Editii limitate de la Prince Stirbey

Agricola Stirbey va lansa la sfarsitul acestei saptamani ultimele creatii ale vinificatorului Oliver Bauer, Feteasca Regala 2006 “Genius Loci” si Sauvignon Blanc 2006 “Vitis Vetus”, doua vinuri de colectie editie limitata. Ceremonia de prezentare va avea loc vineri la Stirbey Center, din Bucuresti, accesul facandu-se numai pe baza de invitatie.

Potrivit producatorului, vinul Feteasca Regala 2006 “Genius Loci” este dedicat asociatiei “Genius Loci”, infiintata de un grup de producatori din toata Europa, entuziasmati de idea descoperirii specificului locului: soiuri autohtone, caracterul solului pe care cresc, microclimatul fiecarui deal, traditiile locale din satul propriu, pana la caracterul fiecarui muncitor care participa la crearea vinului. Pentru respectul lor fata de acest spirit al locului, acestia se obliga sa vanda anumite loturi de vin din productia lor strict numai la crama lor amatorilor de vin.

Agricola Stirbey a dedicat acestui proiect un lot limitat de 1400 de sticle de vin din Feteasca regala 2006, vin disponibil numai la crama din Dragasani. Acest lot este produs dupa o tehnologie traditional`, vinul fiind fermentat in butoaie de lemn si pastrat timp de 12 luni pe drojdie.

Feteasca Regala 2006 – “Genius Loci”

Soiul autohton romanesc de Feteasca Regala se deosebeste de toate celelalte soiurile albe din restul lumii prin taninele sale naturale din pielita boabelor, care ii dau un caracter mai plin, un corp mai dezvoltat si structurat. Acest caracter a putut sa se dezvolte inca mai bine prin vinificatia traditionala : prin fermentare si maturare in butoaie de lemn taninele se incorporeaza perfect in vin, care devine astfel mai rotund, mai echilibrat, obtinand in acelasi moment un potential ridicat de invechire. Buchetul fin si elegant de fructe citrice-exotice confirma caracterul unic al acestui vin, apreciat de somelierii si jurnalistii din strainatate ca un adevarat ambasador al potentialului viticol romanesc. (descrierea producatorului)

Cel de-al doilea vin, Sauvignon Blanc 2006 “Vitis Vetus”, este creat din struguri din Viile Moraru si Rozopol. Selectionarea severa a strugurilor a permis producatorului sa produca numai 2600 de sticle din acest vin, devenind astfel o raritate si un adevarat vin de colectie, cu un potential de invechire de 5-7 ani.

Sauvignon Blanc 2006 – “Vitis Vetus”

Soiul a gasit la Dragasani in secolul XIX o a doua patrie, inmultit atunci si in pepinierele Printului Barbu Stirbey la Dragasani. Aici conditiile pedoclimatice s-au dovedit aproape ideale pentru acest soi. Viile Moraru si Rozopol sunt doua parcele situate pe Dealul Olt, avand expozitia sud-estica, pe un sol lutuos-argilos interpus la adancime de un strat de nisip, care asigura aprovizionarea cu apa si in verile mai calde si secetoase. Butucii din Viile Moraru si Rozopol au dezvoltat in peste 40 de ani abilitatea perfecta de a transforma, prin caracterul lor specific, substantele din sol in struguri compacti si concentrati, boabele lor avand acelasi gust ca si vinul de Sauvignon Blanc. Vinificat in cisterne de inox, vinul a maturat timp de 12 luni pe drojdie, devenind astfel mai rotund si echilibrat, cu o adancime si lungime impresionanta in gura. Un buchet intens de ardei verde si agrise in nas, care in timpul invechirii se dezvolta spre arome de mango si papaya, urmat in gura de o structura puternica, confirmand impresia de ardei si agrise – un vin puternic, viguros, comparabil vinurilor de Sauvignon Blanc din patria acestui soi, regiunea de Loire in Franta. (descrierea producatorului)

Agricola Stirbey este unul dintre producatorii de vin din Romania care s-au evidentiat inca de la infiintare prin calitatea produselor. Accentul este pus pe soiuri autohtone, specifice regiunii Dragasani: Cramposie selectionata, Feteasca regala, Tamaioasa romaneasca, Novac si Negru de Dragasani. Compania a luat nastere in 2001, dupa ce viile si crama de la Dragasani au fost restituite nepoatei Printesei Stirbey, Baroana Ileana Kripp, care, impreuna cu sotul sau Baronul Jakob Kripp, a renovat viile si redotat crama cu tehnologia moderna, cu scopul de a oferi clientilor vinuri de inalta calitate.