Sergiu Nedelea
www.winetaste.ro
Scriitorul si iubitorul de vin Pastorel Teodoreanu spunea ca „…respectarea compatibilitatilor dintre vin si mancare constituie un corolar al civilizatiei”. E greu sa mai adaugi ceva, cand, in cateva cuvinte celebrul scriitor si gastronom a sintetizat esenta asocierii dintre vin si mancare.
Se spune ca hrana cea de toate zilele ne este necesara pentru supravietuire si ca, in compensatie, divinitatea a creat vinul pentru a ne hrani spiritul.
Asocierea vinului cu preparatele culinare nu este deloc o operatiune usoara, fiind rezultatul unei stari de moment sau al unui „trend”. Este stiut faptul ca vinul si preparatele culinare trebuie sa se completeze reciproc pentru intensificarea satisfactiei gustative.
Asocierile in sine se pot face dupa mai multe criterii: in functie de zona culturala in care se consuma, in functie de anotimp, de momentul zilei, de eveniment, de companioni etc. Pe la noi, prin „Europa rurala”, realizarea unei asocieri este un lucru mai complicat. In acest moment, pur si simplu suntem in cautarea identitatii pierdute, a starii de normalitate care se definise la un moment dat in „pauza de pace” dintre cele doua razboaie mondiale. Astazi ne este greu sa definim structura societatii in care traim, intr-un context oenogastronomic. Mai degraba suntem ceea ce consumam si, din pacate, statisticile arata ca ne indreptam usor catre o societate de consum fara repere, fara standarde si fara viitor. D
epinde doar de noi, cum procedam pentru atingerea „Nirvanei gustative”. Suna pretentios, dar va asigur ca se poate! Trebuie sa cautam doar alimentele potrivite, sa detasam gustul mancarurilor de valurile de grasimi si zaharuri, sa gasim vinurile bune din spatele etichetelor lucioase. O sa spuneti ca este complicat. Asa este, nu e simplu, dar un sfat bun il puteti gasi chiar in paginile acestei reviste. Si nu uitati, secretul unei asocieri perfecte este consumul moderat!