O iarna grea si extrem de capricioasa a facut ca prima vizita de documentare a echipei Vinul.Ro sa aiba loc abia la finalul lunii februarie. A fost nevoie si de un pic de sansa, mai precis de o imblanzire a regimului climatic, pentru a putea onora invitatia facuta de cel mai nou „Furnizor al Casei Regale a Romaniei”, Alcovin Macin.
Si, chiar daca de Dragobete soarele si-a facut simtita prezenta din plin, efectele iernii polare care a stapanit Romania in luna februarie erau inca vizibile. Mai ales in zona Brailei, unde Dunarea se transformase intr-un veritabil pod de gheata, dar si in via tanara a Alcovin-ului, de la Carcaliu, unde temperaturile extrem de scazute nu au iertat. „Avem probleme mai ales cu Merlot-ul, care n-a iesit prea bine din confruntarea cu gerul. Dar o vom scoate la capat”, ne spunea Ionut Gadiuta, directorul de productie al producatorului din Dobrogea, chiar inainte de plecarea noastra spre via in cauza. O excursie care avea scopul sa ne pregateasca pentru urmatorul moment al vizitei, cel al degustarii noilor vinuri de Macin. Un moment pe care, fara ajutorul masinilor noastre, obisnuite cu mersul prin vie, probabil ca l-am fi amanat cu ore bune. Dar gratie numerosilor cai-putere si a diferentialelor bine puse la punct, am reusit sa evitam capcanele unui drum transformat realmente intr-o orezarie de torentele create de zapada care se dezgheta.
Intorsi la Macin, am facut un mic tur al cramei, am vizitat si cea mai noua investitie a asociatilor Serghei Cozma si Ihar Lukomski, statia de imbuteliere a apelor minerale „Aqua Hercinica”, dar si deja arhicunoscuta Pivnita a lui Terente, locul in care se pastreaza vinurile vechi ale Macinului. Apoi, cu mic, cu mare, am mers in Crama Dobrogeana, acolo unde ne asteptau vinurile din recolta 2011, abia scoase din tancuri, dar si un asamblaj de Merlot 2008-2009, care, si el, se pregateste sa iasa pe piata. In 2012, iubitorii vinurilor de la Alcovin vor putea incerca si cateva noutati, cum ar fi un Sauvignon Blanc demisec sau un cupaj din patru soiuri, Sauvignon Blanc, Tamaioasa Romaneasca, Chardonnay si Muscat, tot demisec. Dar si deja celebrele Aligote si Muscat Dry, care, in 2011, au capatat un plus de structura si de mineralitate. Poate si datorita unei veri mai secetoase decat de obicei.
Obiectivele profesionale fiind atinse, am intrat pe mana „maestrilor de ceremonie”, adica directorul economic Dan Jalea, si cel de vanzari, Ionut Paraschiv, care s-au gandit, influentati probabil de buletinele de stiri de la televizor, ca bucurestenii, izolati in nametii, n-au mai mancat de la inceputul iernii. Si au conceput un meniu traditional, din care n-au lipsit pestele si vanatul, care, daca nu stiati, merg de minune cu Aligote-ul, Sauvignon-ul sau Merlot-ul de Macin.