Echipa Naţională de Bucătari participă între 14-19 februarie la Olimpiada Culinară (IKA Culinary Olympics) de la Stuttgart, una dintre cele mai importante competiţii internaţionale din domeniul gastronomiei. România va participa cu patru echipe de bucătari și cofetari, două naționale și două regionale.
Asociația Naționala a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (ANBCT) a luat fiinţă în 1971 şi a participat pentru prima dată la Olimpiada Culinară în 1972. Competiţia se desfăşoară la fel ca cea sportivă, sunt mai multe probe la care se participă pe echipe naţionale, regionale şi individual.
Echipa de seniori este formată din: Dragoș Bercea (căpitan), Daniel Nistor, Laurențiu Hairadin, Alin Barabancea, Bogdan Cozma, Marinică Bejenaru, Marian Zăncianu, Irinel Eparu și Flavian Dobre, iar echipa de juniori din Emanuel Mocan (căpitan), Dadiana Munteanu, Alin Vădean, Mihai Dragomir, Ștefan Alexandru și Paul Antohi.
„Am fost prezenţi la toate ediţiile, din 1972 până acum, doar într-un an nu am reusit. De fiecare dată când am participat ne-am situat la nivelul bronzului. În 2016 am avut o echipă extraordinară şi am obţinut medalia de aur. Acum ne-am pus ambiţia şi vrem ca şi la această ediţie să cucerim aurul, mai ales că avem o echipă tânără„, a declarat Ștefan Bercea, președintele ANBCT.
Programul este unul complex, iar într-una din zile, echipa noastră va trebui să gătească un meniu pentru 110 persoane, cu specific naţional. Proba se numeşte Restaurantul Naţiunilor, iar ca temă sunt preparate cu specific naţional. Băieţii au 6 ore la dispoziţie pentru a pregăti meniul. Pe ce se pune accent? „Pe modernitate, inovaţie, tehnici noi de gătit şi desigur gust, care este primordial. Gustul contează în proporţie de 50% din punctaj. Cred că e unul dintre punctele noastre forte, să dăm gust la preparate„, mai spune presedintele ANBCT.
Cele trei feluri de mâncare au câte un element obligatoriu. Astfel, antreul trebuie să conţină peşte sau crustacee (echipa noastră a folosit calcan de Marea Neagră), felul principal este bazat pe carne (muşchiuleţ de viţel de lapte şi pulpa de fazan), iar desertul trebuie neapărat să aibă temperaturi şi texturi diferite. Juraţii sunt formaţi din două echipe – una tehnică, care supraveghează la lucru şi una care degustă preparatele. Se jurizează gustul, aspectul, modul de servire, detaliile tehnice.
La ultimul antrenament al Echipei Naţionale de Bucătari, desfăşurat săptămâna trecută la Restaurantul Pescăruş, ne-am delectat cu preparatele spectaculoase pregătite de bucatari, asezonate cu vinuri din România (de la cramele Licorna şi Liliac) şi Republica Moldova (Asconi Winery).
Meniu complet:
Gustare:
Bomboană de rapane cu pesmet şi spanac
Duo de calcan de Marea Neagră şi creveţi sălbatici jumbo
Biscuite semilună cu negru de sepie
Rulou din ţelină umplut cu spumă de broccoli, brânză Horezu şi florete de broccoli
Emulsie de salată verde
Sos de stock spumat de calcan şi creveţi cu unt
Piure de ţelină coaptă
Tartar de măr în infuzie de fenicul cu lămâie
Sorbet de hrean cu măr şi fenicul cu polen de măr
Cub de ţelină coaptă
Amaranth MicroGreens
Liliac Fetească Regală – Vin proaspăt, de o culoare galben deschis, cu note florale, dar şi de citrice, măr verde si piersica. Aciditatea este una echilibrată, plăcută, iar în post-gust simţim o aromă subtilă de mandarină. Combinaţia cu carne de peşte, crustacee şi legume a fost inspirată.
Fel principal:
Muşchi de viţel în farsa cu praz
Crocant de şoric cu pătrunjel crocant
Galantină din pulpă de fazan
Blat din dovleac cu caş afumat
Rulou de ardei cu ciuperci de pădure
Cartof în texturi, rulou şi piure
Praz murat
Spumă de caş afumat
Sos de vin fiert
Emulsie de sfeclă galbenă
Piure de conopidă
Ulei de pătrunjel
Licorna Serafim Fetească Neagră – Premiatul Serafim, semnat de Gabi Lăcureanu pentru Licorna Winehouse, a fost cea mai potrivită alegere pentru muşchiul de vită şi pulpa de fazan din felul principal. De culoare roşu intens, cu arome specifice soiului – prune uscate, coacăze, merişoare – vinul este corpolent şi cu taninuri catifelate, moi, care completează perfect gustul cărnii de vită şi fazan. Finalul este uşor picant, condimentat.
Desert:
Blat joconde de nuci
Şarlotă de vin ars, caramel şi nuci
Inserţie de merişoare
Mousse ciocolată albă şi scorţişoară
Sorbeto de măr copt
Moelleux de cafea
Cremeaux de ou
Asconi Icewine – Obţinut din Muscat, icewine-ul de la vinăria moldovenească este un vin de desert, cu aromă complexă de fructe exotice, miere, gem de caise. A completat foarte bine preparatul, care nu a fost unul foarte dulce, iar combinaţia de texturi şi temperaturi a fost revigorantă lângă acest vin cu aromă puternică. Neapărat trebuie servit foarte rece!
Le uram succes si inspiratie maxima!