Pe cat de glorioasa a fost viata Centrului de Vinificatie de la Vanju Mare in anii comunismului, pe atat de tumultuoasa evolutia ulterioara. Dupa cateva seturi de reorganizari, acum pare sa isi fi gasit linistea, sub o noua conducere administrativa, cu un nou vinificator. Actuala societate Vie Vin Vanju Mare a fost infiintata in 2001, prin achizitionarea patrimoniului intreprinderii vitivinicole Vanju Mare si a 380 ha de teren agricol de catre actionari. In 2007, aici s-a demarat un amplu program de reconversie si restructurare din fonduri europene, care vizeaza replantarea pana in 2014 a peste 220 de hectare de vita de vie. In prezent compania exploateaza 105 hectare de vita pe rod, alte 45 urmand sa intre pe rod anul acesta. De curand, un nou actionar si-a facut aparitia la Vanju Mare, lucru ce a dus la o restructurare totala a societatii si la angajarea enologului George Cojocaru (foto), un tanar
care pare sa fi adus suflu nou si o noua abordare in tehnica de vinificare de aici. Cel putin asta spun vinurile din recolta 2010, o prima recolta promitatoare dupa mult timp (de fapt prima recolta si din viata tanarului Cojocaru): vinuri curate, expresive. cu aciditate si mineralitate buna. Domeniul viticol de la Vie Vin Vanju Mare este impartit intre cele patru ferme proprii Orevita, Bucura, Nicolae Balcescu si Poroinita, iar ca soiuri sunt plantate: Feteasca Neagra, Syrah, Tamaioasa Romaneasca, Merlot, Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Feteasca regala, Chardonnay si Sangiovese. Crama a fost si ea renovata si utilata cu instalatii si vinificatoare de inox, insa nu au fost uitate nici bazinele polstiffibra, in total existand o capacitate de stocare de 150 de vagoane. Vinurile sunt comercializate deocamdata sub doua branduri 5 Motive si Prince Vlad, primul pentru retail, al doilea cu pretentii de premium, prin magazinele proprii si prin distribuitori.
VIE VIN VANJU MARE
ADRESA: Strada Unirii, nr.2, Vanju Mare, Mehedinti, Romania
TELEFON: + 40 252 350547
FAX: + 40 252 350547
SUPRAFATA: 220 hectare
SOIURI: Feteasca Neagra, Syrah, Tamaioasa Romaneasca, Merlot, Riesling Italian si Sauvignon Blanc, Feteasca regala, Chardonnay, Sangiovese
Alte materiale:
Calatori prin Tara Cramposiei si dincolo de ea
Oltenia – extract, structura, mineralitate
Un neamt calare pe butoaie. La Stirbey