Dosar: Oltenia – extract, structura, mineralitate

Editorii Vinul.Ro au degustat in luna ianuarie intreaga oferta de vinuri cu “indicatie geografica” Oltenia, peste 75 de etichete. Cele patru regiuni viticole strabatute gustativ de noi au fost Samburesti, Dragasani, Segarcea si Mehedinti. In afara de vinurile de la Domeniul Coroanei Segarcea, Casa Isarescu si Negrini, care au fost achizitionate din magazin, toate celelalte probe intrate in degustare au provenit de la producatori.

Scopul principal al acestei degustari a fost acela de a realiza o imagine cat mai clara a potentialului vitivinicol al fiecarei regiuni in parte si de a identifica care sunt caracteristicile comune ale vinurilor produse aici. Daca pentru zona Dragasanilor, conditiile pedoclimatice par favorabile mai ales vinurilor albe, acestea avand o mineralitate si aciditate specifica, in zonele Samburesti, Segarcea, ca de altfel si in Mehedinti, este propice pentru obtinerea vinurilor rosii. In Samburesti si Segarcea vinurile rosii se bucura de conditii propice pentru a dezvolta atat o constructie structurala, dar si aromatica buna, cu un bun extract. In zona sudica a Mehedintiului, solurile predominant brune si brun roscate si perioada de solarizare mai mare dau vinurilor un caracter de supra-coacere, acestea parand mai calde, mai dense, cu o structura foarte buna. Mai la nord – la Corcova, exemplu, datorita climei mai racoroase, vinurile rosii par mai feminine, mai suave, cu aciditate ridicata, dar cu o expresie aromatica interesanta. Intr-un top al producatorilor din Oltenia in functie de notele acordate de editorii Vinul.Ro vinurilor din aceasta regiune pe primul loc se situeaza Agricola Stirbey, cu o medie de 82,6 puncte, urmata de Vinarte (80,7 puncte) si de Domeniul Coroanei Segarcea, ale carui vinuri au avut o medie de 80 de puncte. Ceilalti producatori au performat in felul urmator: Corcova Roy & Damboviceanu – 79 de puncte, Crama Oprisor – 78,3 puncte, Casa de Vinuri Iordache – 74 de puncte, EcoTerra – 72 de puncte, Casa Isarescu – 70,3 puncte, Negrini – 69 de puncte, Vie Vin Vanju Mare – 68,1 puncte si Crama Sparleni – 64,3 puncte. Media pe intreaga degustare a fost de 75,6 puncte.

(Notele de degustare si punctajele vinurilor pot fi gasite in baza de vinuri Vinul.Ro)

Alte materiale:

Calatori prin Tara Cramposiei si dincolo de ea

Un neamt calare pe butoaie. La Stirbey

Vinuri, Victoria si politica la CVI

La Dobrusa se rescrie relieful