Drojdiile de vin, diferite de la un terroir la altul

Cercetatorii neozeelandezi au demonstrat in premiera internationala faptul ca drojdiile de vin pot fi diferite de la o regiune la alta, scrie publicatia britanica Decanter. Potrivit studiului, condus de Velimir Gayevskiy si Matthew Goddard, de la Facultatea de Stiinte Biologice din cadrul Universitatii din Auckland, exista diferente distincte intre tipurile de drojdiile salbatice provenite din regiuni diferite.

Publicitate
Oprisor

„Este cunoscut de toata lumea faptul ca interactiunea conditiilor de clima si sol cu diferite soiuri de struguri are ca rezultat crearea unor vinuri distincte. Insa pentru prima data, cercetarile noaste au arata ca drojdiile ar putea fi o parte importanta din influenta terroir-ului asupra vinului”, a declarat Matthew Goddard. Studiul, publicat in Journal of the International Society for Microbial Ecology, a fost realizat pe drojdiile prezente pe strugurii de Chardonnay si Shiraz, proveniti din trei plantatii distincte din Noua Zeelanda. Intr-o cercetare anterioara, Goddard a demonstrat ca Noua Zeelanda detine o populatie de drojdii diferite din punct de vedere genetic de restul lumii, numita Saccharomyces cerevisiae.

Cu toate ca pana acum nici o alta tara producatoare de vin, cu exceptia Noii Zeelande, nu a mai realizat astfel de studii, Goddard este convins ca exista mari diferente si intre tipurile de drojdii din alte regiuni. Acesta a precizat ca urmatorul pas este cercetarea si descoperirea factorilor diferentiatori ai drojdiilor. De asemenea, una dintre tintele cercetatorilor este aceea de a identifica drojdiile responsabile pentru acele arome care contribuie la semnatura regionala.

Publicitate
IPPU