi isi vedeau imperturbabili de reconstructia cramei (prima cladire de beton armat din Romania), de replantari, de reactivari de soiuri pierdute (celebrul Muscat Frontignan / Tamaioasa roza).

A urmat intalnirea providentiala cu Ghislaine Guiraud, creatoarea de vinuri din Languedoc cu o pasiune fata de Europa de Est, locul de nastere al vitei-de-vie. In ultimii patru ani, vinurile din Segarcea au luat o directie clara. O parte dintre viile replantate dupa 2002 au trecut astazi de varsta rodului prea tanar si pot naste vinuri remarcabile. De vreo doi ani, Domeniul Coroanei a inceput sa isi „scoata nasul in lume“, iar primele medalii,, luate la concursuri cu greutate, nu au intarziat sa apara. Insa abia de un an se poate vorbi de o tentativa de cucerire a pietei. An dupa an am auzit mereu aceeasi fraza: „Vom iesi pe piata cand vom avea certitudinea unui anumit palier de calitate, sub care sa nu scadem, indiferent de conditiile anului in cauza“. An dupa an, vinurile „batonate“ si pritocite au fost subiect de experimente, pana cand a fost identificata o formula ideala. S-au perindat sute de butoaie din toate zonele lumii, cu toate gradele de ardere cu putinta, au fost studiate reactii, soluri, evolutii, pana la obtinerea unui produs coerent, cu o personalitate identificabila in peisajul deja aglomerat al pietei. Pentru piata din Romania, mai merita mentionat un amanunt: in momentul preluarii, hectarele fostului IAS erau acoperite in proportie de 90% cu soiuri albe. La sfarsitul replantarii, 60% erau rosii. Despre zaharul rezidual nu mai are rost sa vorbim… Sunt alte vremuri, deja. In toamna anului trecut, Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei, a recunoscut efortul familiei Anghel si a acordat cramei titlul de furnizor al casei Regale. In acelasi timp, vinurile din Segarcea incepeau sa ocupe spatii tot mai importante in rafturile magazinelor si in meniurile restaurantelor. Pentru cei care au crezut ca e o gluma, sau e doar un hobby de familie, se cade un anunt: un jucator puternic a intrat pe piata. In acest an, balantele catorva producatori s-ar putea sa se incline diferit din aceasta cauza!

Publicitate

DOMENIUL COROANEI SEGARCEA
ADRESA
: Loc. Segarcea, Str. Dealul Viilor 108, Jud. Dolj
TEL.: 0251210516
FAX: 0251210521
EMAIL: info@domeniulcoroanei.com
WEB: ro.domeniulcoroanei.com
SUPRAFATA: 270 de hectare
SOIURI: Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca neagra. Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Feteasca alba, Riesling Italian, Tamaioasa roza, Viognier.

Alte materiale:

Calatori prin Tara Cramposiei si dincolo de ea

Oltenia – extract, structura, mineralitate

Un neamt calare pe butoaie. La Stirbey

La Dobrusa se rescrie relieful

Vinuri, Victoria si politica la CVI