Dosar Vrancea – Productie faraonica. La Faraoane, evident!

Exista lucruri care nu se schimba niciodata. Sau nu suficient, cat sa se vada. La Cramele Faraoane se schimba doar via, dupa disponibilitatile financiare calculate la fiecare sfarsit de an. Are o capacitate de productie de 100 de vagoane, ceea ce pare putin, fata de recordurile care se inregistreaza in zona: 19.000 de kilograme de struguri Merlot la hectar! Compania a inceput in 2005, pe structura fostei Ferme 10 din cadrul IAS Odobesti, cu 25 de hectare de teren. Sef al societatii este Toader Manole, unul dintre inginerii care au schimbat fata vinului vrancean in perioada comunista, participand la construirea unor ferme de partid, crame, distilerii de drojdii. Scoala cea mai importanta, in afara de Facultatea de Agronomie, si-a facut-o la Vinalcool, unde se produceau lichioruri, vermuturi, vodca si vinars in cantitati impresionante, de pana la 10.000 de vagoane pe an. Erau vremuri in care stiai de unde provine un vin, pentru ca pivnicerii purtau grija vinului propriu.

SC Cramele Faraoane detine astazi suprafete raspandite in trei zone din Vrancea – Faraoane, Ramniceana si Beciu. Cele mai importante sunt, evident, dupa cum spune si numele firmei, cele din Faraoane, unde cultura este organizata dupa structura geografica. Fiind vorba de trei terase, „in vale“ au fost plantate soiurile de productie mare – Plavaie si Mustoasa, la mijloc stau Feteasca Alba si cea Regala, in timp ce pe terasa superioara stau strugurii cu cea mai mare nevoie de soare: Pinot Gris, Traminer roz, Muscat Ottonel, Furmint, Feteasca Neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon si Babeasca Neagra. Sunt plantatii infiintate intre 1983 si 1993 dupa cerintele (citeste „comenzile“) Vinalcoolului, cu productii medii de 10-12 tone la hectar pentru soiurile cu denumire de origine controlata si de 15 tone la hectar pentru vinurile de consum curent. Pare simplu, cand solurile sunt atat de hranitoare, predominant cernoziom cu textura nisipoasa si sol brun-roscat de padure.

Fara a avea mari pretentii de calitate, locul este fascinant prin istorie. Au trait si au facut vin aici familii vechi de evrei si de boieri, dar si Duiliu Zamfirescu, din a carui crama se mai tin astazi in picioare doar niste ruine.

CRAMELE FARAOANE
ADRESA: loc. Faraoanele,jud. Vrancea
SUPRAFATA: 25 de hectare
SOIURI: Pinot Gris, Traminer roz, Muscat Ottonel, Furmint, Feteasca Neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon si Babeasca Neagra.