Dosar Vrancea: Viticom Panciu. La tatal ministrului

SC Viticom SRL Panciu, care produce vinuri sub brandul „Grand Via“, se afla in proprietatea lui Vasile Nica, tatal fostului ministru al comunicatiilor, Dan Nica. Fiul, conform propriei declaratii de avere din martie 2008, detine 40% din companie, parte evaluata la acea vreme la 15.110 lei. Firma, una dintre ultimele care mai produce „oficial“ vin in Panciu – fost dominion al dr. Ion Pusca, unde acesta a creat spumantul care l-a consacrat – are putin teren in proprietate, majoritatea strugurilor provenind de pe parcele luate in arenda. „Am inceput afacerea in 2002, cand aici, unde e crama, nu exista decat un grajd cu beci. Multi arhitecti au refuzat sa faca proiectul, cand leam explicat ce vrem, dar pana la urma am gasit unul dispus sa construiasca ce ne doream“.

Publicitate
IPPU

Cea mai mare parte din bani au venit prin investitii proprii – doua credite in valoare de 20 si, respectiv, 5 miliarde de lei vechi. Capacitatea de productie este de aproximativ 50 de vagoane, stocarea fiind facuta in majoritate in vase de inox si polstif. Pentru vinurile rosii exista un tranzit scurt prin butoaie vechi de stejar, capacitatea de stocare a salii de baricuri fiind de sase vagoane.

In 2010 am pierdut peste 20% din productie, ajungand la o cantitate medie de opt tone la hectar. Vom produce, din aceasta recolta, atat vinuri seci, cat si vinuri cu rest de zahar“, spune Vasile Nica, explicand ca, pentru multi romani, gustul a ramas fixat pe vinurile demidulci. In ciuda rusticitatii celor mai multe vinuri, Viticom vinde prin intermediul magazinelor Metro, Cora si Billa si are etichete listate la Marriott si Lido. Pretul de lista al vinurilor din linia superioara de calitate este de 30 de lei, insa ajunge, in HoReCa, si la 120-130 de lei. Soiurile cultivate de catre Viticom in Panciu sunt Traminer, Muscat Ottonel, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Cramposie, Babeasca Neagra, Merlot si Cabernet. La acestea se adauga suprafete inca neintrate pe rod de Chardonnay si Feteasca Neagra.

Publicitate
Oprisor

VITICON PANCIU
ADRESA: Str Libertatii, Nr. 132,
Panciu, jud Vrancea
TEL: 0237.277351
SUPRAFATA: in arenda, aprox. 25 de hectare
SOIURI: Traminer, Muscat Ottonel, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Cramposie, Babeasca Neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay si Feteasca Neagra.