Dosar: Vinuri, Victoria si politica la CVI

Zona Dragasanilor se inscrie printre cele mai elitiste regiuni viticole din tara, datorita investitorilor interesati sa vina aici si sa faca vinuri de top. Iar daca esti din Dragasani si nu ai vie, e ca si cum n-ai avea carte de identitate”, afirma cu mandrie Gheorghe Iordache, proprietarul cramei Casa de Vinuri Iordache. Notorietatea sa zonala nu este intrecuta decat de cea a vecinului de „parcela” si crama, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, Gheorghe Iordache fiind fostul primar al municipiului Dragasani.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Treaba cu viniviticultura a inceput-o in 2001, odata cu Legea Lupu, cand a cumparat via de la unul dintre noii reimproprietariti. Podgoria pe care a construit si crama, numai din fonduri proprii, a apartinut familiei sale, fiind infiintata de bunicul sau Iordache Ionescu in 1880. Initial s-a gandit la aceasta investitie ca la una de conjunctura, dar cu timpul s-a apropiat de domeniu si a inceput sa investeasca in constructia si dotarea cramei, ajungand acum la o capacitate de 230 de tone. Astazi, „primarul” Iordache produce la Casa de Vinuri ce-i poarta numele aproximativ 15 vagoane de vin anual. Pe cele 30 de hectare pe care le exploateaza sunt plantate soiuri precum Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Tamaioasa romaneasca, Feteasca alba, Cramposie selectionata, Negru de Dragasani, dar si Pinot Grigio, „soi care da pana la 20 de tone la hectar, deoarece trebuie sa te gandesti si la cantitate”. Cu toate aceste, nu neglijeaza calitatea vinurilor sale, Gheorghe Iordache avandu-l consultant pe oenologul Fiorenzo Rista, pe care il caracterizeaza ca fiind un „om tenace, care nu se sperie de munca”. In 2010, Casa de Vinuri Iordache a vandut peste 50.000 de sticle, 80-90% din cantitate fiind vanduta in magazinele proprii. De asemenea, conform spuselor lui Gheorghe Iordache vinul sau este listat si in cateva restaurante din Craiova, Valcea si Bucuresti, printre celebritatile care i-au degustat vinul numarandu-se si Francis Ford Coppola.

Pentru a atrage si multi vizitatori la crama sa, Gheorghe Iordache, defrisat o parcela cu vita de vie, in locul ei infiintand un parc dendrologic, cu „multe piese rare“. De asemenea, are in proiect ridicarea in apropierea cramei a unei statui de 9 metri, dedicate soiului de struguri de masa Victoria, soi creat la fosta Statiune de Cercetari Draga- sani, cu mare cautare pe pietele din intreaga lume. Deocamdata acest proiect a fost oprit de actualul primar.

Publicitate

CASA DE VINURI IORDACHE
ADRESA:
Str. Dealul Viilor nr. 9, loc. Dragasani, jud. Valcea
TEL.: 0722.292.752; 0722.527.756
E-MAIL: cvi_dragasani@yahoo.com
WEB: www.cvi-dragasani.ro
SUPRAFATA: 30 de hectare
SOIURI: Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Tamaioasa romaneasca, Feteasca Alba, Cramposie selectionata, Negru de Dragasani

Alte materiale:

Calatori prin Tara Cramposiei si dincolo de ea

Oltenia – extract, structura, mineralitate

Un neamt calare pe butoaie. La Stirbey

La Dobrusa se rescrie relieful