1 Mai la Crama Stirbey

Cristian Boerean

Publicitate
Vinarte

Asezata intr-o locatie superba, pe un promontoriu deasupra vaii Oltului, cladirea cocheta a cramei Stirbey este locul ideal pentru degustarea unor vinuri de exceptie. Gazdele, familia Kripp, sunt persoane incantatoare, care adauga un farmec personal, aristocratic si cu totul aparte aparte, acestui loc.

La crama – multa lume, iubitori de vin, invitati de prin toate partile, ademeniti de renumele vinurilor de aici si de oamenii care le maiestresc, veniti sa sarbatoreasca cinci ani de la renasterea domeniului Stirbey. De 1 mai, adica de ziua de nastere a Printesei Maria Stirbey, ultimul proprietar al domeniului, inainte de 1949.

Publicitate
IWCB

stirbey1

Este admirabil efortul vinificatorului, Oliver Bauer, care desi strain „geografic” de meleagurile romanesti nu se arata deloc a fi strain sufleteste de soiurile autohtone, punand accent pe cresterea unor soiuri valoroase indigene: Cramposie, Novac, Negru de Dragasani, Tamaioasa Romaneasca sau Feteasca Regala, pe langa soiurile consacrate ca Merlot, Cabernet Sauvignon si Sauvignon Blanc.

stirbey4

Am primit spre degustare si un Sauvignonasse (Savignonasse/Tocai Friulano) foarte popular in nordul Italiei si prea putin cunoscut la noi.

O nota aparte printre vinurile Stirbey o face Tamaioasa Romaneasca – sec, la care contrastul intre nasul ametitor de parfum de struguri parguiti, condimente dulci si Muscat si senzatia crocanta, de prospetime din gura este surprinzator.

stirbey3

Dl. Oliver Bauer ne-a invitat la o degustare verticala de Cramposie, incepand cu recolta 2003 si pana in 2007. Nu vreau sa intru in amanunte, insa la incheirea degustarii, s-a ales prin vot cel mai bun an: 2004, ramas proaspat, cu arome placute de struguri si mere, cu aciditatea caracteristica, ridicata, care il face atat de indragit in zilele calduroase de vara.

Personal, am votat pentru anul 2003, un vin cu o evolutie impresionanta in sticla, rotund, elegant, cu un usor nas de sampanie selecta. Un vin care si-a pastrat caracterul aromat, original dar a castigat in complexitate in decursul anilor.

A doua degustare verticala a fost de Caberbet Sauvignon, cu accent pe evidentierea originalitatii stilului de vinificare si a terroir-ului. Vinul are o nota de mineralitate specifica locului, lucru admirabil realizat de Oliver Bauer.

2 thoughts on “1 Mai la Crama Stirbey

  1. Buna ziua,
    Doresc sa-mi confirmati 10 locuri cu ocazia sarbatorii de 1 Mai la cram Stirbey.
    Va multumesc,
    Mihai Scarlat,
    RTC PROFFICE EXPERIENCE S.A
    0722 654 218

  2. Minunat evenimentul Stirbey, multumiri gazdelor pentru timpul acordat si ambianta placuta facuta cu ajutorul muzicii atent alese, timpul a tinut cu gazdele si invitatii. Despre vinuri, ce sa zic?, o incintare a simturilor
    Crimposia a ramas proaspata, vioaie, cu o acidulatie demna, un gust catifelat, o aroma de poame uscate – ce mai?, un deliciu. La degustarea verticala lume multa, specialisti, o lectie despre degustarea vinurilor pe terasa cramei, care oferea o priveliste minunata asupra Oltului. Aceasta vizita pe dealurile Dragasanului mi-a adus aminte momente petrecute in urma cu cca 45 de ani, cind partipam – copil fiind – la culesul viilor pe aceste meleaguri, soseau carele cu trocurile pline de Crimposie noi copii ne furism in spatele carului si furam cite un strugure, era mai bun de la altul ca de, aveam si noi ca tot omul, unu doua rinduri de vie, apoi sosea la batatura omului si il deascarca ori in teasc ori in lin, linul era un vas mare patrat sau dreptungiular in care strugurii erau zdrobiti cu picioarele, noi copii ne uitam cum tata LIndra lui Pirlan se spala pe picioare si apoi trecea la zdrobit si noi pe tuturi luam must cu cana de lut, ce bun era. Ce mai vremuri trecute, si uite asa repede au trecut orele depanind amintiri alaturi nepotul fostului administrator al cramei Stirbey pierit in inchisorile comuniste. Pe curind cu alte povesti, pina atunci sa mai bem o feteasca neagra ca tare e buna.
    Constantin

Comments are closed.