Dupa 15 ani în România… Elle ne regrette rien

La malul mării, foarte aproape de staţiunea Olimp, se află o cramă boutique. De fapt, crama este componenta unui adevărat domeniu, Clos des Colombes, o oază de relaxare născută din frumoasa nebunie a unei franţuzoaice, Anne Marie Rosenberg. Un om care, îndrăgostindu-se de România, a transformat o fostă fermă părăginită într-un colţ de paradis. Un paradis mai permisiv, pentru că tot acolo Anne Marie îşi creează vinurile. Vinuri speciale, cu personalitate distinctă şi cu mare potenţial de învechire.

Publicitate
Casa Timis
  • Later edit: puteți achiziționa online sau offline vinurile Clos des Colombes, fără efort, în cadrul campaniei „Vinurile Dobrogei, altfel decât le știai”, de pe Vinmag.Ro.

N-am cunoscut-o foarte bine pe Anne Marie Rosenberg. Am fost de două ori la Clos des Colombes şi ne-am mai văzut o dată la un vernisaj. Eu eram acolo întâmplător, Anne Marie nu, pentru că, mare iubitoare de artă, a ajuns chiar un Mecena pentru tineri artişti talentaţi, care au de transmis ceva aparte. Tocmai pentru că nu o cunosc prea bine, o s-o las să se prezinte singură.

„Eu sunt franco-româncă. M-am născut în Champagne şi chiar am moştenit un mic domeniu acolo, La Ferraudiere. Este o Champagne din Ambonnay, una dintre cele 17 comune care ar drept de DOC Champagne Grand Cru. Vinul este asamblaj majoritar de Pinot Noir cu puţin Chardonnay. O găsiţi la vânzare la Clos des Colombes. Am lucrat o bună bucată de vreme în resurse umane, în marketing, am fost jurnalist şi profesor, însă pentru că vinul este bine întipărit în ADN-ul meu, am făcut şi eu reconversie şi am obţinut o diplomă în wine management. Am lucrat câţiva ani ca director de cramă în statul american Georgia, apoi m-am întors în Paris, unde mi-am deschis un magazin de vinuri. Tot atunci, însă, am început să mă gândesc să fac vin în România.
Am ajuns în 2001, am văzut ruina fostei ferme, m-am îndrăgostit de loc şi am cumpărat. Am cumpărat şi o mică vie, cu o vechime de 25 de ani. Iar de atunci muncesc non-stop. La renovare, în plantaţie, iar din 2006 şi în cramă, pentru că atunci am făcut primul vin. A fost greu, pentru că nu terminasem renovarea, dar rezultatul a fost peste aşteptările mele. Am mai plantat vie, în 2008 am deschis şi restaurantul şi iată că mă pregătesc să aniversez 10 ani de la prima recoltă. Nu regret alegerea făcută, cred că am reuşit să creez una din locaţiile preferate de amatorii de vinuri bune şi de gastronomie. N-aş fi reuşit asta fără ajutorul unei echipe fidele şi a fiului meu, care m-a susţinut de la început.”

Publicitate

Vă reamintim că, în urma degustărilor comparative ale editorilor revistei Vinul.Ro din 2008, Sauvignon blanc 2006 Clos des Colombes a fost declarat „vin eveniment” și cel mai bun Sauvignon blanc al anului.

Pentru petrecerea de 10 ani, Anne Marie a pregătit o surpriză. Se vor degusta şi câteva sticle magnum din Terra Rossa 2006. Restul de 140 vor fi vândute colecţionarilor şi amatorilor de vin.

  • Later edit: puteți achiziționa online sau offline vinurile Clos des Colombes, fără efort, în cadrul campaniei „Vinurile Dobrogei, altfel decât le știai”, de pe Vinmag.Ro

Numele cramei: Clos des Colombes – Str. Olimp, Comuna 23 August, jud Constanţa
Numele firmei: Le Pigeonnier

Branduri: Clos des Colombes – vinuri cu denumiri diferite, de 55 RON pana la 110 Ron; Petit ClosInima de Pivoine
Suprafață de vie în exploatare: 4 ha – ocazional mai cumpără struguri de foarte bună calitate din zona Cogealac (Fetească neagră şi Sauvignon blanc)
Sol: cernoziomuri, în mare parte carbonatate, Terra Rossa
Altitudinea medie a plantaţiei: până în 50 metri
Forma de conducere: Guyot dublu
În plantaţia proprie foloseşte numai îngrăşamânt natural (compost) şi pentru tratamente numai produse certificate bio (fără pesticide, ierbicide, insecticide)
Soiuri în plantaţie: Viognier, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon
Capacitatea cramă: Stocare – 300 HL
Winemaker și director general: Anne Marie Rosenberg
Degustări: Da – preţul depinde de mărimea grupului şi variază între 45 şi 60 de lei de persoană. Se degustă 4 vinuri în decurs de minimum o oră. Există şi posibilitatea de asociere a vinurilor cu mâncare sau degustarea Gurmand cu 5 feluri de mâncare şi 6 vinuri. Pentru degustare condusă de enolog, rezervarea se face cu câteva zile înainte
Date de contact: contact@closdescolombes.eu, www.closdescolombes.eu

  • Later edit: puteți achiziționa online sau offline vinurile Clos des Colombes, fără efort, în cadrul campaniei „Vinurile Dobrogei, altfel decât le știai”, de pe Vinmag.Ro