Dosar Oltenia: Oprisorul nemtilor

Ultima oprire, la care ajung doar cativa din echipa Vinul.ro, este Oprisorul, unul dintre putinele locuri unde nu stii niciodata daca ai ajuns pe un taram blestemat sau pe unul binecuvantat. E genul de loc unde ai face bine sa nu te prinda vantul iarna sau pranzul vara, insa unde poti avea parte, de asemenea, de cele mai frumoase zile petrecute vreodata „la tara“.

Povestea locului incepe cu agregarea unor terenuri prin mana lui Nelu Jderu, un personaj atat de important in viata Cramei Oprisor incat astazi are dedicata o linie de vinuri (Jderu’ Mare, Jderu’ Tare, Jderu’ Rece si Jderu’ Vesel). Gest tipic nemtesc, greu de inteles in Romania. Beneficiari ai muncii lui Jderu au fost, la sfarsitul anilor ‘90, nemtii de la Carl Reh care hotarasera, satui de derapajele producatorilor romani, de la care nu se puteau aproviziona niciodata nu vinuri de aceeasi calitate, sa isi deschida propria capacitate de productie. Intre 1994 si 1996, Carl Reh incercase cam tot ce se putea, de la inchirieri de suprafete la achizitii de pe piata libera, insa problemele vinurilor erau insurmontabile. Ba erau diferente intre mostre si vinul livrat, ba vinurile erau insuficient stabilizate si ajungeau la destinatie (Scandinavia, marea Britanie etc.) deja distruse… Aceleasi probleme pe care le mai intalnim, din pacate, si pe piata de astazi. Si asa, din incercarea de a avea control asupra productiei, ajunsera nemtii in cele din urma sa se vada intai chiriasi (1998), apoi proprietari (2000) pe podgoria din Oprisor.

A urmat momentul Val Duna, un vin care a redefinit, macar partial, standardul de calitate pentru vinurile entry-level. Sub acelasi brand a fost impus pe piata si primul bag-inbox autohton. Bine primit in Germania, Val Duna a fost „generatorul“ care a furnizat resursele pentru extinderea portofoliului spre vinuri de calitate. Aici, mana Veronicai Gheorghiu s-a dovedit a fi „atingerea magica“ de care avea nevoie locul. In cativa ani, La Cetate se aseza ca unul dintre cele mai notorii branduri de vinuri premium din Romania. Pentru cine a ajuns vreodata la Oprisor si a intalnit-o pe Veronica, lucrurile sunt usor de inteles: femeia este o definitie a pasiunii pentru vin. La sfarsitul anului trecut, cu doar cateva zile inainte sa nasca, Veronica Gheorghiu statea cu laptopul in brate si cu telefonul mobil la ureche, conducand din spital operatiunile din crama, supraveghind permanent fiecare operatiune, de la curatarea la umplerea vaselor. Apoi a venit momentul intalnirii cu Liviu Grigorica si a rebrandingului general, moment in care au aparut pe piata vinurile Caloian, Maiastru, Dragaica Rosie, Rusalca Alba, Passarowitz, Smerenie, „Cabernet Sauvignon“ – epitoma a notiunii de Cabernet oltenesc. Alaturi de acestea, editii limitate memorabile – Erotikon si Fragmentarium. Urmeaza, apoi, Sherpium, Cutia Paleologu, Nenumita si redefinirea liniei Cupola Sanctis, in paralel cu lansarea vinurilor din zona entry-level – Jderii si Calauza. Cateva dintre vinurile de aici au scris istorie printre iubitorii de vin. Smerenie „se vinde singur“ si are cu siguranta mai multi admiratori decat numarul de sticle disponibile. Cabernetul Oprisor face in fiecare an furori. Iar viile abia ajung la maturitate, urmand ca abia de-acum incolo sa-si dezvaluie potentialul.

CRAMA OPRISOR
ADRESA
: Loc. Oprisor, Jud. Mehedinti
Carl Reh Winery • Str. Matei Voievod nr. 47, Sector 2, Bucuresti
TEL.: 0212524962, 0212524963, 021252 4966
WEB: http://www.carlreh.ro

Alte materiale:

Calatori prin Tara Cramposiei si dincolo de ea

Oltenia – extract, structura, mineralitate

Un neamt calare pe butoaie. La Stirbey

La Dobrusa se rescrie relieful

Vinuri, Victoria si politica la CVI