Dosar Vrancea: Senator, record de dinamica

Compania Senator s-a lansat pe piata in forta la sfarsitul anului 2009, odata cu lansarea liniei Monser, prima selectie concentrata exclusiv pe soiuri romanesti, inclusiv unele extrem de rare. A urmat apoi un atac timid spre segmentul premium, cu Senator Private Collection, iar planurile de viitor includ, printre altele, si dezvoltarea segmentelor premium si HoReCa.

Publicitate
Excursii

Drumul catre notorietatea de astazi a inceput, insa, cu un deceniu in urma, odata cu luarea in arenda a 40-50 de hectare raspandite prin Vrancea, intre Panciu, Odobesti si Vartescoiu, cea mai compacta dintre suprafete fiind mai mica de 15 hectare. Vinificarea, atunci ca si acum, era gestionata la punctul de lucru din Odobesti, unde au avut loc si primele investitii adevarate in utilaje. Intre timp, piata a evoluat, iar centrul din Odobesti va intra, din acest an, intr-un program de finantare europeana in valoare de 3,8 milioane de euro, destinat retehnologizarii.

Dupa Odobesti a urmat achizitionarea fostului IAS Ghermanesti, care a constituit baza de lucru pentru cele 80-90 de hectare arendate in zona. Si aici, ca si in Vrancea, proprietatile erau risipite, cea mai mare suprafata compacta fiind tot in jur de 15 hectare. Drept urmare, la inceputul lui 2003 venea prima investitie intr-o suprafata considerabila, prin achizitionarea fostului IAS Dropia din Insuratei, la pachet cu 245 de hectare. S-a nascut astfel si un punct de vinificare cu capacitatea de productie de aproximativ 250 de vagoane. La sfarsitul aceluiasi an, Senator prelua inca un IAS, de aceasta data in Tirol, la Berzovia, unde suprafata agregata este de 250 de hectare. Per total, in prezent, compania a ajuns la 850 de hectare in exploatare, ceea ce o plaseaza printre cei mai mari cinci producatori din Romania.

Publicitate

Mai mult decat atat, Senator detine o colectie ampelografica de exceptie, in suprafete inca mici, de sub 10 hectare, pentru soiurile rare (Zghihara, Babeasca Gri, Babeasca Neagra, Galbena de Odobesti, Cadarca, etc). Pana in prezent, toate investitiile au fost facute din fonduri proprii. „Nu pot da o estimare a investitiei totale. Stiu ca, de la inceput si pana astazi, absolut tot ce am castigat, am reinvestit. Mai este mult de facut, iar cu aceste fonduri europene vom asigura si tehnologia necesara scopurilor noastre“, spune George Neacsu, coproprietar, alaturi de fratele sau, Lucian, al companiei Senator. Deocamdata, vor urma lungi si obositoare replantari, care vor scoate o vreme din productie o parte dintre suprafete. Pana acum au fost replantate doar 135 de hectare – 50 in 2009, la Insuratei, apoi 85 de hectare, urmand ca in 2011 sa fie replantate inca 50. „Momentan, prioritatea noastra este dezvoltarea segmentului de vinuri ecologice de la Insuratei, unde putem sa facem vinuri fara pesticide, fara chimicale, si cu un continut redus de sulf – in mod obisnuit cam jumatate din minimul practicat la vinurile obis- nuite. Exista un proiect deja aprobat, in valoare de 4 milioane de euro, pentru retehnologizare, pentru linia de imbuteliere si pentru cresterea capacitatii de stocare. Probabil ca vom incepe sa implementam programul la sfarsitul acestui an. Tinta este, evident, exportul, pentru ca nu exista inca o piata pentru un asemenea produs. Daca se va forma, evident, vom fi aici, la fel ca in cazul in care ar exista cerere pentru vinuri biodinamice, pentru care ar fi nevoie de ceva tehnologie suplimentara. Insa, deocamdata, cel putin pentru urmatorii doi ani, nu vom culege noaptea, pe luna plina…“ afirma George Neacsu.

SENATOR PRODIMPEX
ADRESA: Str. Maior Gheorghe Pastia nr.5, Focsani
TEL: 0237.237.800
FAX: 0237.230.940
E-MAIL: office@senatorwine.ro
WEB: www.senatorwine.ro
SUPRAFATA: 850 de hectare
SOIURI: Feteasca Neagra, Babeasca Neagra, Cadarca, Babeasca Gri, Zghihara, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Sarba, Tamaioasa romaneasca, Busuioaca de Bohotin, Riesling, Aligote, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot etc.